28 / 03 / 2024

İstanbul Su Ürünleri Hali nerede?

İstanbul Su Ürünleri Hali nerede?

Kumkapı'da 32 yıl hizmet verdikten sonra Gürpınar’da yeni yapılan kompleksine taşınan İstanbul Su Ürünleri Hali, 452 bin metre karelik bir alana kurulu ve limana sahip.



Kumkapı’da 32 yıl hizmet verdikten sonra Gürpınar’da yeni yapılan  kompleksine taşınan İstanbul Su Ürünleri Hali,  452 bin metre karelik bir alana kurulu ve 80 büyük balıkçı gemisi kapasiteli limana sahip.


Kumkapı’daki hal, inşaatına devam edilen Avrasya Tüp Geçit projesi şantiyesi içinde kalması ve fiziki ve teknik olarak artık ihtiyacı karşılamaması nedeniyle kapatılarak Gürpınar’daki yeni yapılan modern tesise taşınmıştı.


Gürpınar’da inşa edilen Avrupa’nın en büyük ve modern balık hali olduğu belirtilen İstanbul Su ürünleri hali 2015 yılında balık avlama sezonun başlamasıyla birlikte faaliyete geçmişti.


"Avrupa’nın en büyük ve modern su ürünleri hali" olarak bilinen Gürpınar’daki  balık halinde 136 bin metrekarelik dolgu alan yaratılarak, 900 metrelik tali mendirek, 1280 metrelik ana mendirek, 300 metrelik iskele, 50’şer metrelik 3 adet parmak iskeleler, bir adet gezinti iskelesi inşa edildi.


İstanbul’un 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan  Su ürünleri Hali’nde günlük 250 ton ürün kapasitesi bulunuyor. Komplekste ayrıca mezat alanları, soğuk hava depoları, buzhaneler, balık işleme ünitelerinin yanı sıra Sosyal tesisler, Süs havuzları, dinlenme alanları, Konferans salonları, cami, banka gibi birimler bulunuyor.


BALIK HALİNİN TARİHİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali 1955 yılında Eski Sebze Halinin yanına (bugünkü Ticaret Üniversitesi ile Unkapanı Köprüsü arasına) kurulmuş, 1965 yılında Azapkapı’ya taşınmış ve oradan da 29 Eylül 1983 tarihinde Kumkapı’ya taşınmış ve burada  32 yıl İstanbul’a hizmet etmişti.


Hürriyet


Geri Dön