17 / 04 / 2024

İstanbul'da 100 bin konut dönüşecek!

İstanbul'da 100 bin konut dönüşecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2021 hedefimiz İstanbul’da 100 bin konutu dönüştürmek. Ve en kısa sürede bu konutları bitirip sizlere, vatandaşlarımıza, İstanbul’umuza armağan edeceğiz" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘İstanbul’un her yerinde kentsel dönüşüm’ hareketi kapsamında dün Zeytinburnu ve Kağıthane’deki projelerin temel atma törenleri yapıldı. Törenlerde kentsel dönüşümde gelinen son noktalara ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul için yeni bir hedef açıkladı.

Milliyet'te yer alan habere göre; Bakan Kurum, "Biz bir hedef koyduk. Bakın bu hedefi burada herkesin huzurunda söylüyorum, basın huzurunda ilan ediyorum. İki yılda biz 117 bin riskli yapıya dair çalışmalarımızı başlattık. Bu konutlarda, 500-600 bin vatandaşımız oturacak" diye konuştu.

Hızlı, yerinde...

Kurum, şunları kaydetti: 

"2021 hedefimiz İstanbul’da 100 bin konutu dönüştürmek. Bunu da inşallah belediyelerimizle, TOKİ’mizle, Emlak Konut’umuzla, özel sektörümüzle gerçekleştireceğiz. Ve en kısa sürede bu konutları bitirip sizlere, vatandaşlarımıza, İstanbul’umuza armağan edeceğiz."

Buna göre, Zeytinburnu’nda 428 konut 69 ticari ünite, bir millet bahçesi; Kağıthane’de 688 konut 57 ticari ünite hayata geçirilecek.

Törenlerde açıklamalarda bulunan Murat Kurum, Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle dönüşüm çalışmalarını ‘hızlı’, ‘yerinde’, ‘gönüllü’ prensipleriyle sürdürdüklerini vurguladı. 

İstanbul’un 39 ilçesinde vatandaşların can ve mal güvenliği için atılan adımların hızla devam edeceğine dikkat çeken Bakan Kurum, tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm alanlarının donatıları ve yeşil alanlarıyla yatay mimaride, mahalle kültürünü yansıtacak şekilde inşa edildiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı dönüşümle daha büyük aşk ve şevkle İstanbul'u yeniden inşa ve ihya etme gayretiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kurum, şunları söyledi:

" 'Durmak yok yola devam' diyoruz, kararlıyız. Aziz İstanbulumuzu ve geleceğimizi, çocuklarımıza emanet edeceğimiz şehirlerimizi koruyacağız. Bu süreçte kentsel dönüşüm yapmaktan da temel atmaktan da açılış yapmaktan da geri durmayacağız. Bedeli ne olursa olsun 'Önce insan.' diyerek çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı vatandaşımızla birlikte, yerinde ve gönüllü yapacağız. Yerinde yapacağız ki vatandaşımız gönlü rahat bir şekilde yine mahallesinde olsun. Hızlı yapacağız. Çünkü binanızın yıkılıp yapılması için geçen sürede mahallenizi özleyeceksiniz. Komşularınıza kısa zamanda ulaşın, hasret çekmeyin diye hızlı yapacağız. Çocuklarımız bir an önce arkadaşlarına kavuşsun diye hızlı yapacağız. Yerinde yapacağız ki Zeynep kızımız mahalle arkadaşından, Mehmet oğlumuz top oynadığı arkadaşından ayrılmasın. Ayşe teyzemiz komşusu Hacer anneyle beraber oturmaya, can yoldaşlığı yapmaya devam etsin, hatıralarıyla süslediği bu sokaklardan ayrılmasın. Gönüllü yapacağız dedik. Bugüne kadar milletimizin gönlü olmayan hiçbir adımı atmadık, attırmadık."

‘Bedeli ne olursa olsun’

Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem riski altında olduğuna dikkat çeken Kurum, nüfusun yüzde 71’inin de bu alanlarda yaşadığını söyledi. Kurum, 2012’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘bedeli ne olursa olsun yapacağız’ sözleriyle, kentsel dönüşüm seferberliğinin İstanbul Esenler’den başladığını vurgularken, şöyle konuştu:

"Tüm Türkiye’de 1.5 milyon, İstanbul’da 300 bin konutu acilen dönüştüreceğiz. Yani, ülkemizdeki acil dönüşmesi gereken konut sayısının beşte 1’i İstanbul’da. Bu demek oluyor ki, deprem dönüşümünün merkezi İstanbul’dur."

Oturdukları binaların risk analizlerini acilen yaptırmaları konusunda vatandaşlaa uyarılarda bulunan Kurum, "Bakanlık olarak tüm ekibimizle İstanbulumuzun 39 ilçesinin ve tüm Türkiye'nin hizmetindeyiz. Bize düşen ne varsa yanınızda olacağız. Sizler için yapılması gereken ne varsa yapacağız. Nasıl hasta olduğumuzda doktora gidip muayene oluyorsak, aynı şekilde binalarımızı da muayene ettirmek, binalarımızı check-up yaptırmak zorundayız. Lütfen çocuklarınızın gözlerinin içine bakın ve oradan aldığınız mesajla risk tespitlerini yaptırın" dedi.

Fikirtepe yeni imar planına kavuşuyor!

Murat Kurum'dan konut mağdurlarına müjde!


Geri Dön