19 / 04 / 2024

İstanbul'da 11 köprüye deprem takviyesi yapıldı

İstanbul'da 11 köprüye deprem takviyesi yapıldı

Japonya'dan alınan 100 milyon dolarlık kredi ile İstanbul'daki 11 köprü ve viyadük, 7.7 şiddetindeki depreme karşı güçlendirildi



İstanbul ve Marmara bölgesinde yaşanabilecek olası depremde çevre yollarının açık kalması ulaşımın sağlanabilmesi için köprü ve viyadükler depreme karşı güçlendiriliyor. Megakent İstanbul'da köprü ve viyadüklerin depreme karşı güçlendirme çalışması için 375 milyon TL kaynak ayrıldı. 2006 yılında kazma vurulan güçlendirme çalışmaları 2010 yılında tamamlanacak. Köprü ve viyadüklerin depreme karşı kısmı İstanbul'da yapılıyor. Japonya'dan alınan yaklaşık 100 milyon dolar kredi ile diğer köprü ve yaklaşma viyadükleri depreme karşı güçlendiriliyor.

Viyadükler bitmedi

Çelik ayaklarla askıya alınan viyadükler, kurşun çekirdeğinden imal edilmiş özel enerji sönümleyici paletlerle desteklenerek deprem anında yıkılmaları engelleniyor. Temelden de çelik ve beton ile güçlendirilen köprü ve viyadükler depreme dayanıklı hale getiriliyor.

Japon şirketi tarafından yapılan çalışmada İstanbuk'da 11 köprü ve viyadük güçlendirildi. Şu ana kadar Boğaz Köprüsü, Avrupa Yakası yaklaşma viyadükleri, eski Haliç Köprüsü, yeni Haliç Köprüsü, köprü yaklaşma viyadükleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ortaköy viyadüklerinin bir bölümü tamamlandı.

Mecidiyeköy viyadüğü ve Ortaköy viyadüklerinin bir bölümünde ise çalışmalar sürüyor. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, köprü ve viyadüklerin, yaptıkları çalışmalar ile 7.7 şiddetindeki depreme dayanıklı hale getirildi.

Ercan Sarıkaya/Gazete Habertürk


Geri Dön