28 / 03 / 2024

İstanbul’da 20 yıl sonra mezar yeri yok!

İstanbul’da 20 yıl sonra mezar yeri yok!

Günde ortalama 220 kişinin öldüğü İstanbul'da yıllık 77 bin ölüm yaşanıyor.  İstanbul'da cenazelerin yüzde 30’undan fazlası İstanbul dışına gönderiliyor...



İstanbul’da günde ortalama 220 kişi hayatını vefat ediyor. Yıllık ortalama 77 bin ölümün olduğu İstanbul'da, cenazelerin yüzde 30’undan fazlası İstanbul dışına gönderiliyor.

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre; 2019 yılında ölen 76 bin 218 kişiden 22 bin 431’nin naaşı İstanbul dışına nakledilirken 866’sı da yurt dışına gönderildi. 

İstanbul'da her yıl 250 dönüm mezar arazisine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, şu değerlendirmelerde bulundu; "Bu ihtiyacı hayatını kaybedenlerin doğdukları illerde defnedilmesiyle azaltabiliriz. Belki önümüzdeki 3-5 yıl için sorun teşkil etmeyebilir fakat 20 yıl sonra gerçekten İstanbul’da gömülecek yer bulmak çok mümkün olmayacak. Zor olacak. Buna çözüm oluşturmak gerekir. En iyi çözüm de Anadolu’ya nakli sağlamaktır. Ölenlerin yarısından fazlasının definlerini memleketlerinde yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Karayollarımız ile çalışmalarımız var. Ama hava ve demir yollarını da bunun içine katarak yüzde 32’ler de olan nakil işlemlerimizi yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün bu işlemler büyükşehir belediyemiz tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Şehirler arası çalışan 70 cenaze aracımız var. İlçe belediyeleriyle işbirliği yaparak bu sayımızı 150’ye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul’da defini azaltmak şart"

İstanbul’da 20 yıl sonra mezar yeri yok!

Zincirlikuyu’da mezar 34 bin TL

İstanbul’da mezarlık fiyatları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nden çıkan tarifeye göre yapılıyor. En fazla talep Karacaahmet, Çengelköy, Nakkaştepe, Zincirlikuyu, Ulus, Aşiyan, Abdie-i Hürriyet’in de içinde bulunduğu 1’inci bölge mezarlıklara oluyor. Buralarda mezar yeri bulmanın bedeli 34 bin TL. İkinci gruptaki İçerenköy, Pendik, Maltepe gibi 2. bölgelerde mezarlık bedeli 14 bin TL, Tuzla, Ümraniye, Çekmeköy gibi 3. bölge alanlarda ek mezarlık fiyatları ise 4 bin 500 TL.

Azınlık gruplarının defnedildiği mezarlık fiyatları ise 7 bin 150 TL. Dördüncü grupta mezarlıklarda yer bulmak için de 100 TL ödeme yapılması gerekiyor.

İBB yer olmayan mezarlığa neden zam yaptı?
 


Geri Dön