24 / 04 / 2024

İstanbul'da 3 evden birinde deprem sigortası var

İstanbul'da 3 evden birinde deprem sigortası var

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), yeni bir bilinçlendirme kampanyası başlattı



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos Marmara depreminin 10. yılına özel iş, sanat ve spor dünyasından isimlerin de destek vereceği ''Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım'' sloganıyla yeni bir bilinçlendirme kampanyası başlattı. Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mustafa Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Ahmet Nazif Zorlu gibi ismlerin de destek vereceği kampanya ile deprem konusunda halkın bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Kampanyanın tanıtıldığı toplantıda konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı şunları söyledi: Marmara depremi öncesinde 500 bin evin konut sigortası varken, bugün zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınan konut sayısı 3.4 milyona ulaştı. Ancak Türkiye'de sigortalı konut oranı hala % 20-25 aralığında.' DASK İdarecisi Eureko Sigorta'nın Genel Müdürü Okan Utkueri zorunlu deprem sigortalılık oranının İstanbul'da % 34'lük orana sahip bulunduğunu belirtti.
Akşam

Dört konuttan birinin deprem sigortası var

Türkiye'de 13 milyon konutun 3.4 milyonunun zorunlu deprem sigortası var. Her dört konuttan birinin sigortalı olmasından yola çıkan DASK, iş, sanat ve spor dünyasından isimlerle zorunlu deprem sigortasının önemini vurgulayacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 10'uncu yılına özel, "Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım" sloganıyla yeni bir bilinç-lendirme kampanyası başlattı.
Kampanyaya, aralarında eski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, yazar Elif Şafak ve Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un da bulunduğu `DASK Gönüllüleri' destek veriyor.

3.4 milyon sigortalı konut
Zorunlu deprem sigortası kapsamında bulunan 13 milyon konutun 3.4 milyonunun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Yani, her dört konuttan sadece biri sigorta yaptırmış durumda. Zorunlu deprem sigortasının önemine dikkat çekmek amacıyla başlatılan kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, sigortalı konut oranının hâlâ yüzde 20-25 aralığında olduğuna dikkati çekerek, "Bu nedenle daha alınması gereken "uzun bir yol" var" dedi.
Çanakçı, zorunlu deprem sigortasının 17 Ağustos 1999'dan sonra hayata geçirildiğini ve depremden zarar gören vatandaşlara yardım etmek olduğunu hatırlattı.

Birçok ülke örnek aldı
Türkiye'nin geliştirdiği DASK modelinin birçok ülkeye örnek olduğunu belirten Çanakçı, "Kurumumuz önümüzdeki dönemde Çin'den gelecek bir heyete DASK hakkında bilgi verecek. DASK sisteminin daha güçlü yasal altyapıya kavuşturulması için bir kanun taslağı tasarısı hazırladık" dedi.

`20 milyon TL ödeme yapıldı'
DASK İdarecisi Eureko Sigorta'nın Genel Müdürü Okan Utkueri, zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek ilin yüzde 56 ile  Ankara  olduğunu belirtti. Utkueri, Türkiye'de 13 milyon konut olduğu varsayıldığında, her 4 konuttan birinin DASK güvencesinde olduğunu belirterek, "Kısa vadedeki hedefimiz, 2010 sonunda 5 milyon konutu sigortalı kılmak" dedi.
Bu yılın ilk yarısında zorunlu deprem sigortası poliçelerinin, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdiğine dikkati çeken Utkueri, DASK'ın 2000 yılından bu yana gerçekleşen ve konutlarda çeşitli düzeylerde hasara yol açan 252 depremde 10 bin 489 konuta 20 milyon liraya yakın hasar ödemesi yaptığını söyledi.
Utkueri, gönüllülerin iletişim çalışmalarında rol alacağını ve iletişim alanında daha aktif sürecin içine girdiklerini belirtti.

`Zorunlu değil, gönüllü olmalı'
DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, zorunlu deprem sigortasını duymamış ciddi bir kesim bulunduğunu ve sigortanın pahalı olarak algılandığını gözlediklerini, bu nedenle tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdiklerini kaydetti.
Serdar, bu sigortanın zorunluluktan öte gönüllülük esasına dayanması gerektiğini vurguladı.  Büyük depremlerde hasarların sadece toplanan primlerden karşılanmadığının altını çizen Serdar, "DASK'ın bir hamlede ödeyebileceği maksimum miktar, 3.6 milyar TL'dir" dedi.
Toplantıda ayrıca DASK'ın düzenlediği "Depremden sonra, yarından önce" temalı kısa film yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi.

İstanbul'a güçlendirme için 440 milyon dolar kredi
Valilik tarafından gerçekleştirilen depreme hazırlık ve altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren İstanbul Valisi Muammer Güler, şu ana dek özellikle kamu binalarının güçlendirilmesinde kullanmak üzere Avrupa Yatırım Bankası'ndan 610 milyon euro'luk kredi sağlandığını, 440 milyon dolarlık iki yeni kredi çalışmasının sürdüğünü söyledi.
Güler, söz konusu kredilerden birinin Körfez İşbirliği Konseyi'nden sağlanması planlanan 140 milyon dolarlık kredi, diğerinin Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan alınması öngörülen 300 milyon dolarlık kredi olduğunu kaydetti ve çalışmaların bu yıl sonunda tamamlanmasın beklendiğini belirtti.
Türkiye Kızılay Derneği ile birlikte "Türkiye'nin en büyük lojistik merkezi"ni yapacaklarını ifade eden Güler, deprem sonrası kullanılacak malzemelerin depolanacağı bu merkezin Pendik'te olacağı ve Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı yakınında bir lojistik merkezi oluşturmayı planladıklarını kaydetti.
Güler, sigorta bilincinin yerleştirilmesi amacıyla eğitim faaliyetlerini hızlandıracaklarını, Zorunlu Deprem Sigortası Bilinci el kitabının bunlardan biri olduğunu söyledi.

Günde 36 kuruşa deprem sigortası

 Birinci derece deprem bölgesinde yer alan 100 metrekarelik betonarme bir konutun yıllık DASK primi 131 lira. Yani, bu konutun aylık DASK primi 10 lira, günlük ise 36 kuruş.
Grup poliçelerde, yani siteler ve apartmanlar için yapılacak toplu başvurularda yüzde 20 indirim yapılıyor. Poliçelerin yıllık yenilemelerinde de yüzde 20 indirim var. Böylece, DASK poliçelerine toplam yüzde 40 indirim yapılıyor.
Maksimum sigorta bedeli 140 bin lira.
Milliyet

3.4 milyon konut DASK yaptırdı
 
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos Marmara depreminin onuncu yılında zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için yeni bir kampanya başlatırken, zorunlu deprem sigortası olan konut sayısının 3 milyon 400 bine çıktığını açıkladı.

DASK'ın "Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım" sloganlı yeni bilinçlendirme kampanyasına, Suzan Sabancı Dinçer, Ahmet Mete Işıkara, Mustafa Koç, Nasuh Mahruki, Elif Şafak, Bülent Uygun, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ahmet Zorlu gibi isimler de destek verecek. Kampanyanın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi öncesinde sadece 500 bin evin konut sigortası varken, bugün zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınan konutların sayısının 3 milyon 400 bine ulaştığını söyledi.

Amaç yükü hafifletmek

Çanakçı, sigortada amacın depremin ortaya çıkardığı maddi yükü hafifletmek ve depremden zarar görenlere yardım etmek olduğunu belirterek, "DASK dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri ve Türkiye'nin geliştirdiği bu model birçok ülkeye örnek teşkil ediyor. Yüzde 98'i farklı oranlarda deprem riski taşıyan topraklarda yaşıyoruz. 2010 yılı sonunda 5 milyon konutu sigortalı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

DASK İdarecisi Eureko Sigorta'nın Genel Müdürü Okan Utkueri de, zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek ilin yüzde 56 ile Ankara olduğunu, İstanbul'un ise yüzde 34'lük orana sahip bulunduğunu belirtti. Utkueri, şöyle konuştu: "Türkiye'de 13 milyon konut var. Her 4 konuttan biri DASK güvencesinde. Kısa vadedeki hedefimiz, 2010 sonunda 5 milyon konutu sigortalı yapmak. DASK, 2000 yılından bu yana 252 depremde 10 bin 489 konuta 20 milyon liraya yakın hasar ödemesi yaptı."
Hürriyet

Deprem sigortasına ünlülerden destek 
 
17 Ağustos'taki Marmara Depremi'nden sonra yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortasını yaptırma oranının yüzde 26'da kalması, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nu harekete geçirdi. Hazine Müsteşarlığı öncülüğünde oluşturulan 'Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun başlattığı kampanya çerçevesinde sanat, spor, medya, iş ve akademi dünyasından birçok ünlü isim kamera karşısına geçiyor. 
 
'Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) Gönüllüler Platformu'na üye olan ünlü isimler, yüzde 98'i deprem bölgesi olan Türkiye'deki konut sahipleri ve kiracılara 'Depremi hatırlatmak yetmez, harekete geçmek lazım' sloganı ile seslenecek, verecekleri mesajlarla deprem bilincini geliştirecek.

İstanbul Cağaloğlu'ndaki İl Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile duyurulan kampanyaya dair açıklama yapan DASK üst yöneticisi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ise şu ana kadar 24 ünlü ismin bulunduğu grubun giderek genişlediğini, zorunlu deprem sigortası ve alınacak önlemlerle deprem bilincini artırmak için herkesi platforma beklediklerini söyledi. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ise 17 Ağustos depreminden bu yana 3,4 milyon konuta zorunlu deprem sigortası yapıldığını ve DASK'ta 3,6 milyar lira kaynak biriktiğini duyurdu. Utkueri de Marmara Depremi öncesinde sadece 500 bin evin konut sigortası bulunduğunu hatırlatarak, bu rakamın 2009 itibarıyla yaklaşık 7 katına çıktığını aktardı. Buna rağmen Türkiye'de 13 milyon konuta zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerektiğini vurgulayan Utkueri, şu an itibarıyla bu oranın yüzde 26'da kaldığını söyledi. Ancak 2009'un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 30 daha fazla deprem sigortası yapıldığı bilgisini veren Utkueri, başlattıkları kampanya ile birlikte 2010 yılı hedeflerinin 5 milyon konut olduğunu kaydetti. İstanbul Valisi Muammer Güler ise devletin yıkılan evleri yapmadığını ifade ederek, "Sadece kendine bir ev bulana kadar yardım ediyor. Bu sebeple herkes deprem sigortasını yaptırmalı." ikazında bulundu.

DEPREME HAZIRLIK İÇİN İSTANBUL'A 440 MİLYON DOLAR DAHA GELİYOR

Hazine Müsteşarı Çanakcı, Marmara Depremi'nden bu yana 610 milyon Euro kredi yardımı alan İstanbul'a yıl sonuna kadar 440 milyon dolar daha kredi geleceğini açıkladı. Çanakcı, 440 milyon doların 140'ının Körfez İşbirliği Konseyi Suudi Fonu'ndan, 300'ünün Avrupa Konseyi Kalkınma Fonu'ndan sağlanacağını ifade etti. Vali Muammer Güler de bugüne kadar aldıkları 610 milyon Euro'luk kredinin yarıya yakınını depreme karşı hazırlık ve güçlendirme çalışmalarında kullandıklarını söyledi. Güler, bu paralarla şimdiye kadar hastane, okul, ev ve işyeri güçlendirdiklerini, yine aynı çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi. İstanbul'un hem Anadolu hem Avrupa yakasına iki ayrı 'deprem lojistik merkezi' yapacaklarını da aktaran Güler, "25 milyon lirayı bu merkezlerin inşasında kullanacağız." dedi. Merkezlerin biri Pendik, diğeri ise Yeşilköy'deki CNR Fuar Merkezi'ne kurulacak.
Zaman

DASK, sigortayı 10 yılda yediye katladı Japonya'dan inceleme heyeti geldi

Deprem sigortalı konut sayısı 10 yılda 500 binden 3.4 milyona çıktı. Büyük bir depremde 3.6 milyar lira ödeme kapasitesi olan DASK'ı, Japonya'dan bile incelemeye geldiler

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 10. yılında büyük bir tanıtım kampanyasına başladı. Marmara depreminden önce 500 bin olan sigortalı konut sayısı 10 yıl içinde yedi kat artarak 3.4 milyona ulaştı. Fon büyüklüğü ve sistemin başarısı üzerine deprem ülkesi olan Japonya ve Çin'den deprem sigortası sistemini incelemek için heyetler geldi. İki yıl önce DASK'ın sistemini inceleyen Romanya da aynı sistemi uygulamaya başladı.

Kampanya başlattı
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Marmara depreminin onuncu yılına özel, iş, sanat, medya ve spor dünyasından isimlerin de destek vereceği `Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım' sloganıyla yeni bir bilinçlendirme kampanyası başlattı. Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, İstanbul Valiliği'nde, kampanyanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, zorunlu deprem sigortasının 17 Ağustos 1999'dan sonra hayata geçirildiğini ve amacın depremin ortaya çıkardığı maddi yükü hafifletmek ve depremden zarar gören vatandaşlara yardım etmek olduğunu hatırlattı.

Yüzde 25'i sigortalı
DASK'ın, şimdiye kadar görevlerini yerine getirmede oldukça iyi performans gösterdiğini ve yoğun çabalarının meyvelerini almaya başladığını vurgulayan Çanakcı, "Marmara depremi öncesinde sadece 500 bin evin konut sigortası varken, bugün zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınan konutların sayısı 3.4 milyona ulaştı. Bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor" dedi.
İbrahim Halil Çanakcı, DASK'ın dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri olduğunu ve Türkiye'nin geliştirdiği bu modelin birçok ülkeye örnek olduğunu söyledi. Türkiye'de sigortalı konut sayısının 10 yılda yedi kat arttığına, ancak sigortalı konut oranının hâlâ yüzde 20-25 aralığında olduğuna dikkati çeken Çanakcı, bu nedenle daha alınması gereken `uzun bir yol' olduğunu söyledi.

Ankara sigortada birinci
DASK İdarecisi olan Eureko Sigorta'nın Genel Müdürü Okan Utkueri ise zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek ilin yüzde 56 ile Ankara olduğunu, İstanbul'un ise yüzde 34'lük orana sahip bulunduğunu belirtti. Utkueri, Türkiye'de 13 milyon konut olduğu varsayıldığında, her dört konuttan birinin DASK güvencesinde olduğuna işaret ederek, "Kısa vadedeki hedefimiz, 2010 sonunda 5 milyon konutu sigortalı kılmak" diye konuştu.
2009'un ilk yarısında zorunlu deprem sigortası poliçelerinin, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterdiğine dikkati çeken Utkueri, DASK'ın 2000 yılından bu yana gerçekleşen ve konutlarda çeşitli düzeylerde hasara yol açan 252 depremde 10 bin 489 konuta 20 milyon liraya yakın hasar ödemesi yaptığını söyledi.
Utkueri, sistemin çok başarılı olduğunu belirterek, "Dünyada sistemin tamamı olmasa bile bazı parçalarını örnek alan ülkeler var. Japonya ve Çin gibi ülkelerden sistemi incelemeye gelenler oldu" diye konuştu.

Günde 36 kuruşa sigorta
Okan Utkueri, zorunlu deprem sigortasında birinci deprem bölgesinde yer alan 100 metrekarelik betonarme bir konutun yıllık priminin 131 lira olduğunu, bunun aylık 10 lira, günlük 36 kuruşa denk geldiğini anlattı. Okan Utkueri, gönüllülerin iletişim çalışmalarında rol alacağını belirterek, iletişim alanında daha aktif sürecin içine girdiklerini ve geniş bir bilgilendirme faaliyeti yürüteceklerini ifade etti.

Yarısı DASK'ı duymamış
DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar da, iki yıl önce yaptıkları algı araştırmasının sonuçlarına göre, zorunlu deprem sigortasını duymamış ciddi bir kesim bulunduğunu söyledi. İdris Serdar, sigortanın pahalı olarak algılandığını gözlediklerini, bu nedenle tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdiklerini de kaydetti.
Büyük depremlerde hasarların sadece toplanan primlerden karşılanmadığının altını çizen DASK Başkanı Serdar, "DASK'ın bir hamlede ödeyebileceği maksimum miktar, 3.6 milyar TL'dir. 3.6 milyar TL reasürans ve öz kaynaklarıyla birlikte..." dedi. Serdar DASK'ın başarısını iki yıl önce inceleyen Romanya'nın bu yıl aynı sistemi yürürlüğe soktuğunu söyledi.
Toplantıda ayrıca, DASK'ın düzenlediği `Depremden sonra, yarından önce...' temalı kısa film yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Lojistik merkezi kuruyor
Türkiye Kızılay Derneği ile birlikte `Türkiye'nin en büyük lojistik merkezi'ni yapacaklarını ifade eden Güler, deprem sonrası kullanılacak malzemelerin depolanacağı iki merkezin birinin Pendik'te, diğerinin ise CNR Fuar alanında olacağını kaydetti. Lojistik merkezlerinde çadır, battaniye gibi deprem sonrasında kullanılacak malzemeler depolanacak.

DASK kapsamı genişleyecek
Hazine Müsteşarlığı'nın DASK'ın kuruluşundan, genel gözetiminden ve denetiminden sorumlu olduğunu anımsatan İbrahim Halil Çanakcı, aynı zamanda tanıtımı, gelişimi ve yaygınlaştırılmasına da destek verdiklerini kaydetti.
DASK sisteminin daha güçlü yasal altyapıya kavuşturulması için bir kanun taslağı tasarısı hazırladıklarını ifade eden İbrahim Halil Çanakcı, afet sigortalarına ilişkin bu kanun taslağı tasarısının TBMM'ye sunulduğunu, tasarıyla doğal afet sigortaları kapsamının geliştirileceğini, tasarının önümüzdeki yasama döneminde yasalaşmasını ümit ettiklerinin de altını çizdi.

Projeyi ünlüler destekliyor
DASK'ın `Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım' sloganıyla başlattığı kampanyaya aralarında eski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara,yazar Elif Şafak ve Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un da bulunduğu isimler destek veriyor. Radikal


Geri Dön