20 / 04 / 2024

İstanbul'da 300 bin kiralık ev var!

İstanbul'da 300 bin kiralık ev var!

Son dönemde arka arkaya yapılan yeni projeler İstanbul'da kiralık ev bolluğuna neden oldu. İstanbul genelinde yaklaşık 300 bin kiralık ev olduğu tahmin ediliyor



Üstelik fiyatlar da iki sene önceye göre ortalama yüzde 30 düşmüş durumda. Uzmanlara göre kiralık fiyatları bundan sonra düşmeyebilir ancak yükselmesi için de bir sebep yok.

Son yıllarda yapılan yeni projelerin özellikle yatırımcılar tarafından alındığına işaret eden uzmanlar, bu projelerin anahtarlarının teslim edilmesi ile şimdi kiracı sıkıntılarının baş gösterdiğini belirtiyor. "Artık kozlar kiracının elinde" diyen uzmanlar, ev sahiplerini de 'eski devirler sona erdi" diyerek uyarıyor.

İstanbul'da Semt Semt Kiralar

Evler birleşiyor, çocuklar geri dönüyor
İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, İstanbul'da şu anda kiralık ev bolluğu yaşandığını ve yaklaşık 300 bin evin kiracı beklediğini söyledi. Ev fiyatlarındaki balon yükselişin ardından yaşanan kriz ve artan işsizlikle birlikte insanların daha ucuzu aramaya başladığına işaret eden Aşa, şunları söyledi:

"Merkezde 1000-1500 lira olan olan evler İstanbul'un yeni yapılanan semtlerinde yarı fiyata bulunabiliyor. Bu nedenle merkezden dışa göç oldu. İkincisi, evler birleşmeye, ayrı eve çıkan çocuklar geri dönmeye başladı. Ayrı oturan bazı kardeşler birleştiler. Bir de üniversite konusu var. Eskiden İstanbul ilk tercih iken hem pahalı olması hem de Anadolu kentlerinde yeni açılan üniversitelerle talep çok düştü. Düşünün, 5 yıl öncesinde öğrenci hareketleri ile 150 bin konut el değiştirirdi, ama şimdi 50 binlere kadar indi."

Kiralar yüzde 30 düştü
İstanbul'da merkeze uzak yapılan bazı projelerde de sorunlar olduğuna işaret eden Aşa, "İnsanlar belli bir ümitle aldı ama evlere kiracı bulamıyorlar. Sırf aidatları yüksek olduğu için tutulamayan binlerce ev var. Bir de yolu olmayan, toplu taşımı olmayan yerlerde gecekonduların içine yüzme havuzlu lüks projeler yaptılar. Bunlar yapılırken sosyo-ekonomik yapı hiç gözetilmedi. Bu durumda hem satışta hem de kiralamada sorunlar yaşanıyor."

İstanbul'da kiraların son iki yılda ortalama yüzde 30 düştüğünü kaydeden Aşa, bundan sonra kozların artık kiracıda olduğunun altını çizdi. Ev sahiplerinin eskisi gibi davranması durumunda kiracı bulamayacağını iddia eden Aşa, "Boyayı kiracı yapsın, ben eve bir çivi bile çakmam, iki sene önceki fiyattan aşağı inmem diyen ev sahipleri daha çok bekler. Ev sahipleri de aklını başına toplayacak. Fiyatları biraz düşürüp evleri vasıflı hale getirirlerse daha kolay kiracı bulabilirler" dedi.

Yatırım amaçlı konutlar dengeyi bozdu
TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner de piyasadaki kiralık bolluğunun son dönemde yapılan alt ve arta gelir grubuna yönelik projeler olduğunu kaydetti. Her yerde 39-49 bin liradan başlayan konutlar yapıldığını belirten Soner, "İnsanlar genelde bu konutları yatırım amaçlı aldılar ve bitince de kiraya vermek istediler. Bu durum piyasadaki arzı artırdı" dedi.

Konut fiyatlarının da bir türlü rayına oturmamasının etkili olduğunu anlatan Soner, şöyle devam etti:

"İnsanlar hala rakamlar konusunda kararsız. Sadece alıcılar değil aynı kararsızlığı üreticiler de yaşıyor. Bu nedenle konut satmak yerine ev sahipleri evlerini kiraya vermeye yöneldiler. Ayrıca son zamanlarda İstanbul'da merkeze dönüş eğilimi yaşanıyor. Daha önce İstanbul'un uç bölgelerinde oturanlar yolda çok zaman kaybettikleri için bir takım sıkıntıları göze alarak merkeze döndüler. Böylece şehir merkezinde fazla kiralık sıkıntısı çekilmezken yeni yapılanan bölgelerde kiralık sayısı arttı."

Soner, kısa vadede kiralarda herhangi bir artış beklemediğini de sözlerine ekledi.

Arz çok arttı
Re/Max Mega Emlak'ın sahibi Suat Şahin, kiralık konut sayısında yaşanan artışı son yıllarda yapılan projelerin anahtar teslimlerinin başlamasına bağladı. Şahin, "Evet kiralık sayısında artış var çünkü son birkaç yılda başlayan projelerin anahtarları teslim ediliyor. Bu projeleri de genellikle yatırımcılar aldı ve şimdi kiralayarak değerlendirmek istiyor. Doğal olarak bir anda çok fazla arz yaşandı" dedi.

Özellikle Kurtköy, Beylikdüzü ve Bahçeşehir'deki yeni etaplarda çok fazla kiralık konut bulunduğuna işaret den Şahin, arz fazla olunca fiyatların da gerilediğini belirtti. Şahin, İstanbul'un merkezinde ise böyle bir sıkıntı yaşanmadığının altını çizdi.

Artık köpük alındı
Şahin, kiraların bundan sonra düşüp düşmeyeceği ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Kiralarda bir düşüş süreci yaşandı. Aslında ev sahipleri, özellikle de finansal gücü olanlar önce direndi. Ama banka kredi taksitleri ve aidatlardan bunalanlar fiyatları aşağı çekip evlerini kiraya vermeye başladı. Rayici 750 lira olan evler 500 liraya kadar düştü. Fakat düşük fiyatlılar kiralanmaya başladıkça piyasada yükselmeye ve dengeye gelmeye başladı. Bence artık köpük alındı ve fiyatlar oturdu. Ama eski yüksek kiralar yok artık, o devir bitti. Kiracılar eskisine nazaran çok daha iyi konutları daha uygun fiyatlarla tutabiliyor."
Eren Güler/ Hürriyet


Geri Dön