20 / 04 / 2024

İstanbul'da 6 ilçenin yıldızı parlayacak!

İstanbul'da 6 ilçenin yıldızı parlayacak!

Silivri, Kartal, Pendik, Ataşehir, Esenyurt ve Başakşehir, İstanbul'un en gözde ticaret ve konut merkezi haline gelecek.



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen "tartışmalı" Çevre Düzeni Planı ile Silivri, Kartal, Pendik, Ataşehir, Esenyurt ve Başakşehir kentin en gözde ticaret ve konut merkezi haline gelecek.Silivri'de üçüncü havalimanı yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde cuma günü AKP'lilerin oylarıyla kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre megakentin bazı ilçeleri ticaret, konut ve turizm merkezi olacak. Avrupa yakasında 9, Anadolu yakasında ise 7 ticaret ve hizmet merkezi konumlanacak. Ticaret merkezlerinin konumları, özellikle ulaşım konusundaki merkezlere yakınlıklarına göre belirlendi yani, hem limanlara hem havaalanlarına hem de TEM Otoyollarına yakın olan yerler gözetildi.

FATİH'TE GELENEKSEL TİCARET

"İstanbul'un anayasası" olarak nitelendirilen plana göre, kentin "Tarihi Yarımadası" olarak nitelendirilen Fatih ilçesi geleneksel ticaretin (Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı gibi) ağırlık kazanacağı bir merkez haline getiriliyor.

HAYDARPAŞA TURİZM ALANI

Kadıköy'de özellikle Haydarpaşa ve çevresi ticaret ve konut alanı haline getiriliyor. Haydarpaşa'yı da içine alan bölge turizm, ticaret, kültür ve konut alanı olacak.

ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ

Yeni ilçelerden Ataşehir birinci derece ticaret ve finans merkezi fonksiyonuna sahip olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı Kartal ve Pendik, Anadolu yakasının ticaret, konut ve turizm merkezi haline getirilecek. Kartal ve Pendik'te yat limanları Çevre Düzeni Planı'na işlendi. Kartal ve Pendik'te yapılacak bu düzenlemelerle Taksim, Levent, Maslak gibi İstanbul'un iş merkezlerine yeni alternatifler oluşturulmuş olacak. Kartal ve Pendik'te 5 milyar dolarlık bir proje hayata geçirilecek.

ZEYTİNBURNU'NA LİMAN

Bakırköy ve Zeytinburnu ilçeleri de hem ticaret hem de turizm ağırlıklı olacak. Zeytinburnu'na Zeyport Projesi'yle birlikte yeni bir liman yapılması planlanıyor. Bakırköy, Fatih ve Zeytinburnu bölgelerine çok sayıda park, yeşil alan gibi vatandaşların toplu olarak yararlanacağı mekanlar da eklendi.

SİLİVRİYE HAVAALANI

Küçükçekmece ve Başakşehir konut, sağlık, ticaret, organize sanayi ve ekolojik tarım alanlarına kavuşturulacak. Asıl yıldızı parlayacak yerlerin başında ise Silivri geliyor. Silivri hem üçüncü havalimanı hem yat limanları hem de konut projeleri ile İstanbul'un en gözde yerleşim merkezlerinden biri haline getirilecek. Silivri'de şu anda 150 bin civarında olan nüfusun bu planlamayla 1.5 milyona çıkartılması da planlanıyor. Özellikle bu ilçede tarım arazilerinin imara açılması uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Silivri'de ve çevresindeki arazilerin metrekare fiyatları da son 3-4 yıl içerisinde tavan yaptı. Çok sayıda inşaat şirketleri ve holdinglerin bu bölgede binlerce dönüm arazi satın aldığı ifade ediliyor.

AĞVA'DA EKOLOJİK TARIM

Yeni ilçelerden Başakşehir, sağlık ve eğitim merkezi haline getirilecek. Esenyurt da ticaret ve konut ağırlıklı bir merkez haline getirilecek. Bu planda üçüncü köprü projesinin yer almadığı öğrenilirken; Ağva, Ömerli ve Terkos'ta ekoloji tarım alanları oluşturulacak.

Meslek odaları tepkili

ÇEVRE Düzeni Planı'na, başta CHP'liler olmak üzere meslek odaları tepki gösterdi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, şunları söyledi: "Ana hususlarını değiştirmediler. Küçük müdahaleler var. Planla ilgili temel itirazlarımız ulaşım, havza ve tarım arazilere yapılaşma getirmesi, Boğaz ve tarihi alanlarına iş alanlarını konulmuş olması. Tekrar itiraz edeceğiz. Bu planla ilgili raporumuz hemen hemen tamamlandı. Değişiklikler kimi çevrelerin talebiyle oldu. Planı alelacele geçirdiler. Anlaşılan kimi kesimlere tahahüttler var. Bunu yasallaştırmak istediler."

Mahkeme iptal etmişti

1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, 14 Temmuz 2006'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oy birliğiyle kabul edildi. CHP'li üyeler, "En kötü plan, plansızlıktan iyidir" diyerek kabul oyu verdi. Ancak meslek odalarının başvurusu üzerine İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Mayıs 2008'de planı iptal etti. Mahkeme, iptal gerekçesinde plan yapma yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde değil, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda olduğunu belirtmesinin ardından belediye ile bakanlık arasında bir protokol imzalandı ve yetki belediyeye devredildi. Söz konusu pürüzler giderildikten 9 ay sonra plan yeniden meclise getirildi.

Vatan

Geri Dön