29 / 03 / 2024

İstanbul"da Bizans ve Osmanlı izlerinin olduğu kültür turlarına ilgi yüksek!

İstanbul

İstanbul"da kültür turlarına ilgi hızla artıyor. Özellikle Bizans ve Osmanlı izlerinin hala silinmediği Balat gibi semtlere ilgi olduktça fazla...



İstanbul"da kültür turlarına ilgi hızla artıyor. Özellikle Bizans ve Osmanlı izlerinin hala capcanlı yaşadığı Balat"a ilginin büyük olduğunu anlatan Antonina Tur"un sahibi Atilla Tuna"yla kısa bir gezinti yaptık. İşte size adım adım Balat turun Gül Camii: İstanbul"un Ayakapı semtindeki Doğu Roma Dönemi"nden kalma dini yapının 10-11"inci yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 1499 yılında camiye çevrilmiş.

* Cumhuriyet çeşmesi: Ayakapı sur girişi yanında bulunuyor. çeşmeyle ilgili bilgiler maalesef yetersiz. Üzerindeki tarihten   1923"te yaptırıldığını öğreniyoruz. Cumhuriyet ilan edildiği yıl yapıldığından çeşmeye bu isim verilmiş.

* Fatih"in Sekbanbaşısı Abdurrahman Ağa"nın türbesi: İstanbul"un fethi esnasında surların altından kapı açarak Osmanlı askerlerinin şehre girmesini sağlarken Bizans askerlerinin oklarıyla şehit düşmüş, Fetih"ten sonra da öldüğü yere defnedilmiş. Zamanla türbe haline getirilen bina restorasyona muhtaç.

* Cibali Karakolu: Cibali semti adını İstanbul"un fethi sırasında Cebe Ali adlı derviş ve müritlerin postlarını denize atıp üzerinde yürüyerek karşıya geçmeleri söylencesinden almış. Muammer Karaca"nın ünlendirdiği Cibali Karakolu"nun yerinde bugün ˜Nevi Cafe" var.

* Küçük Mustafa Paşa Hamamı (Mimar Sinan Hamamı): İstanbul"un fethedildiği tarihte gemicilerin temizlenmesi için inşa edildiği belirtilen hamam, 8 milyon dolara satışa çıkarıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminde, Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen yapı, 15"inci yüzyıl hamam örneklerini barındırıyor.

* Fener Bankası: Bugün Sema Topaloğlu Stüdyo"nun yanındaki enkaz eskiden kasa binasıydı.

* Petrion Kalesi: Adı, iç kale, kaya anlamındaki Yunanca ˜petra" kelimesinden geliyor. Fatih şehri ele geçirdiğinde, muhafız birlikleri dört gün boyunca direnmiş ve en sonunda mutabakatla teslim olmuş.  

* Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi: Ayasofya"nın Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmesinin ardından Ortodoksluğun merkezi birkaç defa yer değiştirdi. Patrikhane, faaliyetlerini kentin ikinci büyük kilisesi olan Havariyun"da yürütmeye başladı. 1455"te Pammakaristos Manastırı"na taşındı. 1586"da,   III. Murad döneminde boşaltılan kilise, 1591"de Fethiye adıyla camiye dönüştürüldü. Patrikhane, önce Fener"deki Vlah Sarayı Kilisesi"ne, 1597"de Ayvansaray"daki Ayios Dimitrios Kilisesi"ne taşındı. 1602"deyse Fener"deki Ayios Yeoryios Manastırı"na yerleşti ve bu tarihten sonra faaliyetini burada sürdürdü.

* Aya Yorgi Kilisesi: Ortodoks Patrikhanesi bu kilisenin avlusunda yer almakta. 1720 yılında bazilika tipinde inşa edilen kilise, mimari açıdan gösterişli olmasa da içerisinde çok değerli eşyalar barındırıyor. 5"inci yüzyıldan kaldığı söylenen patrik tahtı, üç mozaik ikon, Kudüs"te Hz. İsa"nın bağlanarak kırbaçlandığı kabul edilen sütun ve üç azizeye ait tabutlar bunlara örnek.

* Panagia Muhliotissa Kilisesi: İmparator Maurikios"un iki kızı Sopatro ve Eustolia"nın 6"ncı yüzyılda kurduğu kadınlar manastırı, 1261 yılında genişletildi. Prenses Maria 1265 yılında evlilik için Moğol Hakanı Hülagu"nun sarayına gönderildi. Hülagu ölünce oğlu Abaka Han"la evlendi, ancak birkaç yıl sonra Abaka Han, kardeşi Ahmet tarafından öldürülünce Maria geri dönerek rahibe oldu. ˜Moğolların Meryem"i" anlamına gelen ˜Panagia Muhliotissa"ya ismine bu hikayenin kaynaklık ettiği düşünülmekte.

* Dimitri Kantemir"in Evi: Dimitri Kantemir, önce Boğdan Prensi, sonra da Boğdan Voyvodası olmuştu. 1673"te doğan Kantemir, Doğu incelemelerinin öncüsü, klasik Türk musikisine ˜Ebced" notasını getiren bilgin, haritacı, mimar, filozof, tarihçi, dil bilgini, sanatçı ve siyasetçi olarak tanındı.

* Yuvakimyon Rum Kız Lisesi ve Maraşlı Rum İlkokulu: Semtin tarihindeki Rum     azınlığa ait eğitim kurumlarından biri.n Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı: Burası kadın tarihini araştırmak isteyenler için bir   araştırma merkezi.

* Sveti Stefan Bulgar kilisesi: 19"uncu yüzyılda milliyetçiliğin savurduğu rüzgarlar, o güne kadar Fener Patriği"ne bağlı Bulgarların, dini ayinlerini kendi dillerinde yapmak istediklerini söyleyerek Patrikhaneye başkaldırma-larına sebep olur. Bu tepkiler sonucu Sultan kilise için izin verir. 1892"de açılan uluslararası yarışmayla, Avusturya firması R. Ph. Waagner tarafından yapılan kilise 1898"de ibadete açıldı.

* Turu Sina Metokhionu: Sahil yolu üzerinde taş ve tuğladan inşa edilmiş manastırın kapısının üzerinde 400 yıldır duran Hz. Muhammed"in el izini temsil eden   mermer, 2007"ye kadar korunuyordu.

* Ahrida Sinagogu: 15"inci yüzyılın başlarında yapılan ve   adını, kurucularının göç ettiği Ohri kentinden alan sinagog, bugün de İstanbul"daki en geniş kapasiteli sinagog.

* Yanbol Sinagogu: Bizans döneminde, Bulgaristan"ın Yanbol şehrinden gelen musevilere ait sinagog 18"inci yüzyılda tekrar inşa edildi.

* Surp Hresdagabet Kilisesi: Sağır ve dilsizlerin bir akşam bu kilisede uyuması halinde iyileştiğine inanılır. Edirnekapı"daki Surp Nigoğayos (Kefeli) Kilisesi"nin camiye çevrilmesine karşılık, 1627 yılında Ermenilere verilmişti.

* Ferruh Kethüda Camii: Kanuni Sultan Süleyman"ın sadrazamı Semiz Ali Paşa"nın kahyası olan Ferruh Kethüda adına Mimar Sinan tarafından 1562-63 tarihinde inşa edildi. Külliyeden günümüze sadece cami kalmış durumda.

* çavuş Hamamı: Düğünden önce burada yıkanan kadının hiçbir zaman boşanmadığına inanılır.

* Agora Meyhanesi: 15 senedir boş olarak duruyor.


Fener Rum Erkek Lisesi: Kırmızı binasıyla turistler tarafında patrikhaneyle karıştırılan okulun 110 öğrencisi var. Günümüze kadar ulaşan görkemli bina, 1881"de mimar Dimadis tarafından inşa edildi.

NEşžE MESUTOĞLU/Milliyet Cadde


Geri Dön