29 / 03 / 2024

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı tartışmaları iyice alevlendi. Kimi jeologlar, İstanbul’da en az 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacağını iddia ederken, kimileri ise buna ihtimal vermiyor. Peki hangi uzman ne diyor?



İstanbul’da olası bir deprem için jeologlardan farklı senaryolar geliyor.

Megakentte olması muhtemel bir deprem için uzmanlar neden farklı senaryolar ortaya koyuyor, kim hangi argümanları savunuyor?

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

“Asrın felaketi” denilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli büyük depremlerden sonra özellikle Prof. Dr. Celal Şengör, ile Prof. Dr. Ahmet Ercan arasında çıkan depremin büyüklüğü tartışması iyice alevlendi

Ahmet Ercan, Celal Şengör’ü büyük deprem taraftarı olmakla itham ederek, “Sürekli uçlarda durur” demesi gündeme oturdu.

Diğer yandan bir başka uzman Naci Görür’ün Adana’da büyük bir deprem olacağını iddia etmesi üzerine Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise, bunun bilimsel bir açıklama olmadığını iddia ederek, “Sürekli deprem olan bir bölgede aynı şeyi defalarca söyleyip birinin tutması bilim olmuyor” diye konuştu.

Milliyet’in haberine göre, bu tartışmalarla kafası iyice karışan vatandaş ise, olası deprem için tartışmanın yerine önlem alınmasını talep ediyor.

İşte Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerinin olası Marmara depremine ilişkin görüşleri:

Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem olacağını iddia eden ünlü uzman Celal Şengör, “Böyle bir durumda deprem süresinin iki dakika olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Şengör diğer yandan, megakenti etkileyecek olası büyük Marmara depreminin şiddetinin 9’a çıkabileceğinin altını çizerek, fayın Silivri’den Büyükçekmece’ye kadar kırılması halinde korkulacak bir durum olmayacağını ancak bu kırılmanın Gebze açıklarına kadar uzanması haline 7.5 büyüklüğünde deprem üreteceği” iddiasında bulunuyor.


Geri Dön