29 / 03 / 2024

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları iki katına çıktı!

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları iki katına çıktı!

İstanbul'da gayrimenkul fiyatları krizdeki fiyatlarla kıyaslandığında iki katına çıktı



Türkiye'nin önde gelen emlak zincirlerinden RETÜRK Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Krizin asıl fırsatları geçti. 2009'un başında krizin en derin anında kelepir denilebilecek fiyatlar el değiştiren yerler bugün 2 kat fiyatla satışa çıkarıldı. Hatta, 4 milyon dolara alınan bir mülke şu an 16-17 milyon dolar isteniyor. 12-13 milyona satsa hemen gider" dedi.

Küresel krizin ilk şokuyla zor durumda kalanların, rayiçlerin altında fiyatlardan sattığı gayrimenkuller bugün 2 katı fiyata satılabiliyor. RETÜRK Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Piyasa, geçen yılın ilk 2 ayına göre çok daha yukarıda. Fakat, piyasa yükselmeye başladı diye, istedikleri rakamları çok yukarı çekenler bekliyor. Şu an piyasa rayicinde olan yerler fazla beklemeden satılıyor" diye konuştu.

Fırsat peşindeyiz
Piyasada fiyatların uygun olduğunu düşünenlerin, alım yapmak istediklerinde uygun yer bulmakta zorlandığını söyleyen Aşkın Çınar şöyle devam etti: "Gayrimenkul fiyatları ya yüksek ya da satıştaki mülk nitelikli, krediye uygun değil. Hatta özellikle piyasa rayiçlerinden lüks konut bulamıyoruz. Herkes fırsat kolluyor. Banka faizleri de düşmüş, fakat alıcıyla satıcı orta noktada buluşamıyor. 2-3 milyon doları olan 5 milyon dolarlık yer istiyor; 2-3 milyon dolarlık yeri olan da 4-5 milyon dolara satmak istiyor. Piyasa yükseltme beklentisi olanlar var. Elinde para olan 'Piyasa daha yükselmeden yer alayım' diyor ama sıkıntı var."
Krizin en derin hissedildiği Ekim 2008 ile Mart 2009 aralığında, nakit sıkışıklığından gayrimenkul satanların, bugün aynı yerleri 2 katını verip geri alamadığını söyleyen Aşkın Çınar, "O dönemde ihtiyaçtan satanlar paraya bakmadan sattı. O dönem 1 milyon dolara yer satanlar şu an 2-2.5 milyon dolara ancak geri alır" dedi. Aşkın Çınar, şu örnekleri verdi:

İşte örnekler
Çengelköy-NATO yolunda krizde 500 bin liraya satılan 700 metrekarelik dükkan, şimdi 1 milyon dolardan bile satılmıyor. O fiyata müşteri çıktı, ama krizde alan vermiyor.

Krizde icraya düşen ve 4 milyon dolara satılan otel olmaya müsait gayrimenkule (Sirkeci'de) şu an 16-17 milyon dolar isteniyor. 12-13 milyon dolara satmak isteseler, kısa sürede satılır.

Beylerbeyi'nde krizde 200 bin liraya el değiştiren daireye şu an 350 bin lira isteniyor. Mülkün yeni sahibi, 300 bin liraya satmıyor.

5-6 ay sonra, bu fiyatlara yer olmaz
Gayrimenkul piyasalarını da değerlendiren Aşkın Çınar, şöyle konuştu:
Müşteri de artık görüyor, fiyatlar yükselişte. Piyasa toparlanıyor. Durgunluktan çıkış başladı.

Ticaret yavaş yavaş canlanıyor. Sanayi endeksi ve kapasite kullanım oranları artıyor. Bu canlanma arz talep dengesine yansır, fiyat artar, bir yıla bile kalmaz bu fiyatlar artar. Şu an projeler için asa arıyoruz, sıkıntı var. Arsa bulmak zorsa arsa fiyatları da artacak demektir. Yani konut maliyetleri de artacak.
Arazi fiyatları kriz bölgelerde düşmedi arttı.

İstanbul'un içinde ve kenarında arsa sıkıntısı var
İstanbul'da müteahhitlerin şehir merkezinde ve şehrin hemen kıyısı denilebilecek lokasyonlarla arsa aradığını ancak uygun fiyatlı arsa bulmanın son derece zor olduğunu belirten Retürk Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Merkezde ve şehrin kıyısında yer bulamıyoruz. Şehrin çok dışında yerler var. Ancak şehrin içinde, kıyısındaki yerler çoğunda yer bulunamıyor, bulunan yer de ya yüksek fiyat isteniyor, ya da istenen imar durumu olmuyor" ifadelerini kullandı. Aşkın Çınar şöyle devam etti: "Konut imarlı arsa arayanlar ticari imarlı yer buluyor. Ticaret imarı ararken de konut imarlı yerler karşımıza çıkıyor. Home-ofis konseptini, konut imarlı yer arayanlar istemiyor. Çünkü bu tip emlaklarda konut diye aldığınız yerin tapusunda başka bir şey yazıyor, rahatsız oluyorsunuz. Elma istiyorsun, armut çıkıyor."
 
Arazileri hoyratça kullanıyoruz
AŞKIN Çınar, "Dikey yapılaşmaya imkan sağlanmıyor. İstanbul'da konut ve işyeri fiyatını artıran en önemli unsur, arazi fiyatları. Zemin durumuna göre dikey yapılaşmaya izin verilebilse, arazi fiyatlarında artışın önü alınabilir. Aksi taktirde ekonomik konut üretemeyiz, mevcut araziyi hoyratça kullanırız. Bu arada, ne yeşil alan kalır ne spor alanı" diyor.

Emlak işine vakit ayırmak şart, iş oturunca isteyen ABD'ye yerleşsin
RETURK'ün ofis sayısının 55'e çıktığını bildiren Aşkın Çınar, ayda ortalama 3 ofis açmaya başladıklarını kaydetti. Aşkın Çınar, "Kapanan ofisler de olabiliyor. Sistemi oturtamayanlar oluyor. Kapanma oranı yüzde 15. 2006'dan beri temsilcilik veriyoruz. Şimdiye kadar 6-7 ofisimiz kapandı. Bazıları sözleşme imzaladı, sonra vazgeçti" diyor. Tüm ofislerin işlemlerini merkezden takip edebildiklerini söyleyen Aşkın Çınar, şöyle devam etti: "En yoğun ofisler Çengelköy, Çekmeköy, Florya, Beylerbeyi, Yeditepe (Acıbadem), Çekmeköy Grup 12, Bağcılar Avrasya. Bir ofisin oturması için 1 sene sabretmeli. Şu an 3 ofise ulaşan temsilcilerimiz var. Emlak işine giren, bizzat işin başında olmalı, personeli iyi yetiştirmeli. Bir süre sonra sistem oturuyor. İsteyen, ofise bir yönetici koyup Amerika'ya bile yerleşebilir."

Fırsat devri geçti
RETÜRK Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkam Aşkın Çınar, piyasada alım iştahı olduğunu, ancak 'ortak noktada buluşma' konusunda sıkıntı olduğunu beliriyor ve "İnsanlar hâlâ kriz peşinde. Fakat krizin asıl fısatları geçti; rayiçler de bence son demlerini yaşıyor" dedi. Krizde ucuza el değiştiren yerlere örnek veren Aslan Çınar, "Çengelköy'de krizde 120-130 bin liraya satılan daireler vardı; şimdi 180 bin lira. Üstelik bunlar kooperatife ait gözüktüğü için krediye uygun değil. Ata-2'de daireler kooperatifin üzerine görünüyor" diye konuştu.
Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön