16 / 04 / 2024

İstanbul’da konut fiyatları yükseldi!

İstanbul’da konut fiyatları yükseldi!

Reidin.com ve GYODER tarafından Garanti Bankası’nın desteğiyle hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Ağustos ayı raporu yayınlandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu’na göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya oranla yüzde 0.40 yükseldi...



Reidin.com ve GYODER tarafından Garanti Bankası’nın desteğiyle hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Ağustos ayı raporu yayınlandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu’na göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya oranla yüzde 0.40 yükseldi.



Konut fiyatları geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yıllık bazda yüzde 8.35 arttı. Türkiye Kompozit Satılık konut Fiyat Endeksi’nde ise bir önceki aya göre yüzde 1.45, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.76 oranında artış oldu. Bir önceki senenin aynı ayına göre, yıllık satılık fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, yüzde 21.65 oranıyla en yüksek artış İstanbul ilinde, yüzde 7.05 ile en düşük artış ise Antalya’da gerçekleşti.




Kirada birinci Antalya

Bir önceki aya göre bakıldığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1.81 değer artışıyla, Ağustos 2014’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Ağustos ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 2.21 artışla Antalya oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri İstanbul’da yüzde 2.11, Adana’da yüzde 2.01, İzmir’de yüzde 1.55 oranında arttı.


Yüzde 22’si yabancıya

Geçen ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 0.07 oranında artarken, 2+1 dairelerde yüzde 0.26 oranında azaldı.

Rapora göre, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, ağustos ayında peşinat oranı yüzde 25, senet oranı yüzde 66 ve banka kredisi oranı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22’si yabancı yatırımcılara yapıldı.



Milliyet 



Geri Dön