29 / 03 / 2024

İstanbul'da riskli bina kalmayacak!

İstanbul'da riskli bina kalmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ tarafından hayata geçirilen "İstanbul Yeniliyor" platformuna başvurular her geçen gün artıyor. 



İstanbul'da binasını yenilemek isteyen vatandaşlar, hem online hem de her gün başka ilçede mobil araçta olan danışmanlık ofislerine başvuru yaparak binaların yenilenmesi için talepte bulunabiliyor. Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre; gelen vatandaşlara dönüşüm teklifi yaptıklarını söyleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, hak sahiplerinin riskli yapılarının maliyetine yenilendiğini söyledi. 

İstanbul da riskli bina kalmayacak!

KİPTAŞ’ın finansal garantörlüğü ile borçlanmalar için dönemin koşullarına en uygun faiz ve ödeme koşulları sağlandığını söyleyen Kurt, 3 ay içinde 37 ilçe ve 524 mahalleden 85 bin 973 bağımsız birimde yaklaşık 315 bin kişinin dahil edildiği toplam 2493 başvuru alındığını söyledi. Kurt’un verdiği bilgilere göre, en çok başvuru ise Küçükçekmece, Bağcılar, Eyüpsultan, Kartal, Kadıköy, Bahçelievler, Maltepe, Fatih, Üsküdar ilçelerinden yapıldı. Yapılan başvuruların sonuca ulaşması için ilgili kanun kapsamında dönüşüm talebi yapan parselde, hisse oranlarının 3’te 2’sine sahip maliklerin uzlaşma sağlaması gerekiyor.

Süreç nasıl ilerliyor? 

Hedeflerinin 1999 yılından önce inşa edilen olan ve mülkiyet sorunu olmayan tüm riskli yapıları yenilemek olduğunu dile getiren Kurt, şunları söyledi. 

“Vatandaşlar sisteme kayıt olduktan sonra riskli yapıda olduğunu düşündüğü taşınmazın ada parsel numarasını giriyor. Bizim de uzman ekiplerimiz 10 gün içinde mevcut durumları ve yasal haklarıyla ilgili bir bilgilendirme föyü gönderiyor. Buna ilave olarak vatandaşlarımıza bir önerge gönderiyoruz. Kendi aranızda uzlaşır, 2/3 çoğunluğu sağlarsanız bize başvurun. Biz size bir yenileme bedeli sunacağız. Bunu sağlayıp bize başvurduklarında kendilerine hazırladığımız taslak proje üzerinden bir yenileme bedeli çıkartıyoruz. Bu listemizin içerisinde nasıl bir inşaat yapacağızı, hangi malzemeleri kullanacağımızı da söylüyoruz. Bu rakamları kabul ettikleri zaman sahaya girip interaktif süreci başlatıyoruz. Proje detaylarında anlaşıyoruz. Tahliye ediyor, yıkıyor, yeni yapılarını veriyoruz. Bağcılar’da bir pilot uygulamasını yaptık.”

Garantör KİPTAŞ

“Sistemin tüm garantörü KİPTAŞ. Vatandaşımız isterse 24 ay sıfır vadeyle KİPTAŞ’a borçlanabileceği gibi eğer taksitler yüksek gelirse banka kredisi kullanabilir. Bu aşamada da KİPTAŞ, vatandaş adına da kefil oluyor. Şu ana kadar olağanüstü bir ilgi ile karşı karşıyayız. 37 ilçede başvuru aldık. 2 bin 493 parselden. Toplam 85 bin 973 bağımsız birimi kapsıyor. Bu da 315 bin 500 insan demek. Uzlaşma sağlanırsa bu kadar insanın hayatını kurtaracağız."

İstanbul da riskli bina kalmayacak!

Uzlaşı şart

“Uzlaşmıyorsa vatandaşın yapısını ne riskli alan ilan ediyoruz ne de yıkıyoruz. En önemli avantajı da vatandaşları, inşaat maliyetinden yenilemeyi taahhüt ediyoruz. Bizim burada bir kâr amacımız yok. İnşaatları yapım maliyetinden yenilemeyi teklif ediyoruz. Bakanlığı’nda açıkladığı verilere göre İstanbul’da 300 bin bağımsız birim acilen dönüşmesi gerekiyor. Biz, gerekli kriterlere sahip tüm yüklenicilerle bu süreçte paydaş olmaya talibiz. O yüzden gelin İstanbul Yenileniyor’da yüklenici kısmında paydaşımız olun.”

İstanbul'un dönüşümünde kaybedecek zaman yok!


Geri Dön