25 / 04 / 2024

İstanbul'daki binalar depreme hazır değil!

İstanbul'daki binalar depreme hazır değil!

Prof. Haluk Sucuoğlu, "İstanbullular bile bile ölümü bekliyor. Halkın evlerini güçlendirmesi için kredi kolaylığı sağlamalı" dedi



ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, yaklaşık bir milyon yapının bulunduğu dev metropolde sadece altı ilçedeki 125 binayı tarayabildiklerini ve burada en az 45 bin kişinin deprem anında hayatını kaybedebileceğini söyledi. Bu altı ilçede muhtemel deprem anında yıkılacak binaların belli olduğunu, bunu hem vatandaşların hem devletin bildiğini anlatan Prof. Sucuoğlu, "İstanbullular bile bile ölümü bekliyor. Halkın evlerini güçlendirmesi için kredi kolaylığı sağlamalı" dedi.

ALARM DEVAM EDİYOR

Sucuoğlu, "İstanbul´da 11 yıldır okul binalarını güçlendirmek dışında, özel mülklere ilişkin bir çalışma yapılmadı. Biz ilçe ilçe dolaşarak İstanbul´u analiz ettik ve 50 bine yakın ağır hasırlı bina tespit ettik. Rakamlar bu iken, İstanbul´da deprem etkilerinin azaldığını söyleyemeyiz" ifadesini kullandı.

İŞTE ÇÜRÜK İLÇELER

Birinci derecede riskli bölgedeki 125 bin bina taramasında, 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması durmunda Zeytinburnu´ndaki yapıların yüzde 57´si (8 bin), iç kesimdeki Bayrampaşa-Bahçelievler-Güngören ilçelerinde yüzde 51´i(22 bin 540), Fatih´de yüzde 30´u (4 bin 700) ve Küçükçekmece´de yüzde 30´u (8 bin 50) yıkılacak veya ağır hasar görecek. Depremin 7,2 olması durumunda Zeytinburnu´nda 5 bin 130, Bayrampaşa-Bahçelievler-Güngören ilçelerinde 13 bin 560, Fatih´te 1.710 ve Küçükçekmece´de 3 bin 780 bina yıkılacak veya ağır hasar görecek.
EBRU BARAN/Star


Geri Dön