26 / 04 / 2024

İstanbul'daki dereler ıslah edilmeyi bekliyor

İstanbul'daki dereler ıslah edilmeyi bekliyor

İstanbul'un bir çok noktasında tehlike sacçarak akmaya devam eden dereler bir an önce ıslah edilmeyi bekliyor



Ayamama Deresi'nde ıslah başladı. Ancak Kurbağalı Dere'den Kağıthane Deresi'ne Sülük Deresi'nden Cendere'ye kadar tüm dereler her yağışta yaşattıkları su baskınlarıyla 'Beni ıslah edin' diye çığlık atıyor.
 
İstanbul'daki başıboş dereler, kentteki en önemli sorunlardan biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Hemen yer yağmurda taşan, evleri işyerlerini sular altında bırakan, yaydıkları kötü kokularla insanları rahatsız eden, biriken atıklarla çevre kirliliğine yol açan derelerimiz, uğradıkları ilgisizlik ve ihmalin intikamını, geçtiğimiz Eylül ayında feci şekilde almıştı. Şiddetli yağışlarda taşan Ayamama, çok sayıda can kaybına yol açarken milyonlarca lira maddi hasara neden olmuştu. Yıllardır ıslahı bekleyen Ayamama'da, sel felaketinin ardından hummalı bir çalışma başlatıldı. Dere yatağındaki binaların yıkım işlemlerinin bitmesinin ardından, bölgede ıslah çalışmalarının tamamlanacağı açıklandı. İstanbullular bu kez ıslahın yarım bırakılmayacağına inanmak istiyor.

BU ÇIĞLIĞI DUYUN ARTIK!
Kentin diğer dereleri de sorun çıkarmada Ayamama'dan farksız. Kurbağalı Dere'den, Sülük Deresi'ne, Cendere Deresi'nden Kağıthane Deresi'ne kadar hemen tüm derelerimiz her yağmurda yaşattıkları su baskınlarıyla "beni İslah edin" çığlıkları atıyor. Son olarak ÎBB kentteki 19 dereyi Dünya Bankası kredisiyle ıslah edeceğini duyurmuştu. Islah edilecek dereler arasında sayılan Kağıthane Deresi'ne deniz suyu getirileceği ve sirkülasyon sağlanarak buradaki suyun temizleneceği duyuruldu. Islah çalışmalarını büyük sabırsızlıkla bekleyen Kağıthane sakinleri, önceki gün gördüğü hareketlilikle sevinir gibi oldu. Dere yatağında temizlik çalışması başlatılmıştı. Ancak sevinç kursakta kaldı. Çünkü 23 kilometre uzunluğundaki Kağıthane Deresi'ndeki atıkların temizliğini ellerinde süpürgelerle 3 temizlik görevlisi yürütüyor.
Habertürk

 


Geri Dön