20 / 04 / 2024

İstanbul'daki okullar satılacak mı?

İstanbul'daki okullar satılacak mı?

Habertürk'ün 'Sahibinden satılık mektep' başlığıyla gündeme taşıdığı çoğu tarihi olan okulların satışı konusunda İstanbul Valisi ile Milli Eğitim Bakanı birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu



İstanbul'da rantı yüksek, ticari alan olarak değerlendirilen bölgelerdeki, birçoğu tarihi olan okul binalarının satılması ile ilgili olarak Habertürk'in dün sürmanşetten verdiği haber büyük yankı yarattı. "5 milyar dolarlık okul satışı"yla ilgili bu haber aynı zamanda İstanbul Valisi Muammer Güler ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu karşı karşıya getirdi.

İstanbul Valisi Muhammer Güler, okulların satışı için liste hazırlandığını belirterek, listede kamuoyunca bilinen okulların da bulunduğunu ifade etti. Güler, "Olayı kamu menfaati açısından en üst seviyede değerlendirebilecek bir yaklaşım lazım ve hükümetimizin, bakanlığımızın yaptığı çalışma da şu anda budur" dedi.

Vali Güler'in saat 10.40 sıralarında yaptığı bu açıklama daha ajanslara düşmeden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklaması resmi internet sitesine düştü.

"Tarihi okullar satılmaz"

Bakanlık daha önce yayınlanan genelgede, yerleşim alanı özelliğini kaydeben, çarşı, sanayi işyeri vb. alanlar arasında kalan ve bu nedenle okul alanı olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan taşınmazların belirlenmesinin istendiğini, tarihi özelliği olan okulların satışının ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Bakan'ın bu açıklanmasının ardından Vali Güler, akşam saatlerinde Anadolu Ajansı'na özel demeç verdi. Güler, bakanlık açıklamasına paralel bu demecinde "Hangi okulların satılacağı henüz belli değil. Tarihi eser niteliğindeki okullar kesinlikle kapsam dışındadır" diyerek ilk açıklamasından farklı konuştu.

Sultan Uçar-Esra Yazdıç/Gazete Habertürk

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Vali Güler: İstanbul'da bazı okulları satıp yeni okullar yapacağız

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da rantı yüksek, ticari alan olarak değerlendirilebilecek okulların olduğunu söyledi. Bunların satışından elde edilecek gelirin, yeni okulların yapılması ve arsaların kamulaştırılmasında kullanılacağını açıklayan Güler, turizm veya iş merkezi olarak da değerlendirilebileceğini belirtti.  
 
Güler, Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü dün Ankara'ya uğurladıktan sonra, gazetecilerin 'İstanbul'da bazı okulların satışa çıkarılmasıyla' ilgili sorularını cevapladı. 'Ticarî alan, ana meydan ve yol kavşaklarında kalan, eğitim-öğretim bakımından daha uygun mekanlara taşınabilecek, ama bulunduğu yer itibarıyla gayrimenkul anlamında rantı yüksek okulların satışı ve devri' ile ilgili bir kanunun bulunduğunu hatırlatan Vali, söz konusu yasanın yeniden gündeme getirildiğini ifade etti. Güler, satışı yapılacak okulların belirlendiğini, listede kamuoyunda bilinen kurumların da bulunduğunu aktardı. Satışlara rantı yüksek okullardan başlanabileceğine dikkat çekerek, açık artırma yapmayı düşündüklerini kaydetti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, halen eğitim hizmeti verenler ile tarihî nitelikteki okulların satışına ilişkin hiçbir çalışmalarının bulunmadığını açıkladı.
Zaman

Tarihi okullar satılmayacak!

İstanbul Valisi Muammer Güler dün "İstanbul'da rantı yüksek, ticari alan olarak değerlendirilebilecek, büyük katma değer yaratabilecek" okulların satılacağını, elde edilecek gelirle yeni okulllar yapılacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı hemen düzeltti: "Sadece yerleşim alanı özelliğini kaydeben, çarşı, sanayi, iş yeri arasında kalan okullar satılacak. Tarihi eser niteliği taşıyan hiçbir okulun satışı söz konusu değil..." Vatan


Geri Dön