26 / 04 / 2024

İstanbul'daki okullarda deprem riski

İstanbul'daki okullarda deprem riski

İstanbul'da depreme dayanıksız olduğunu için güçlendirilmesi gereken 683 okuldan 230'u tamamlandı. 400'ü aşkın okulda ise risk olmasına rağmen eğitim sürüyor



İl Özel İdaresi, "Sismik riskin azaltılması ve acil durum hazırlıkları projesi" kapsamında İstanbul'daki okul, sağlık kuruluşları ve sosyal hizmet binalarında çalışma yapıyor. 610 milyon Euro bütçeli projenin 310 milyon Euro'sunu Dünya Bankası, kalanını da Avrupa Yatırım Bankası karşılıyor. Güçlendirme çalışmalarında öncelik okullar ve kamu binalarına veriliyor. Buna göre; 230 okul, 3 yurt, 2 hastane ve 1 poliklinik depreme dayanıklı hale getirildi. 11 okul ise yıkılarak yeniden yapıldı.

Çalışmalar kapsamında, 22 okul ile 1 polikliniğin yeniden inşası sürüyor. 3 hastane ve 1 öğrenci yurdunda ise proje çalışmaları devam ediyor. Ancak depreme dayanıksız olduğu raporlarla tesbit edilen 400'den fazla okulda eğitim devam ediyor. Yurtlarda da öğrencilerin kalması dikkat çekiyor. Projede kültürel ve tarihi miras kapsamındaki yapılara ilişkin çalışmalar da yer alıyor. 176 binanın afet ve deprem performansı açısından değerlendirilme çalışması tamamlandı.

Mimarlara göre boya badana

Mimarlar Odası İstanbul Büyükken Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhçu, ilginç iddialarda bulundu."Okulların hepsi güçlendirilmedi. Bir kısmında sadece boya badana yapılmış. Hatta yıkılan okullar da bir müdahale olarak ele alınmış ve bu okullar içerisinde yer alıyor. Bu okullar depremde yıkılan okullar değil depreme karşı dayanıklı olmadığı için yıkılanlar. Örneğin, Gedikpaşa İlköğretim Okulu. Tarihi bir okul olmasına rağmen yıktılar ve yerine otel ve iş merkezi yaptılar. Bu okulda o liste içerisinde yer alabilirdi. Dolayısıyla güçlendirildi diye verilen açıklama eksik."


Gazete Habertürk


Geri Dön