20 / 04 / 2024

İstanbullular ev bulamıyor!

İstanbullular ev bulamıyor!

Megakent İstanbul'da kiralık ev bulma sorunu gün geçtikçe büyüyor. Öyle ki bazı emlakçıların vitrinleri tamamen boşaldı



İstanbul’da son zamanlarda kiralık evlerde yüzde yüze yakın bir yükselme meydana geliyor. Fakat buna rağmen kiralık daire bulmak mümkün değil. Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Önceki gün Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Ataşehir’de emlakçılarda kiralık evlerdeki son durum hakkında bilgi toplandı. Yeni evlenecek bir çift gibi 3 bin TL ile 5 bin TL arasında fiyat aralığı belirlendi ve bu fiyat aralığında ev arandı. Ama ne belirlenen fiyat aralığında ne de farklı bir fiyatta kiralık daire var. Emlakçıların vitrinlerinde kiralık daire ilanlarının olmaması dikkat çekerken, sorulan hemen hemen tüm emlakçıların vitrininde sadece satılık daire ilanları yer alıyordu. Gün boyu konuşulan emlakçıların hemen hepsi, kira taleplerinin çok olduğunu fakat bu talepleri karşılayamadıklarını belirtti. Kiralık ev bulunmamasının nedeninin de, yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerin dönüşüne, kentsel dönüşüm ve son zamanlarda inşaat sektörünün durmasına bağladı. 

İstanbullular ev bulamıyor!

Hemen kiralanıyor

Fatih’te girilen bir emlakçıda da, yeni evlenecek bir çift olduğu ve kiralık ev arandığı söylendiğinde alınan ilk cevap ‘Şu an buralarda bulmanız çok zor’ oldu. Boşalan dairelerin geldiği gibi gittiği söyleyen emlakçı, “Elimizde şu an sadece bir tane kiralık daire var ama o da size pek uygun değil. Doğal gazı yok ve yatak odası bir bütün şeklinde odaya sığmaz. Eğer diyorsanız bu şekilde idare ederiz. Size hemen verebiliriz. 2 bin TL kira 4 bin TL ise depozito” dedi.

Kirası 2 bin TL olan evin mutfak dolapları dökülmüş, lavabo kullanılmayacak durumdaydı. Bulunan kiralık evin elektrik sayaçları eski ve elektrik tesisatı ise düzenli değildi.

İranlılar ilk sırada

Beşiktaş’ta gezilen emlakçılarda da ne yazık ki kiralık bir ev bulunmadı. Son birkaç ay içindeki tüm dairelerin öğrenciler tarafından tutulduğunu belirtti. Fiyatların neden bu kadar yükseldiği sorulduğunda ise talebin yükselmesiyle beraber ev sahiplerinin de kiraları yükseldiğini belirttiler. Talebin bu kadar artmasının bir sebebi de, koronavirüs sebebiyle öğrencilerin yurt yerine evleri tercih etmesi olarak açıklandı. Ataşehir’de sorulan bir emlakçı ise bu sene çok fazla İranlının ev kiralığını dile getirdi. Öğrenci olup olmadıklarını sorulduğunda birçoğunun öğrenci olmadığını ifade edildi. Kadıköy’deki emlakçılar da, ellerinde kiralık daire olmadığını söyleyip benzer açıklama yapıldı. 

Öğrencilerin kiralık ev sıkıntısı büyüyor!


Geri Dön