20 / 04 / 2024

İstanbullular konuta doyacak

İstanbullular konuta doyacak

Başta Kayabaşı olmak üzere İstanbul'un farklı bölgelerinde hızlı bir atak yapacağız. 4 yıl içinde kentte 65 bin ucuz konut inşa edeceğiz.



432 ilçemizde faaliyet gösteren TOKİ, toplamda 317 bin konut üretti. Türkiye genelinde; 500 bin konut hedefimiz çerçevesinde İstanbul'a düşen pay yaklaşık 127 bin konut.

İstanbul'da 2003 yılından itibaren üretmeye başladığımız toplam konut sayısı, 62 bin 264'dir. Bunların 25 bin 550'si sosyal konut. Bu rakam diğer illerde ürettiğimiz sosyal konut rakamlarından çok daha fazladır. İstanbul'da belediyelerle işbirliği yaparak gecekondu alanlarının tasfiyesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Gelir paylaşımı yöntemiyle kentin değerli arazileri üzerinde örnek yerleşim alanları oluşturuyoruz.

İstanbul için ayrıca proje ve ihale çalışmaları devam eden 65 bin konut planlıyoruz. Bu rakamın büyük kısmını Kayabaşı projemiz oluşturuyor. Bununla birlikte Anadolu yakasında, Alemdağ'da, Tuzla'da ve Maltepe'de gecekondu dönüşüm ve sosyal konut uygulamalarımız olacak. Önümüzdeki 5 yılda İstanbul için planladığımız bu 65 bin konutun büyük kısmı sosyal konut olacaktır.

Kayabaşı projesi bizim İstanbul için düşündüğümüz en önemli ve büyük projelerden biridir. Kayabaşı, İstanbul'un geleceğini şekillendirecek projelerden biri olacak. Hem deprem riski altında olan bölgelerin hem de gecekondu alanlarının taşınması amacıyla, Kayabaşı'nda yaklaşık 40 bin konutluk bir uydukent planlanmış ve etaplar halinde projeler başlatılmıştır. Şehir hayatının gerektirdiği okullar, meydanlar, hastaneler, ticaret merkezleri, üniversite alanları, kent parkları gibi bütün sosyal donatıları kapsayan modern bir uydukent inşa edilecek burada. Yeni konut tipleri ve inşaat teknolojileri uygulanacak, çevreye duyarlı, enerji verimliliğine dayalı bir planlama yapılacak. İlk etapta 2.708 konut, 40 derslikli lise ve 40 derslikli ilköğretim okulu, kreş ve 3 spor salonu ihaleleri Eylül ayında yapılacak.

Küçükçekmece Ayazma'da, Kadıköy Emekevler'de, Tuzla'da,  Şişli Kuştepe'de, Fatih Sulukule'de, Maltepe Başıbüyük'te, Güngören ve Gaziosmanpaşa'da, Avcılar'da, Pendik'te,  Büyükçekmece'de dönüşüm çalışmalarına başladığımız projelerimizle, 16 bin 500 konutluk bir çalışma içine girdik. Halkalı'da 2.640 konutu tamamlayarak büyük kısmını hak sahiplerine teslim ettik. Ürettiğimiz sosyal konutların da, gecekondulaşmanın önüne set seken bir yönü olduğunu belirtmemiz gerek.

Gecekondu dönüşümlerinin, sadece kent sağlığı açısından değil, asayiş açısından da yapılması gereken çalışmalar olduğunun farkındayız. Bu açıdan, ilk başlarda çeşitli provokasyonlara maruz kalan Başıbüyük'teki çalışmalarımızda, şu anda konut inşaatlarımıza başladık.

Aslında halkımızın da bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Çünkü gecekondu dönüşüm projelerinde, dönüşüm yapılan bölgelerdeki bütün sosyal aktörlerin rol almasına, vatandaşın ikna edilmesine ve projeye gönüllü katılımına önem verilmektedir. Hak sahiplerine verilecek konutlar  TOKİ  tarafından 12-14 ayda bitirilmektedir.  Bir yandan, tasfiye edilen gecekondu alanları projelendirilerek örnek yerleşim veya rekreasyon alanlarına dönüştürülürken; öte yandan bu sağlıksız bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız da; altyapısı tamamlanmış; sosyal yaşamın gerektirdiği donatıların bulunduğu, modern ve planlı yerleşim alanlarında yaşama olanağına kavuşmaktadırlar.


Geri Dön