19 / 04 / 2024

İstanbul'u elit kent yapma çalışmaları sürüyor!

İstanbul'u elit kent yapma çalışmaları sürüyor!

ULI, Avrupa'nın beş büyük kentini içine alan bir halka kurdu



Binlerce üyesi bulunan araştırma ve eğitim kuruluşu Urban Land Institute Türkiye Başkanı Haluk Sur, İstanbul'u Paris ve Londra'nın da yer aldığı 5 kentten oluşan yeni bir gruba sokmak için iki aydır belediyeden randevu alamadıklarını söyledi. Sur, "Büyükşehir'in imzası gerekiyor. Bu fırsat kaçmaz" dedi.

Dünya çapında 40 binden fazla üyesi bulunan araştırma- eğitim kuruluşu Urban Land Institute (ULI) ilk defa bu yıl gerçekleşecek bir uygulama ile Avrupa'nın beş büyük kentini içine alan bir halka kurdu. Beş yılda bir bu kentlerde Urban Investment Network adı altında toplantılar düzenleyeceğini belirten ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, İstanbul'un da söz konusu halkaya dahil olabileceğini, ancak bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin imzasının gerektiğini söyledi.

6 aydır imza atmadılar

Sur, belediyenin yalnızca tanıtım yapacağını ve beş yılda bir sembolik bir ücret olarak 100 bin Euro yatırması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Ancak nedense altı aydır bize bir imza vermediler. Barselona, Amsterdam, Paris, Londra ile aynı halkada yer alacaksınız, düşünsenize. Müthiş bir şey. Bu fırsat kaçmaz. Ancak ULI Türkiye'den Hakan Kodal iki aydır belediye başkanından randevu alamıyor. Bu toplantılar sistematik olarak her yıl bir kentte yapılacak. 100'den fazla yabancı yatırımcı gelip projeleri gezecek, fikir alışverişinde bulunacak. Belediye karar verirse hala şansımız var. İlk beşi kaçırırsak, altı kent olsun diye ısrar edeceğiz."

14 milyar dolar sektöre aktı

Türkiye'nin gayrimenkul sektörüne son 3,5- 4 yılda 14 milyar dolarlık yabancı yatırım çektiğini hatırlatan Haluk Sur, bunda en büyük katkının ULI ve PricewaterhouseCooper'ın ortak hazırladığı raporda olduğunu kaydetti. Sur, İstanbul'un risk faktörü gözetilmediğinde son 4 yıldır ilk üç Avrupa kenti arasında görüldüğü raporla tüm bakışların değiştiğini belirterek, "Hatalar yapmasak 20 milyar doları aşardık" dedi.

50 emlak devi İstanbul'da buluşacak

Öte yandan ULI, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Başkanlar Zirvesi'ni 2010'da İstanbul'da yapacak. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, zirvenin eylülde yapılacağını belirterek, dünyanın en önemli şirketlerinin gayrimenkul sektörü başkanlarının Türkiye'de ağırlanmasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Bütün eller kalktı

Ay başında Berlin'de yapılan oylamada Roma ve İstanbul'un yarıştığını kaydeden Sur, "İstanbul'u kim ister diye sorulunca neredeyse tüm eller kalktı, Roma'yı sormaya gerek kalmadı. Çok duygulandım" dedi. Sur, Türkiye'ye gelecek yöneticilerin uluslararası arenada  sektörün başını çektiğini belirterek, şunları söyledi: "Toplam değerleri milyarlarca doları aşıyor; hesap edilmesi zor bir büyüklük. Bu insanlar karar vericiler, trend belirleyiciler."
HaberTürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön