18 / 04 / 2024

İstanbul’un banliyö tren hatları 2018'de bitecek!

İstanbul’un banliyö tren hatları 2018'de bitecek!

YENİLEME çalışmaları nedeniyle 2013 yılında son sefer yapıldıktan sonra kapatılan İstanbul’un banliyö hatları halen açılamadı. Gebze-Halkalı tren hattının bitim tarihi için ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 2018 yılının ilk aylarını



2015 yılında biteceği açıklanan, tamamlanamayınca yapımı üstlenen firmaya ek süre verilen proje, eski banliyö hatları raylarının sökülmesi yüzünden adeta bir patika yol görünümünde.

Bazı bölümlerinde çalışmaların yeniden başlattığı Haydarpaşa-Pendik hattının 2016 yılı sonunda açılması öngörülüyor. Projenin tamamının yani Gebze-Halkalı tren hattının bitim tarihi için ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2018 yılının ilk aylarını gösterdi.


İKİ YILDA BİTİRİLECEKTİ

Haydarpaşa-Pendik arasında bulunan 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013 tarihinde yapılan son seferin ardından kapatılmıştı. Hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesiyle entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonlarının da yenilenmesine karar verilmişti. Yapım süresi olarak 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılının Haziran ayında sonuçlandırılması planlanmıştı.


BİTMEYİNCE YAPIMI ÜSTELENEN FİRMAYA EK SÜRE VERİLDİ 

Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Bir türlü tamamlanamayan hat için Ulaştırma Bakanlığı tarafından İspanyol OHL-Dimetronic firmalarına projeyi tamamlaması için ek süre verilmişti. Geçtiğimiz yaz verilen ek sürenin ardından hat üzerinde çalışmalar bir kez daha başladı.


ESKİ BANLİYO HATTINI HAVADAN GÖRÜNTÜLEDİK

Havadan görüntülediğimiz eski banliyö hattında hummalı bir çalışma görülmüyor. Söğütlüçeşme, Göztepe, Erenköy bostancı bölümlerinde rayların söküldüğü eski tren yolunun bulunduğu güzergah adeta bir patika yol görünümünde.


Suadiye, ve Maltepe Başıbüyük bölümünde ise hatla ilgili çalışmaların yeniden başladığı görülüyor. Hattın kapatılmasıyla birlikte Haydarpaşa Garı’nın önüne çekilen eski banliyö trenlerinin sessiz bekleyişi ise 2013 yılından bu yana sürüyor.


ULAŞTIRMA BAKANI İNCELEMİŞTİ

Projeyi geçtğimiz Pazar günü şantiye alanında inceleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Halkalı tren hattı projesinin tamamının 2018 yılının ilk aylarında bitirilmesinin hedeflendiğini açıklamıştı. Bakan Yıldırım, şehir içi trenleri, hızlı tren ve Marmaray’a bağlayacak olan Ayrılıkçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı hatlarında yapılan toplam 45 kilometrelik banliyö ve tren hatlarının yaklaşık 2 yıl 3 ay sonra tamamlanmasının planlandığını söylemişti. Proje tamamlandığında Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada, Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakikada seyahat edilebilecek.


Hürriyet 



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım’ın “2017’de bitecek” müjdesini verdiği Haydarpaşa-Pendik arasındaki çalışmalar havadan görüntülendi.


Haydarpaşa-Pendik arasında bulunan 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013 tarihinde yapılan son seferin ardından kapatılmıştı. Hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesiyle entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüştü. Yapım süresi olarak 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılının Haziran ayında sonuçlandırılması planlanmıştı. Haydarpaşa-Pendik arasındaki çalışmaları yerinde izleyen Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, projenin 2017 yılında tamamlanacağını açıklamıştı.


Sessiz bekleyiş sürüyor


Havadan görüntülenen Haydarpaşa Garı’nda hummalı bir çalışma görülmüyor. Söğütlüçeşme, Göztepe, Erenköy bostancı bölümlerinde rayların söküldüğü eski tren yolunun bulunduğu güzergah ise adeta bir patika yol görünümünde. Suadiye, ve Maltepe Başıbüyük bölümünde ise hatla ilgili çalışmaların yeniden başladığı görülüyor. Hattın kapatılmasıyla birlikte Haydarpaşa Garı’nın önüne çekilen eski banliyö trenlerinin sessiz bekleyişi sürüyor.


Bakırköy-Bostancı 37 dakika olacak


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Halkalı tren hattı projesinin tamamının 2018 yılının ilk aylarında bitirilmesinin hedeflendiğini açıklamıştı. Bakan Yıldırım, şehir içi trenleri, hızlı tren ve Marmaray’a bağlayacak olan Ayrılıkçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı hatlarında yapılan toplam 45 kilometrelik banliyö ve tren hatlarının yaklaşık 2 yıl 3 ay sonra tamamlanmasının planlandığını söylemişti. Proje tamamlandığında Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada, Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakikada seyahat edilebilecek.


Vatan




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir zamanlar filmlere konu olan ve onlarca yıl İstanbulluyu taşıyan banliyö trenlerinin 3 yıl gecikmeli olarak 2018'de yeniden seferlere başlayacağını açıkladı. Daha önce de defalarca bitirilme tarihine ilişkin resmî ağızlardan açıklama yapıldığını hatırlatan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Mithat Ercan, “Verilen sözlerin arkasında durulsun.” çağrısında bulundu.


Marmaray projesi dahilinde modernize edilmek amacıyla 19 Haziran 2013 kaldırılan banliyö tren seferlerinin Gebze-Halkalı arasında üç yıl gecikmeyle 2018'de yeniden hizmete gireceği açıklandı.


Marmaray'ın 13 kilometrelik bölümü 2013 yılında açıldı. Projenin 63 kilometrelik kısmı ise hâlâ tamamlanamadı. 28 ayda sadece eski demiryolu hatları söküldü. Proje kapsamında modernize edilmesi planlanan Halkalı-Kazlıçeşme ve Gebze-Söğütlüçeşme arasındaki banliyö hatlarında çalışan trenler çürümeye terk edildi.


Haydarpaşa-Pendik arasında bulunan 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı 19 Haziran 2013 tarihinde yapılan son seferin ardından kapatıldı. Yapım süresi olarak 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının geçen haziran ayında biteceği ilan edildi. Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu.


VERİLEN SÖZLER TUTULSUN


Gebze-Halkalı arasındaki mesafeyi 105 dakikaya indirecek hat inşaatında geçen pazar günü incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 38 istasyonlu hattın tamamının 2018 yılının ilk aylarında bitirilmesini hedeflediklerini açıkladı. Daha önce de defalarca bitirilme tarihine ilişkin resmi ağızlardan açıklama yapıldığını hatırlatan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mithat Ercan ise, “Verilen sözlerin arkasında durulsun. Banliyö trenlerinin en kısa sürede Haydarpaşa-Sirkeci'ye girmesini istiyoruz. Eğer gereken hassasiyet gösterilirse hat 2018'de biter.” dedi.


PATİKAYI ANDIRIYOR


Havadan görüntülenen Söğütlüçeşme, Göztepe, Erenköy bostancı bölümlerinde rayların söküldüğü eski tren yolunun bulunduğu güzergah adeta bir patika yol görünümünde. Suadiye ve Maltepe Başıbüyük bölümünde ise hatla ilgili çalışmaların yeniden başladığı görülüyor. Hattın kapatılmasıyla birlikte Haydarpaşa Garı'nın önüne çekilen eski banliyö trenlerinin sessiz bekleyişi ise 2013 yılından bu yana sürüyor.  Marmaray  çalışmaları kapsamında Haydarpaşa Garı'ndaki hat trenleri 31 Ocak 2012'de durdurulmuş, ardından 19 Haziran 2013'te İstanbul'un şehir içi ulaşımına çok büyük katkı sağlayan banliyö tren hatları da kaldırılmıştı.


Ali CANSEV/Zaman


Geri Dön