23 / 04 / 2024

İstanbul'un imar planlarında artık 3. köprü de var!

İstanbul'un imar planlarında artık 3. köprü de var!

İBBMeclisi 3. Çevreyolu ve Bağlantı Yolları'nı da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin 1/25 bin ölçekli planlara işlenmesini onayladı



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi yaptığı toplantıda ‘3. Çevreyolu ve Bağlantı Yolları'nı da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin 1/25 bin ölçekli planlara işlenmesini onayladı. 3. Köprünün ormanlara ve su havzalarına zarar vermeyeceğini vurgulayan AK Parti Gurup Başkan Vekili Ergün Turan, “Havzaların imara açılmasına karşıyız, ancak İstanbul'da 3. Köprü bir ihtiyaç olarak ortadadır” dedi.
 
Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet'in yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun bir sunum yaparak projeyi anlattı.

İstanbul'da günlük 1.5 milyonluk Boğaz geçişi yolculuğunun 1.3 milyonunun Boğaz Köprülerini kullanarak gerçekleştiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun, Boğaz köprülerinin araç taşıma kapasiteleri iki köprü toplamı 250 bin araç/gün olmasına rağmen, halen her iki köprüden günde toplam 440 bin civarında araç geçtiğini söyledi. Bu rakamın bazen 470 binlere ulaştığını ve bu nedenle Boğaz geçişlerinde sürekli kuyruklar oluştuğunun altını çizdi.
 
İstanbul Boğazında oluşan bu ulaşım problemlerinin dışında; İstanbul'a Anadolu'dan ve Trakya'dan ulaşım sağlayan TEM Otoyolunun günlük araç taşıma kapasitelerinin iki katı kadar araç taşıdığına dikkat çeken Uzun, “bu yolladrın kapasiteleri 90 bin araç olmasına karşılık, her iki yöndeki otoyolumuzdaki günlük trafik miktarları 150-160 bin civarında. Bu yollarda da zaman zaman çok daha fazla trafikler oluşmakla ve otoyolun İstanbul girişlerinde kuyruklar oluştuğu görülmekte. İstanbul'a giriş sağlayan TEM Otoyolunda son yıllarda meydana gelen trafik artışlarının ortalaması yıllık yüzde 15 civarındadır ki bu artış hızı ile 2-3 yıl içerisinde Batıda Hadımköy ile Doğuda Kurtköy arasındaki 100 kilometrelik otoyol bölümünde sürekli kuyruklanma görülmesi beklenmektedir. Ayrıca, İstanbul Boğaz köprüleri üzerinden geçen 440 bin günlük trafiğin yüzde 10 kadarı yaklaşık 50 bin'i ağır vasıtadan oluşuyor.” diye konuştu.

İstanbul Boğazını Garipçe-Poyraz kesiminden geçecek 3. Köprünün 130 kilometre ana yol ve 80 kilometrelik bağlantı yollarından oluştuğunu, projenin İstanbul'un batısındaki Kınalı Mevkiinden başlayıp Çatalca'dan sonra İstanbul'un kuzeyindeki Odayeri Köyü'ne ulaştığını anlatan Uzun, güzergâhın Anadolu yakasında Şile yolunu kestikten sonra Paşaköy'e ulaştığını belirtti. Otoyolun İstanbul kısmında bulunan 6 kavşağın şehir dışında tutulduğunu vurgulayan Uzun, “Odayeri ile Paşaköy arasında yeni bir kavşak planlaması yapılmamış olup, İstanbul 3. Çevreyolunun transit trafik ile ağır vasıta trafiğini taşıması hedeflenmektedir” dedi.


Geri Dön