28 / 03 / 2024

İstanbul'un köprüleri depreme hazır

İstanbul'un köprüleri depreme hazır

İstanbul depremine yönelik hazırlıklar ve ürküten senaryolar, Uluslararası Sismik Riskin Azaltılması Konferansı'nda masaya yatırıldı



Uzmanlara göre Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün zarar görmeyeceği depremde yaklaşık 70 bin kişi yaşamını yitirecek. Grand Cevahir Otel'de dün başlayan konferansın "Türkiye: 1999 Depremleri Sonrasında Afete Hazırlık ve Zarar Azaltma" oturumunda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstistüsü'nden Prof. Dr. Atilla Ansal, İtalyan uzmanlarla yürüttükleri çalışmalara göre İstanbul için 3 risk senaryosu olduğunu kaydetti. Ansal, "Batıdan doğuya kırılma olabilir. Ortadan kırılma olur ve 2 noktaya açılma yaşanabilir. Doğudan batıya kırılma gerçekleşebilir. En tehlikelisi ortadan kırılma" dedi. Ansal, 563 bin bina üzerinde yapılan senaryoya göre olası bir depremde yaklaşık 70 bin kişinin ölebileceğini söyledi. Prof.Dr.Nuray Aydınoğlu ise güçlendirme çalışmaları tamamlanan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde deprem riski bulunmadığını söyledi. Aydınoğlu, "1. Çevre yolu üzerindeki 15 köprü ve viyadüğün güçlendirilmesi yapıldı. Boğaziçi Köprüsü yaklaşım viyadükleri de güçlendirildi. Mecidiyeköy Viyadüğü'nde deçalışmalar sürüyor " diye konuştu.

ERKEN UYARI SİSTEMİ
Prof.Dr.Mustafa Erdik de İstanbul'da 10 adet deprem erken uyarı istasyonu, 100 tane de acil müdahale sistemi bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "2010 sonunda 100 istasyon daha kurulacak. 5 yıl sonra sayı 500'e ulaşacak. Bu sayede dünyadaki en yoğun ve kuvvetli yer hareketi şebekesine sahip şehir İstanbul olacak." Marmaray'a da erken uyarı sistemi kurulacağını ifade eden Erdik, "Olası bir depremde trenin tünele girmesi engellenecek" diye konuştu.
Hasan Ay - Çağdaş ÇETİNDEMİR/Sabah


Geri Dön