18 / 04 / 2024

İstanbul'un merdivenli sokakları Haziran'da yenilenecek!

İstanbul'un merdivenli sokakları Haziran'da yenilenecek!

İstanbul'un merdivenli sokaklarına hayat verecek olan üniversite öğrencileri kolları sıvadı



Sokakların yenilenmesine Haziran'da başlanıyor. Projeye belediyeler de destek veriyor

Seranit firması İstanbul'un merdivenli sokaklarını yenilemek için çalışma başlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Aslınur Pektaş, Seda Bakır ve Okan Aydoğdu, Fatih Hanımeli Sokak ile ilgili yaptıkları tasarım ile birinci oldu. Star İstanbul, birinci olan bu ekiple birlikte Hanımeli Sokak ve çevresinde incelemelerde bulundu, esnafın görüşünü aldı.

ENGELLİLERE ÇÖZÜM ARADIK

Projenin kendisine çok ilginç geldiğini anlatan Okan Aydoğdu, “Seranit'le Merdivenli Sokaklar yarışmasına katılmayı tercih ettik.Konusu çok ilginç geldi bize. Çünkü sekiz tane sokak verilmişti. İstanbul'da yer alan ve bunlardan birden fazlası için proje üretmemiz isteniyordu. Hanımeli Sokağı seçmemizin sebebi ise çok ticari bir bölge  ve insan akışının çok yoğun olması. Hem engellilerin hemde bu ticarethanelerin bu sokaktan nasıl yararlanabilecekleriyle ilgili nasıl çözüm üretebiliriz sorusu bizi gerçeten heyecanlandırdı. Çok uğraştık birinci seçildik ve sonuçtan memnunnuz” dedi.

İTÜ Miamarlık Fakültesi son sınıf öğrencisi Aslınur Pektaş ise Fatih'teki çalışmanın kamusal alandaki dinamiğinin kendilerini ateşlediğini belirtti ve “Bizim projemizdeki farklılığımız engelliler içinde çözüm aramamız ve bu çözümleri projemize dahil etmemiz oldu. Güzel bir çalışma gerçekleştirdik” ifadesini kullandı. Ekibin bir başka ismi Seda Bakır da Seranit'in yarışmasından internet sayesinde haberdar olduğunun ifade etti.

İTÜ öğrencisi genç mimar, “Mesela burada  suyun nasıl ilerlediği daha ilk kaldırımda yola taşması drenaj  problemleri gibi sorunlarla ilgili çözümler üretmeye çalıştık.Engelliler için çalışmalar yaptık arka sokakta yayalar için hiç kaldırım oluşmaması bir problemdi. Bunun için bir çözüm ürettik ve servisleri taşımak için bir hidrolik asansör öngördük.Bu gibi problemler için çözümler ürettik ve hayata geçirdik” diye konuştu.

ESNAF DA MEMNUN

Akın Bilsel (Esnaf):

“Öncelikle arkadaşları tebrik ederiz.Bu merdiven gerçekten çok pisti çok problem oluyordu. Gelen geçen merdiveni görünce yolunu değiştiriyordu.İnşaallah arkadaşların projsi güzel olur. Esnaf olarak bize de faydası dokunur.”

Murat Kaba (Esnaf):

“İstanbul Han'da esnafım.Buranın hali gördüğünüz gibi pek iç açıcı değil. Turistik açıdan önemli bir yer olmasına rağmen  buradaki görüntü iyi değil. Öğrenci arkadaşlarımız sürekli gelip burada çalışma yaptılar”

Seranit Genel Müdürü -Ahmet Hamdi Altunalan

‘İstanbul'a yakışır proje olsun dedik'

“Merdivenli Sokaklar proje yarışmasını, 2010'un İstanbul Avrupa Kültür Başkenti'ne katkıda bulunmak amacıyla geliştirdik. Seranit olarak hedefimiz kentimizin değerli mekânlarına estetik dokunuşlar yapmaktı. İstanbul'a yakışır olmasına özen gösterdik çünkü bizim için çok önemliydi. Anadolu'nun dört bir yanına gönderdiğimiz duyurular, üniversite öğrencileri arasında büyük heyecan ve ilgiyle karşılandı.”

Fatih Belediye Başkanı -Mustafa Demir:

‘Belediye ile ortak projeyi destekleriz'

“Seranit firmasının gerçekleştirdiği Merdivenli Sokaklar Tasarım Projesi'ni destekliyoruz. Üniversitelerin belediye ile ortak projeler geliştirmesi bizim yıllardır dile getirdiğimiz bir konudur. Türkiye'de ilkleri gerçekleştiren ve tarihi eserlerin gün yüzüne çıkması çabası içerisinde yoğun mesai harcayan bir belediye olarak özellikle mimarlık ve şehir plancıları bölümlerindekilerle proje çalışması yapmayı arzu ediyoruz.  8 ayrı yenileme alanı bulunan ve kamuoyunda projeleri ile en çok gündeme gelen Fatih Belediyesi üniversitelerle işbirliği içerisinde proje geliştirmeye her zaman hazır.”
Star/Neziha Çakıroğlu-Nağme Akbaş


Geri Dön