23 / 04 / 2024

İstanbul'un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı!

İstanbul'un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı!

Ev kiralarındaki yükseliş, Nisan ayında yeni bir rekora imza atarken şehir içi göç dalgasının da hızlandığı görüldü. Yaşadığı merkezden daha uygun fiyatlı çeper ilçelere taşınanlar ve merkezde kendi konutunu daha yüksek kiraya vererek çeperlerde oturmayı seçenler bulunuyor. 



SEFERBERLİKLE SÜRDÜRÜLMELİ 

Düşük üretime karşılık yüksek talep sonucunda fiyat yükselişlerinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerinin altını çizen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akdoğan, konut üretimi hızlanmadan fiyat azalmasından bahsetmenin mümkün olmayacağını dile getirdi. TOKİ’nin öncülüğünde ise orta ve alt gelir grubuna ilişkin bir üretim seferberliğinin başlatılmasının gerekli olduğunu ifade eden Akdoğan, "İstanbul özelinde dar ve orta gelirli için konut üretimi artık yok gibi. Burada bir hareket oluşturulmazsa bu fiyat artışları sürecektir. Yanı sıra bu gelir grubundakiler için konut üretecek inşaat firmaları da teşvik edilmeli. Bu sayede rekabetçi bir piyasa oluşmalı. Kısa vadede çözülecek gibi bir sorun değil. Ama bundan sonrası için hazır olalım" dedi ve şehir merkezlerinde Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy gibi ilçelerde sorunun daha büyük olduğuna dikkat çekti. Akdoğan, "Kentsel dönüşüm de bir daralma yaratıyor. Yıllık 800 bin konut ihtiyacına yönelik planlı bir çalışma yürütülmeli" dedi. 

KİRA ARTIŞLARINDA TÜRKİYE İLK 10'DA 

İstanbul un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı! 

Realtyplus Türkiye-KKTC Kurucu Ortağı Özhan Carda, İstanbul,  Ankara  ve İzmir’in, küresel konut kira yükselişleri sıralamasında ilk 10'da yer aldığına dikkat çekti. Carda, "Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan bu aşırı değerlenme, etkisini kısa sürede aşırı yüksek kira artışı olarak hissettirmeye başladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde bu artış yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşirken Denizli, Trabzon, Van gibi Anadolu’daki bazı şehirlerde ise yüzde 50’nin altında bir artış görüldü" diye konuştu ve kiralık evlerin ortalama metrekare fiyatının İstanbul’da 49 liraya, Ankara’da 24 liraya, İzmir’de ise 30 liraya yükseldiğini vurguladı.

4 SENEDE YÜZDE 155, 1 SENEDE YÜZDE 120 YÜKSELİŞ 

Endeksa tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de ev kiraları son 1 senede yüzde 120, son 4 senede ise yüzde 154.61 yükseldi ve ortalama kira bedeli 4.282 TL'ye ulaştı. Kiraların en yüksek olduğu şehirler sırasıyla,  Muğla, Antalya, İstanbul ve İzmir olurken, son 1 senede Muğla’da yüzde 91.6 seviyesinde, Antalya’da yüzde 278.6, İstanbul’da yüzde 147, İzmir’de yüzde 137 yükseliş yaşandı. 

Ortalama kira ise Muğla’da 12 bin 897 lira, Antalya’da 8 bin 604 Türk Lirası, İstanbul’da 6 bin 635 Türk Lirası, İzmir’de 5 bin 764 Türk Lirası olarak kaydedildi.  

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Nisanda aylık değişim yüzde 20.4’e ulaştı. Bu rakam son 4 yılın aylık bazda en yüksek artışı” diyerek kiradaki yükselişlerin sürdüğüne dikkat çekti. 


Geri Dön