28 / 03 / 2024

İstanbul'un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı!

İstanbul'un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı!

Ev kiralarındaki yükseliş, Nisan ayında yeni bir rekora imza atarken şehir içi göç dalgasının da hızlandığı görüldü. Yaşadığı merkezden daha uygun fiyatlı çeper ilçelere taşınanlar ve merkezde kendi konutunu daha yüksek kiraya vererek çeperlerde oturmayı seçenler bulunuyor. 



ÇEPERLERDE TAŞINMA HAREKETLİLİĞİ 

Kiralık emlak ilanlarını yayınlayan internet sitelerine göre, megakent stanbul’da en düşük kiralar 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu rakamlar şehrin çeperlerindeki Arnavutköy, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli ve Esenyurt, Tuzla’da yer alan konutlarda görülüyor.

Merkezlere yakın bölgelerde ise doğal gaz sobalı, öğrenci ya da bayan yanı arkadaş, bodrum ve kot katlar için sınırlı sayıda kiralık ev ilanı olduğu belirlendi. 

Merkezden çeperlere yaşanan göç dalgası bu ilçelerde de fiyatlarına artmasına neden oldu. 2021 yılında 1.500 TL kirası olan ilçelerde kira fiyatları 3 bin TL'den başlıyor. 

İstanbul un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı! 

BAĞDAT CADDESİ'NDEN ÇEKMEKÖY'E TAŞINMALAR ARTTI MI? 

Kiralık ev fiyatlarındaki yükselişlerin şehirde bir göç hareketine neden olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda 2 sebeple taşınmalar gerçekleşiyor. Yaşadığı merkezi konumda kirası gelirini aşan, ödeme zorluğu ve kiralık konut bulmakta zorluk çekenler şehrin daha çeper lokasyonlarında ev arıyor. 

Taşınmaların diğer kısmı ise ticari. Şehir merkezindeki konutnu yüksek fiyatla kiraya veren kişiler, kentin çeğerinde daha düşük fiyatla ev tutuyor. 

Coldwell Banker Baras Gayrimenkul Ofisi Yöneticisi ve Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, artık Bağdat Caddesi civarında en küçük metrekareli evlerin bile 12 bin TL seviyesini aştığına dikakt çekiyor. “Buna rağmen hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz” diye konuşan Aras, talebin arttığını vurgulayarak "Örneğin 25 yaşında bir binada 4 bin 500 lira olan kira bir anda 10 bin liraya kadar çıktı. Piyasada kademeli olması gereken artışlar artık kat kat yükselişlerle yaşanıyor. Temel bir ihtiyaç olan barınmanın şu anda tehlikeli bir noktaya gittiğini görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; devlet eliyle çözüm gerektiğinin altını çizen Aras, TOKİ’nin hızla dar gelirli için özellikle İstanbul’da konut geliştirmesi lazım” diye konuştu ve şehir içindeki göçle ilgili şunları kaydetti: 

"Kendi evini Bağdat Caddesi’nde 12 bin liraya kiralayanlar, Çekmeköy’de 4 bin 500 liraya oturuyor. Hem fiyat artışından faydalanmak istiyor, hem de aidat gibi giderler de çok artınca bunlardan da kaçınıyor. Bu şartlarda 6 bin liranın altında merkezi lokasyonda ev bulmak imkansız hale geldi. Bu yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz.” 

İstanbul'da 6.500 konutluk dev kentsel dönüşüm start aldı! Mega kent için tarihi gün!

TOKİ'den 240 ay taksitle 81 ilde 150 bin konut için son 15 gün! Ev alacaklara ucuz konut müjdesi geldi! 

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70'i buldu! 


Geri Dön