20 / 04 / 2024

İstanbul'un otelleri, IMF sayesinde krizden etkilenmedi

İstanbul'un otelleri, IMF sayesinde krizden etkilenmedi

Küresel mali kriz, dünya genelinde turizme büyük darbe vurdu. Otelcilik sektörü yüzde 20 küçülürken, İstanbul'daki oteller yüksek doluluk oranlarına ulaştı



Küresel kriz sebebiyle otelcilik sektörü dünya genelinde yüzde 20 küçülürken, İstanbul'daki oteller yılı dolu geçirdi. Bunda 2009 yılı içinde İstanbul'da IMF Kongresi ve Dünya Su Forumu başta olmak üzere pek çok uluslararası toplantı ve kongrenin düzenlenmesi etkili oldu. Bu toplantılara gelen onbinlerce konuk, şehrin 4 ve 5 yıldızlı otellerini doldurdu. Uluslararası oteller zinciri Ritz Carlton'ın başkanı Simon Cooper, "İstanbul'daki otelimiz de Türkiye'de düzenlenen IMF toplantılarının etkisiyle diğer otellerimizle karşılaştırıldığında gayet iyi bir performans gösterdi." dedi. The Ritz Carlton İstanbul, Conde Nast Traveller dergisi tarafından dünyanın 'En iyi iş oteli' seçildi. Bu sebeple düzenlenen tören için Türkiye'ye gelen Simon Cooper, İstanbul'un gelecekte Amerikan, İngiliz ve İspanyol şehirlerinden çok daha iyi iş yapacağını söyledi. Simon Cooper, şu an için en kârlı otellerinin Çin'de olduğunu ancak bunun değişebileceğini belirtti. Avrupalıların krize rağmen tatil yapmaktan vazgeçmediğini dile getiren Cooper, Türkiye'ye de çoğunlukla Avrupalı turistler geldiği için krizden çok etkilenmediklerini aktardı. İstanbul'un kültürel mıknatıs etkisi olduğunu, Doğu Avrupa ve Rusya'dan gelen turistler sayesinde potansiyelinin yüksek olduğunu da anlattı. Cooper'a göre İstanbul'un coğrafi ve kültürel avantajının yanında Türk Hava Yolları'nın birçok yere yeni sefer başlatması ve komşu ülkelerle sınırların açılması da turizme olumlu katkılarda bulunuyor. İstanbul'a kesinlikle ikinci bir otel açmayı düşündüklerinin altını çizen Ritz Başkanı, inşa edilecek otelin Avrupa yakasında ve mevcut otellerinden daha küçük olacağı bilgisini verdi. İstanbul'a diğer şirketlerin de pek çok yeni otel yapmak istediğini ifade etti. Ritz'in Bodrum'a da otel yapma planı bulunuyor.

Listeye giren ilk Türk oteli

The Ritz Carlton İstanbul, 12'ncisi düzenlenen Conde Nast Traveller listesinde 2006 ve 2008'de 2 kez ilk 20'ye girmeyi başarmıştı. Otel, bugüne kadar bu listeye giren tek Türk oteli konumunda. Gecenin ev sahipliğini üstlenen The Ritz Carlton İstanbul Genel Müdürü Martin Kleinmann ise açılış konuşmasında, bu ödülü almakta müşterilerinin sadakatinin etkili olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'un, Avrupa'nın kültür başkenti olacağı yeni yıla, yoğun bir yenileme çalışması ile giriyor olacağız." dedi. Ritz Carlton'un Türkiye'deki ortağı Süzer Grubu'nun Onursal Başkanı Mustafa Süzer de otelin Türk turizmi için örnek teşkil etmesi için çalıştıklarını söyledi. Süzer, aldıkları ödülün, turizmde 'kaymak tabaka' olarak adlandırılan zengin kesimi Türkiye'ye çekmek için çok iyi bir fırsat olacağını aktardı.
Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön