23 / 04 / 2024

İstanbul'un Surları'nda beklenen temizlik başladı!

İstanbul'un Surları'nda beklenen temizlik başladı!

İstanbul’un surları uyuşturucu çetelerinin ve evsizlerin mekânı olmuş, bir çöplüğü andıran tarihi yapı içler acısı duruma gelmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi surlarda kapsamlı bir temizlik başlattı...



İstanbul’un surları uyuşturucu çetelerinin ve evsizlerin mekânı olmuş, bir çöplüğü andıran tarihi yapı içler acısı duruma gelmişti. Konunun gazetemizde haber olmasının ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi surlarda temizlik başlattı...



Milliyet’in “İstanbul surları evsizlere teslim” başlığıyla duyurduğu haberin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerce Silivrikapı Kale Surları’nda temizlik çalışmaları başlatıldı.

İstanbul’da yaklaşık 1 ay önce gerçekleştirilen narkotik operasyonu, tarihi rezaleti ortaya çıkarmıştı. Uyuşturucu çetesinin Bizans’tan kalma hipojeye (aile mezarlığı) inşaa ettiği barınak, çete üyelerinin tarihi sura monte ettiği lavabo, surların arasına yapılan çatı, tarihin nasıl hiçe sayıldığını göstermişti. Narkotik operasyonunun ardından Milliyet, İstanbul’un en eski eserleri arasında sayılan surların içler acısı halini görüntülemişti.


Surların tepe noktaları kaderine terk edilmiş durumdaydı. Bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı evsizlerin uğrak noktası haline gelen surlar, evsizlerin mekanına dönüşmüştü.


Surların üstüne çıkılmaması için merpenler ve ara yollar yer yer kapatılmış ama surların üstü zaman içinde adeta açık hava barınağına dönüşmüştü. Yerlere serilmiş kilim, minder ve koltuklar bunun en büyük kanıtıydı. Sadece Silivrikapı da değil Mevlana Kapı ve çevresi de bu durumdaydı. Mevlanakapı üzerinde mekansızların uyuşturucu yapmak için kullandıkları plastik şişeler göze çarpıyordu.


Kamyonetlerle taşındı


Haberimizin 15 Eylül’de yayınlanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB Zabıta Daire Başkanlığı ve Katı Atık Toplama birimleri temizlik için harekete geçti.


Ekipler, ilk olarak Silivrikapı Kale Surları üzerindeki evsizlerin kaldığı yerlerde temizlik yaptı. Surlardaki pislik temizlik personelini bile şaşırtırken, iki temizlik görevlisinin surdan aşağıya zorlukla kaldırıp attıkları koltuk ve halılardan yoğun bir toz bulutu yükseldi. Kenara yığılan çöpler, ufak tepeler oluşturdu.

Görevliler, 50 metre arayla 3 ayrı yerde mekansızlar tarafından yapılan yatak ve oturma alanını temizleyerek boşaltıldı. 15 kişilik katı atık toplama ekiplerinin yerdeki çöpleri toplayarak başlayan çalışmasının ardından büyük koltuk, tahta parçaları yol trafiğe kapatılarak aşağıya atıldı. Surlardan çıkan çöp, kamyonetlere yüklenerek çöp depolama merkezlerine taşındı.


‘Daha önce görmemiştik’


Atık Yönetim Müdürlüğü Kontrol Amiri Ali Akyüz, “Biz ana arterde çalıştığımız için içeriyle çok fazla ilgilenmiyoruz. Buralar ilçe belediyelerinin sorumluluğunda. Milliyet sayesinde buraları gördük. Bundan sonra bütün surlardaki pislikleri temizleyeceğiz.


Çalışmalar sahilden başlayarak Silivrikapı, Mevlanakapı, Topkapı’ya kadar devam edecek ve surlar tamamen temizlenecek. Daha önce buralara temizlemek için girdik desek yalan olur, sizin sayenizde gördük ve geldik. Güvenlik tedbiri olarak zabıta ekipleri de bize eşlik ediyor” dedi.


Tehlike geçmiş değil


Korkuluğu olmayan dik ve engebeli surlara çıkılmaması için demir parmaklıklardan başka bir önlem yok. Surlara çıkmanın yasak olduğunu belirten hiçbir tabela bulunmuyor. Surların üstü yer yer çökmüş ve büyük çukurlar oluşması büyük tehlike arz ediyor.



Milliyet





Geri Dön