26 / 04 / 2024

İstanbul'un yeni müzesi: Ahmet Hamdi Tanpınar!

İstanbul'un yeni müzesi: Ahmet Hamdi Tanpınar!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan Edebiyat Müzeleri projesi kapsamında İstanbulda yeni bir müze açılıyor: Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi



Topkapı Sarayı surlarındaki Alay Köşkünde yer alacak müze, cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılacak. Yalnızca bir müze değil, bir etkinlik alanı olarak da tasarlanan mekan; yazar, yayınevi, çevirmen, yayıncı, telif ajansı gibi edebiyatla ilişkili kurum ve kuruluşların her türlü organizasyonuna da açık olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, yeni müzeyle ilgili şunları söyledi: Edebiyat kuruluşlarının yetkililerini bir araya getirip kendi programlarını birlikte yapmalarını ve böylece kuruluşlar arasında diyaloğun gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız, Türk edebiyatındaki üretimi özendirmek, geliştirmek, edebiyat üretimi için yazarlara, yayıncılara, çevirmenlere yakışır mekanlar yaratmak. Çünkü bir ülkenin dışarıdaki saygınlığı, estetik ve kültür alanındaki ürünleriyle olmaktadır. Orhan Pamukun Nobel Edebiyat Ödülü almasıyla Türk edebiyatının yurt dışındaki tanıtımına yaptığı katkı, her türlü övgünün üzerindedir.
Bu örneklerin artması en büyük dileğimiz.

İçeride neler olacak
* Edebiyatın farklı dallarında Türkiyede yayımlanan belli başlı eserlerin tümü.
* Osmanlı Döneminden başlayarak estetik ve edebiyat konusunda başvuru niteliğindeki bütün kaynaklar.
* Ahmet Hamdi Tanpınara ilişkin önemli objeler, kitaplar, el yazmaları, orijinal eserlerin tıpkı basımları.
* Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk, Nazım Hikmetin büstleri ve özgeçmişlerini anlatan köşeler.
* Türkiyede edebiyat konusunda verilen ilk ödüllerden günümüze kadar ödül alan eserler.
* Türkçeden yabancı dillere çevrilen eserler.
* 7 binden fazla kitap, 100den fazla süreli dergi.
* Edebiyatçılar kahvesi.
Milliyet


Geri Dön