26 / 04 / 2024

İşte 2014'te İstanbul'da büyük projeler için alınan kararlar!

İşte 2014'te İstanbul'da büyük projeler için alınan kararlar!

İstanbullunun hayatında büyük değişiklikler öngören büyük imar projeleriyle ilgili 2014 yılında yüksek yargıda önemli kararlar da çıktı. İşte 2014'te İstanbul'da büyük projeler için alınan kararlar...



İstanbullunun hayatında büyük değişiklikler öngören büyük imar projeleriyle ilgili 2014 yılında yüksek yargıda önemli kararlar çıktı.


İşte İstanbul'un hayat damarları için alınan o kararlar...


Taksim yayalaştırma iptal

Danıştay 6. Dairesi Taksim Yayalaştırma Projesi’ni oy çokluğu ile iptal etti. (Mayıs 2014)


Gezi Parkı ve Topçu Kışlası’nı da kapsayan yayalaştırma projesi 1 Kasım 2012’de başlatılmış, ilk etabı 13 Eylül 2013’te tamamlanarak açılmıştı. Projenin ikinci etabını oluşturan Taksim Meydan düzenlemesi için ise ihale yapılmış, meydan görselleri kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Galataport'a yürütmeye durdurma

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Galataport ihalesiyle ilgili açtıkları davayı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini açıkladı. (Ekim 2014)


Galataport ihalesini 16 Mayıs 2013 tarihinde 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazanmıştı.


Danıştay'dan Tarlabaşı kararı

Beyoğlu Tarlabaşı’ndaki yenileme projesi kapsamında Beyoğlu Belediyesi’nin aldığı kamulaştırma kararına yapılan itirazı reddeden idare mahkemesinin kararı Danıştay tarafından bozuldu. Danıştay, kamulaştırmanın mülkiyet hakkına devlet ya da kamu idarelerinin yaptığı bir müdahale olduğuna vurgu yaptı.


Bu yöntemin mülkiyet hakkını ortadan kaldırdığını belirterek İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM’nin çeşitli kararlarına atıf yapan Danıştay, “Bir alanın yenileme alanı ilan edilmesi ve taşınmazın bu alan içinde kalmasının tek başına kamulaştırma işlemi tesis edilmesine gerekçe olamaz” dedi.

Kararda Tarlabaşı Yenileme Projesi’nin kamu hizmeti niteliğinde olmayan ticaret, turizm ve ofisleri içerdiği belirtildi.


Yedikule Bostanları 'yeniden görüşülecek'

Kamuoyunda büyük tepki toplayan Yedikule Bostanları'yla ilgili imara açılma projesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Kadir Topbaş anlaşılan o ki bu tepkilerle ilgili bir açıklama yaptı.(Ekim 2014)


Başkan Kadir Topbaş, İBB Meclisi'nde görüşülerek kabul edilen, Yedikule Mahallesi ile ilgili “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını" yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne iade etti.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Topbaş, iade kararını, söz konusu alanın asli niteliğinin korunması ve geleceğe taşınması için daha kapsamlı bir çalışmaya imkan sağlamak amacıyla aldığını aktararak, "Yapılacak çalışmalara ışık tutması için tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Söz konusu plan tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne iade edilmekle birlikte, bu plan tadilatına gerekçe oluşturan mahalle sakinlerinin güvenlik, aydınlatma, çevre temizliği eksikliği gibi talepleri hızla ele alınıp, çözüme kavuşturulacaktır"ifadelerini kullandı.


Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Sevda Tepesi iptal

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Sevda Tepesi ve Şişli Meslek lisesi'nin ayrıcalık imar planlarının iptal edildiği açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Yetkili idarelerce ayrıcalı imar hakları ile onaylanarak Sevda Tepesi`nde ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanında yapılaşmaya izin veren imar planları Odamız tarafından açılan davalar sonucunda ilgili mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Söz konusu iptal kararları tarafımıza 18.12.2014 tarihinde tebliğ edilmiştir" denildi. (Aralık 2014)


Hürriyet


Geri Dön