18 / 04 / 2024

İşte Ataköy'deki dolgu projenin detayları!

İşte Ataköy'deki dolgu projenin detayları!

Dati Yatırım Holding’in Ataköy sahilde denizi doldurarak yapacağı Mega Yat Projesi’nde dolgu işleminin yarısı tamamlandı. Projenin tümü için 1.5 milyar dolar yatırım yapıldığı açıklandı.



Hürriyet gazetesinin gündeme getirdiği İstanbul Ataköy projesinde detaylar belli oldu. Sahil alanında 140 bin metrekare alanın doldurularak yapılacağı yaklaşık 500 bin metrekarelik alanda Mega Yat Projesi inşa edilecek. 6 ay önce başladıklarını dolgu  çalışmasında yaklaşık yüzde 50 seviyesine geldiklerini belirten Dati Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, “1.5 milyar dolar yatırım yapacağımız projede dolguyu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl nisan-mayıs aylarında 70-80 metrelik mega yatlar buraya yanaşır. Tüm alanların inşası ise 5 yılda biter” dedi.  Proje sonrası sahilin kamuya açık olacağını belirten Kıran, 6 bin kişiye de istihdam sağlanacağını söyledi.



YAPMAK ZORUNDAYIZ


Sivil toplum kurumları, Ataköy halkı ve Bakırköy Belediyesi’nin karşı olduğu dolgu alanı projesini hayata geçiren Dati Holding yetkilileri ise çevresel tüm etkilerin değerlendirildiğini ve gerekli izinlerin alındığını açıkladı. Projenin imar planlarına ve hukuku sürece uygun ilerlediğini belirten Gökhan Kıran şunları söyledi: 


“2005 yılında Ataköy Marina, Ataköy Otelcilik ve Ataköy Turizm adında 3 şirket satın aldık. Alanın TOKİ’ye ait olduğu yönünde bir algı var ama bu doğru değil. Alanın sahibi Milli Emlak Genel Müdürlüğü. Biz 2038 yılına kadar üst yönetim hakkına sahibiz. Ayrıca satın aldığımız şirketlerle birlikte bazı sorumluluklarımız oldu. Şirketleri taahhüttü olan Mega Yat Projesi de bunlardan en önemlisi. Biz bu işi sözleşmemiz gereği yapmak zorundaydık” 


12 KURUMDAN İZİN ALDIK7


Projede gerekli izinlerin alınması için 10 yıl kapı kapı dolaştıklarını belirten Kıran, Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere 12 kurumdan onay aldıklarını söyledi. Bölgenin 1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile turizm bölgesi ilan edildiğini belirten Kıran, “Eylül 2004’de imar planları onaylandı. Söz konusu alan 28 Şubat 2005’de bize geçti. 1/1000’lik vaziyet planı 2006’da onayladı. 12 Haziran 2007’de ÇED süreci başladı ve halkın da katıldığı toplantılar yapıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı 12 Haziran 2007’de ÇED olumlu raporu verdi. 2008’de Milli Emlak’tan gerekli izinler alındı. 30 Ekim 2014’de ise Bakırköy Belediyesi’ne yaklaşık 6 milyon yapı izin harcı ödedik  ve Kasım 2014’de ruhsat projemiz onaylandı” dedi. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun projeye karşı olduğu yönündeki açıklamalarını eleştiren Kıran, belediyeden gerekli iznin alındığını vurguladı. 


70 METRE İZNİMİZ VAR


PROJEDE kıyıya yakın alanlarda 15.5 metre kat yüksekliği sınırı olduğunu belirten Gökhan Kıran, geri alanda 70 metrelik yapılar da inşa edeceklerini söyledi. Kamuya ait alanda inşaat yaptıkları için satış yapamayacaklarını belirten Kıran, ofis ve tüm ticari birimler için 5’ler yıllık kiralamalar planladıklarını ifade etti. Dolgu alanda yapılaşmanın riskli olduğu eleştirilerine cevap veren Kıran, “Dolgu alana yapılaşma olmaz diye bir algı var bu çok hatalı. Denizin 45 metre altına  Marmaray  yapıldı. Önemli olan nerede yaptığın değil nasıl bir mühendislikle yaptığın” dedi.  Kıran, önceki gün JW Marriott ile proje içindxe bir otel için imza attıklarını söyledi.



KASIT ARIYORUM


ATAKÖY sahilde yapılan dolguya dikkat çeken haberlerin kasıtlı olduğunu da öne süren Gökhan Kıran, “Siyasetin bir parçası olmak istemiyoruz. 6 aydır burada dolgu yapılırken neden şimdi seçim öncesi bu konu gündeme geldi. Çevre katlimanı iddialarını kesinlikle kabul etmiyoruz ve Bakırköy Belediyesi’nin tavrını kınıyoruz. Biz yüzde 28 olan yeşil alanı yüzde 40’a çıkarıyoruz” dedi. 


HÜRRİYET NE DEMİŞTİ?


HÜRRİYET gazetesinin 2 Haziran’da gündeme getirdiği ve sonraki günlerde de devam ettirdiği Ataköy sahil projesi haberlerinde yapılan dolgu çalışmasına dikkat çekilmişti. Gemilerle taşınan hafriyat kamyonları ile denizde 140 bin metrekare alanın doldurulduğu belirtilen haberlerde sivil toplum kurumları, denizbilimciler ve Bakırköy Belediyesi’nin proje ile ilgili görüşmeleri aktarıldı. Hürriyet son olarak dolgu için gereken taşların 24 saat devam eden bir çalışmayla Anadolu yakasından Ataköy’e taşındığını belirtmişti.


DOLGU işlemlerinde yüzeyde yüzde 50, hacimde ise yüzde 35 seviyesine geldiklerini belirten Gökhan Kıran 3 bölgede taş alındığını söyledi. Kıran, “Marmara Adası’nda ocaklardan büyük taşlar deniz yoluyla geliyor. Ayazağa’dan da kara yoluyla taş taşınıyor.  Bir de Kartal eski çimento fabrikasından taşlar Maltepe üzerinden geliyor. Gelen her taş Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından inceleniyor” dedi.


Projede neler var?


*400 mega yat kapasiteli marina

*70 metrelik 7-8 bina (otel, ofis ve otel-rezidans)

*2.5 kilometre yürüyüş alanı

*Konser alanı

*Kongre merkezi

*Spor merkezi

*Alışveriş birimleri

*Kafe ve restoranlar

*Marina teknik alanları ve marina çarşı alanları

*4-5 meydan 

*Buz pisti alanı



Hürriyet





Geri Dön