26 / 04 / 2024

İşte emeklilerin 2023 zamları

İşte emeklilerin 2023 zamları

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de yeni yıl zamları netleşmeye başladı. İşte 2023 başı için emeklilerin kesinleşen zam oranları ve bu oranın üzerinde alabileceği haklar...



EK GÖSTERGE ZAMMI

Peki, 2023’de de 2022’nin başındaki gibi memur emeklilerine ek bir zam gelebilir mi? Şu ana kadar yapılan açıklamalar benzer bir ek zam ya da bir başka adıyla refah payı artışı yapılacağına işaret ediyor. Bu durum, 2022’nin son altı aylık enflasyonunun açıklanması ile birlikte netleşecektir. Tabi, şunu da eklemeden geçmemek lazım, özellikle memur emeklileri 2023’ün başında ek gösterge artışından da yararlanacak.

Malum, ek göstergeye ilişkin yasal düzenleme temmuz ayının başında Meclis’ten geçerek yasalaşmıştı ve uygulama 2023’ün Ocak ayında olacak. Yani, 2023’ün Ocak ayında memur emeklilerinin ek göstergeleri artacak, bu da emekli maaşlarına yansıyacak. Bu kapsamda da emekli maaşlarında yüzde 20’ler civarında bir artış olacaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde memur emeklileri 2023’ün başında hem toplu sözleşme zammı hem enflasyon farkı hem de 3600 ek göstergeden kaynaklı zam alacaklar.

SSK VE BAĞ-KUR’LU NE KADAR ALACAK

* GELELİM SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin durumuna. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de ocak ve temmuz olmak üzere senede iki defa zam alıyor ve memur emeklilerinde olduğu gibi zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde, TÜİK tarafından açıklanan, TÜFE’deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre de işçi ve Bağ-Kur emeklileri için şimdiden yüzde 14.5 zam kesin gözüküyor. Bu söylediğimiz 5 aylık enflasyona göre; 6 aylık enflasyon açıklandığında zam oranı kesinleşecek ve bu rakamın da üzerine çıkabilir.

İşte emeklilerin 2023 zamları

SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri 2022’nin Ocak-Haziran döneminde maaşlarını yüzde 25.47, Temmuz-Aralık döneminde de yüzde 42.35 zamlı almışlardı. Böylece SSK, Bağ-Kur, tarım emeklilerinin 2022 zam oranı toplamda 67.82 olmuştu. Ayrıca, bu yılın başında en düşük emekli maaşı 2.500 liraya çıkartılmış, ardından da temmuz ayında en düşük emekli aylığı 3.500 lira yükseltilmişti.

Peki, 2023’ün Ocak ayında memur emeklilerinde olduğunda gibi işçi ve Bağ-Kur emeklilerine refah zammı yapılır mı? 2022’nin başında böyle bir artışa gidilmemiş ama bunun yerine en düşük emekli aylıkları artırılmıştı. 2023’ün ocak ayında da benzer bir uygulama yapılabilir. Yani, memur emeklilerinde olduğu gibi zam oranı artırabilir ya da en düşük emekli aylığı yükseltilebilir.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 7 Aralık 2022 tarihinde saat 23.03'te yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.63 Türk Lirası, euro 19,39 Türk Lirası, altının gramı ise bin 68 Türk Lirası değerinde.

Emeklinin başına talih kuşu kondu! Yılbaşından önce 10 bin TL hesabınızda!

İslam Memiş 'Aman' diyerek uyardı! Yeni yıldan önce mutlaka yapılması gerekenler

EYT'lilere ilişkin son toplantı yapıldı! İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön