25 / 04 / 2024

İşte evinizi değerinde satmanın püf noktaları!

İşte evinizi değerinde satmanın püf noktaları!

Adımınızı attığınız andan itibaren o sizin için en değerli mekanlardan biri. Ya satma vakti geldiğinde? İşte evinizi değerinde satmanın püf noktaları...



Evinizin tüm özelliklerine hakim misiniz? Yaşı, brüt ve net metrekaresi, yalıtım durumu, teknolojik altyapısı, bulunduğu muhitin özellikleri gibi detayları hakkında kesin bilgileri derlemeniz ve bir kenara yazmanız yararınıza olacaktır.


Eviniz Ne Zaman Alındı?


Evinizin alınma zaman ve tarihi, satışta pik dönemini yakalamanız için çok önemlidir. Eğer yeni yerleşim bölgelerinden yatırım amacıyla aldıysanız, satış için en uygun zaman bulunduğu bölgenin teknik ve sosyal altyapısının tamamlanıp toplu taşıma alternatiflerinin arttırılmaya başladığı dönemdir. Bu döneme kadar bölgedeki ev fiyatları yükselir. En yüksek noktaya ulaşan fiyatlar, daha sonra bir miktar düşer ve sabitlenir. Pik noktasını iyi değerlendirmek, kazancınızı arttıracaktır.


Evinizin Detaylarını Bilin, Fiyatlandırmasını Doğru Yapın


Evin hem dışarıdan, hem bina içerisinden, hem de odalarının fotoğraflarını çekmek alıcılara doğru tanıtabilmek için önemli olduğu gibi; artılarını ve eksilerini daha rahat görebilmeniz için de çok önemlidir. Fotoğraflarda gördüğünüz eksikleri tamamlayarak evinizin değerini arttırabilirsiniz. Hiçbir değişiklik yapmamayı da tercih edebilirsiniz. Bu durumda da evin fiyatlandırmasında biraz da olsa değer kaybedeceğini bilmelisiniz.


Evin içinin yapılı ya da bakımlı olup olmadığına karar verdikten sonra, çevresine ve diğer satılık evlere de bakarak yaklaşık bir fiyat değerine ulaşabilirsiniz. Bunun için aynı bölgede:


*Daha önce satılmış olan benzer evler,

*Şu anda satılık olarak bekleyen evler,

*Satış listesinde olan ancak satılamamış evler değerlendirilmeli ve evin durumu da düşünülerek fiyatı belirlenmelidir.


Ekspertiz: Bir Profesyonele Danışın


Gayrimenkul danışmanlarının evinizi değerleme hizmeti, birçok danışmanlık firmasında ücretsiz olarak verilmektedir. Bu hizmet sonrası o danışmanlık ile çalışmanız gibi bir zorunluluğunuz da yoktur. 


Gayrimenkul Firmaları ile Çalışmak Gerekli midir?


Gayrimenkul danışmanları evinizin satışı için daha fazla alıcıya daha kısa sürede güvenli şekilde evinizi tanıtabilecek ve doğru fiyat ile evinizi satarak size daha yüksek kazanç sağlayacaktır.


Kazançlı Satış İçin Bunları Asla Yapmamalısınız!


Evi açık portföy olarak, sözleşme yapmadan tüm emlakçılara sunmamalısınız.


-Bu durumda ortaya çıkan manzara şudur:

*Gayrimenkul sitelerinde aynı evin birden fazla ilanı farklı fiyatlarla görünür. Bu ise alıcıda şu şüpheyi doğurur: Acaba kandırılıyor muyum?

*Bir gayrimenkul danışmanının sözleşmesiz çalışması, herhangi birinin maaş almadan çalışması gibidir. 


KİMSE BEDAVAYA ÇALIŞMAK İSTEMEZ.


-Duygusal davranıp eve yüksek değer biçerek bu fiyatta diretmemelisiniz.

Bu durumda:

*Ev çok yüksek fiyattan satışa çıkar. Ciddi alıcıları kaçırır.

*Alıcılar ise sürekli fiyat düşmesi sonrası evin kusurlu olduğunu düşünmeye başlar.

*Ev sahibi en sonunda evini kendi değerinin de altında bir fiyata satar. Hem satıştan zarar eder, hem de uzun bir süre kira getirisi, faiz gibi fırsat maliyetleri sebebiyle zarara girmiş olur.




Milliyet Emlak


Geri Dön