27 / 04 / 2024

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

Küresel olarak kadınlar, erkeklerin kazandığının hala yüzde 77'sini kazanıyor. Aradaki farkın, kadınların yaptıkları işlere az değer verilmesiyle, kadınların çocuk bakımı gibi ek sorumluluklar nedeniyle kariyerlerine ara vermeleriyle ya da ücretli çalışma sürelerini kısaltmalarıyla yakın ilgisi var.



Capital bu yıl 5'incisini gerçekleştirdiği "Kadın Dostu Şirketler" araştırmasında bu eşitsizliği gidermek için çalışan şirketleri bir kez daha bir araya getirdi. Onların kadınlara yönelik yaklaşımlarını masaya yatırdı.
 

Uluslararası Çalışma Örgütü’nce (ILO) Çalışma Yaşamında Kadınlar Yüzüncü Yıl Girişimi (ILO’s Women at Work Centenary Initiative) kapsamında hazırlanan rapora göre kadınlar hala çalışma yaşamında eşitlik arayışlarının karşılığını bulamıyor. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “Raporun, kadınların insana yakışır işler bulmakta ve bu işleri korumakta büyük güçlüklerle karşılaşmaya devam ettiklerini gösteriyor” diyor.

 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

Küresel olarak kadınlar, erkeklerin kazandığının hala ortalama yüzde 77’sini kazanıyor. Rapor, bu ücret açığının yalnızca eğitimdeki farklılıklarla ya da yaş farklılıklarıyla açıklanamayacağma işaret ediyor. Aradaki farkın, kadınların yaptıkları işlere ;az değer verilmesiyle, kadınların ağırlıkta olduğu sektörlerde ya da mesleklerde aranılan becerilerle, ayrımcılıkla, kadınların kariyerlerine ara vermeleriyle ya da ücretli çalışma sürelerini kısaltmalarıyla bağlantısı var. Bugünkü eğilimlerin sürmesi halinde aradaki ücret açığının kapanması için 70 yıldan daha uzun zaman gerekecek.
 

Capital, bu yıl 5’incisini gerçekleştirdiği “Kadın Dostu Şirketler” araştırmasıyla kadınların iş gücüne ve işte yönetime katılma çabalarını desteklemeyi sürdürüyor. İşte Türkiye’nin kadın dostu şirketleri ve onların “kadın” yaklaşımları...
 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

KADIN İSTİHDAMI LİDERLERİ

LC Waikiki, kadın dostu şirketler listesinde zirvedeki yerini koruyor. 35 bin çalışanının yüzde 54,3’ü kadın çalışanlardan oluşan şirket, 20l6’da hem çalışan sayısını hem kadın çalışan oranım artırdı.
 

Listede ikinci sırada yine Türkiye İş Bankası var. Türkiye İş Bankasının toplam çalışan sayısı 195 kişi azalsa da kadın çalışan oranı yükselmeye devam etti.
 

2016 kadın çalışan sayısıyla 6 basamak yükselen ve 3’üncülüğe yerleşen ISS, 12 bin 6l4 kadın çalışan istihdam ediyor. ISS Grup İK Genel Müdür Yardımcısı Serap Özçalıcı, “Kadın istihdamını artırmak ve kadınların meslek sahibi olmalarını sağlayarak toplum içinde sos-yo-ekonomik açıdan güçlendirilmelerini hedefliyoruz” diyor. Sofra Compass Group Türkiye İK Genel Müdür Yardımcısı Banu Cengiz, her kademede kadın istihdamının artması bilinciyle hareket ettiklerini söylüyor. Kadın konusunu özellikle kadının iş gücüne katılımının artırılmasını 2 yıl önce sosyal sorumluluk olarak benimsediklerini belirtiyor.

 

HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI
 

Koton İK ve Transformasyon Genel Müdür Yardımcısı Ayça Kaşıkçı, “Toplamda kadın çalışan oranında geldiğimiz seviyeyi, tüm yönetici seviyelerinde yakalamayı hedefliyoruz” diyor.

 

Acıbadem Sağlık Grubu İK Direktörü Tolga Eryoldaş, kadının çalışma hayatında var olması ya da yükselmesi noktasında gruplarındaki fırsatların son derece açık olduğunu söylüyor. Eryoldaş, “Hedefimiz, yüzde 60’lara varan oranlarımızı ilerleyen yıllarda da devam ettirmek” diyor.
 

Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, kariyer ve özel yaşam dengesini önemsediklerini söylüyor. Allianz Türkiye'nin kadın istihdamı anlamında eksiği yok, fazlası var. Yönetim kurulu başkanı ve CEO’su farklı olup kadın olan az şirketten biriyiz” diyor.

 

FİNANS FARK YARATIYOR
 

Finans, Türkiye’de kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerin başında geliyor. Yapı Kredi, bankalar arasında da kadın istihdamında fark yaratan bir noktada yer alıyor. 2016 yılı sonunda YKB’nin kadın çalışan oranı yüzde 62 oldu. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gökmen Uçar, “Kadm-erkek çalışan sayımızın dengeli olmasına özen gösteriyoruz. Bu yıl içinde kadın çalışma arkadaşlarımızın nispeten az olduğu bölümlerde, farkındalığı artırmak üzere seminerler düzenlemeye ve kadın mentor atamasına başlayacağız” diyor.

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Osman Tüzün, yıllardır cinsiyet eşitliği konusunda öncü olabilmek için kadınların iş yaşamında aktif yer almasına destek verdiklerini belirtiyor. Tüzün, şöyle anlatıyor: “Tüm kadın ve erkek çalışanlarımızı her türlü İK sürecinde cinsiyet ayrımı yapmaksızın değerlendiriyoruz ve tamamen performansa dayalı bir terfi ve ücretlendirme politikası uyguluyoruz.” Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı H. Uğur Bilgin, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimsediklerini anlatıyor ve “Kadının gücüne, etkinliğine ve iş hayatına katacağı değere inanıyor.

 

YÖNETİM KATI

 

“Kadın Dostu Şirketler” araştırmamızın bir diğer önemli tablosu yönetimde kadın dostu şirketleri ortaya koyuyor. Gratis, 772 kadın yönetici sayısı Ve yüzde 94,5 olan kadın yönetici oranıyla listenin en öne çıkan şirketlerinden biri. Gratis CEO’su Bahadır Özbek, kadın istihdamının iş yaşamındaki oranının artırılmasını amaçladıklarını söylüyor ve tüm işe alım süreçlerini bu yönde şekillendirdiklerini belirtiyor. Özbek, “Bu pozitif farktan ötürü büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Eğitimlerimizin amacı çalışanlarımızın iş hayatını kolaylaştırmak ve yöneticilerimizi içeriden terfi ettirmek. Şu anda Gratis’te bölge müdürü olarak görev yapmakta olan kadın çalışanlarımızın yüzde 80’i mağaza çalışanı olarak işe başlamıştı” diye anlatıyor.

 

MLPCare İK Grup Koordinatörü Öykü Tükenmez, son 1 yılda kadın yönetici sayılarının yüzde 16 arttığını belirtiyor ve “2017-2018 döneminde 3 yeni hastaneye toplam 1.500 kadar çalışan alacağız. Kadın istihdamını ve kadın yönetici artışını desteklemeye, teşvik etmeye devam edeceğiz” diyor. TAV Havalimanları İK’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Hakan Öker, tüm çalışanlarına fırsat eşitliği sunduklarını söylüyor. “Bununla birlikte, her seviyede kadınların katılımını artırmak hedefiyle, önümüzdeki 5 yıl içinde yönetim kurulundaki kadın üye oranını yüzde 25’e çıkarma taahhüdümüz var” diyor.

 


İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?
 

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
 

"Kadın Dostu Şirketler" araştırması, 2017’nin Mart ayında Capital500 araştırmasıyla eş zamanlı başladı. CapitalöOO’e aday olan şirketlere gönderilen anket formlarında ayrıca 2016 yıl sonu çalışan sayısı, kadın çalışan sayısı, yönetici sayısı ve kadın yönetici sayısı verileri sorgulandı. Ayrıca Capital500 yoklamasında verilerini paylaşmayan ve CapitalöOO araştırmasında yer almayan ama yer alabilecek ölçekte olan şirketlere, geçtiğimiz eylül ve ekim aylarında yeniden soru gönderimi yapıldı. Araştırmaya tüm finans şirketleri de dahil edildi. Toplanan veriler, kadın dostu 100 şirket tablosu için kadın çalışan sayısına göre, kadın yönetici dostu 100 şirket için kadın yönetici sayısına göre sıralandı. Kadın dostu gruplar listesi ise kadın çalışan ve kadın yönetici oranlarına göre sıralandı.”
 

EŞİTLİK DURUMUNDA KADINDAN YANALAR
 

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, Gedik sanayi kuruluşlarının kaynak, döküm gibi sektörlerde olduğunu, buna rağmen mavi yakada kadın çalışan oranında yönetimin isteği doğrultusunda yüzde 20 oranını geçtiklerini belirtiyor.
 

Sanko Holding İK Koordinatörü Saltuk Ertop, pozisyonun gerektirdiği niteliklerin taşınması kadın adayların işe alimim tercih ettiklerini ifade ediyor. Ertop, “Ayrıca kadın çalışanlarımızın yönetim kademelerinde yükselmeleri için gelişimlerini destekleyen programlara dahil olmalarına özen gösteriyoruz” diyor.


ÇALIŞAN SAVISINDA KOÇ HOLDİNG LİDER

 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

DAHA ÇOK KADIN

Koç Holding, Türkiye’nin en fazla kadın istihdamı sağlayan grubu. Koç Holding İK Direktörü Özgür Burak Akkol, “Son iki yılda toplam çalışan sayımız yüzde 11 artarken kadın çalışan sayımız yüzde 16 oranında arttı. Yönetim pozisyonlarındaki kadın çalışan sayımızı da artırmayı hedefliyor, bu doğrultuda eğitim, koçluk, mentorluk ve networking programlarını destekliyoruz. Columbia Business School ile “Women in Leadership” programı kapsamında işbirliği yapıyoruz. Ayrıca, yedekleme planlarında ve eğitim programlarında kadın çalışma arkadaşlarımızın sayısına özellikle öncelik veriyoruz. İşe alımdan eğitime, kariyer planından kreş yardımına kadar kapsayıcı ve kapsamlı bir program yürütmeyi tercih ediyoruz” diyor.

EN FAZLA KADIN YÖNETİCİ ANADOLU GRUBU'NDAN

 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

YÖNETİMDE AKTİF ROL

En fazla kadın yönetici istihdam eden grup yine Anadolu Grubu. Anadolu Grubu CEO’su Hurşit Zorlu, “Kadın çalışan sayısını artırma ve özellikle nitelikli personel anlamında kadınlarımızın, yönetici pozisyonlarında aktif rol almalarını önemsiyoruz. Bu konuyu, üst yönetim olarak da sahipleniyor ve gerekli çalışmalara destek veriyoruz. Anadolu Grubu’nda fırsat eşitliğini desteklemek ve uzun vadede en ileriye taşımak en önemli stratejilerimiz arasında yer alıyor.

Bu kapsamda, 2013’te grup genelindeki uygulama ve süreçlerimizde referans alınması gereken ve yol gösterici bir yaklaşım sunan ‘AG Fırsat Eşitliği Politikası’ oluşturuldu. İşe alım ve terfilerde cinsiyet ayrımcılığının karşısında duruyor.


KADIN İSTİHDAMI ÖNCELİKLİ GÜNDEM

 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

KALKINMADA KİLİT
Türkiye’nin dev gruplarının tamamında konu yönetim kurulu seviyesinde sahipleniliyor. Sabancı Holding İK Grup Başkanı MERAL EREDENK KURDAŞ, “Sayın Güler Sabancı’nın liderliğinde ve Sabancı Vakfı ile birçok ulusal ve uluslararası platformda farklı inisiyatifler içinde aktif rol alıyor ve çalışıyoruz. İşte eşitlik anlayışıyla kadın çalışan oranımızı ve kadın yönetici oranımızı artırmak için çalışıyoruz” diyor.

DAHA ÇOK KADIN LİDER
Doğuş Grubu İK Bölüm Başkanı EBRU ESMAN METE, “Kadın çalışanlarımızın hak ettiği yeri alması için “Doğuş’ta eşitlik, işte eşitlik” sloganıyla yola çıktık. Anne, eş ve yönetici rollerini bir arada yürüten kadın çalışanlarımızın kariyer gelişimlerini desteklemeyi ve üst düzey yönetici sayısını artırmayı hedefliyoruz” diyor.

ERKEKLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Türkiye’nin kadın çalışan ve kadın yönetici oranı en yüksek grubu olan Fiba Group'un İK Direktörü DENİZ YÜKSEKKAYA, “Yönetim ekibi olarak eşitlik ilkesiyle hareket ediyoruz. İK uygulamalarımızda kişileri kadın erkek olarak değil insan olarak değerlendiriyoruz. Kadınların iş hayatında olmaları için erkeklerin aileye daha çok destek olmaları gerekir ” diyor.

İMKANLARA ERİŞİM
Boyner Grup Başkan Yardımcısı İDİL TÜRKMENOĞLU, “Her seviyede çalışanlarımızın eşitlik anlayışıyla yönetime katılmasını çok önemsiyoruz. Kadın istihdamı konusunda iş yeri uygulamalarımızla örnek olmayı hedefledik. Her tür ayırımcılık hali üzerine eğitimler yapıyor; aksi durumlarda etik kurullarımızı devreye sokuyoruz” diyor.

CİNSİYETTEN ARINMIŞ ÖZGEÇMİ:
Eczacıbaşı Topluluğu, “birliktebiz” adını verdiği fırsat eşitliği projesiyle işe alım süreçlerinden lider yetiştirme metotlarına kadar tüm iş süreçlerini yeniden kurguluyor. 2017 yılında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hayata geçirilen proje, Topluluğu’nun her kademesinde Türkiye’nin geleceğine katkı verecek bir dönüşüm başlatıyor. Bu alanda ilk uygulamalardan biri, cinsiyetten arındırılmış özgeçmişler olacak.

 

 

"SADECE BERABER BAŞARABİLİRİZ"

 

İşte Kadın Dostu Şirketler! İnşaat sektöründen kimler var?

 

SANAYİ GRUBU OLMAMIZA RAĞMEN 
Kadının toplumda, iş hayatında ve ekonomik hayatta güçlendirilmesi konusundaki tüm çalışmaları destekliyoruz. Tekstil dışında, elektronik, beyaz eşya metalürji, gayrimenkul, savunma sanayii gibi ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı sektörlerde faaliyet gösteren bir sanayi grubu olmamıza rağmen kadın çalışanlarımız, toplam çalışanlarımızın yüzde 34’ünü oluşturuyor.

“OLMAZSA OLMAZ”
 Kadınların eğitimi ve kariyerinin bir ülkenin refahı ve geleceği için çok büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyorsak bunu ancak kadın ve erkek hep birlikte başarabiliriz. Yenilikçi fikirlerin, katma değerli üretimin ve refah dolu bir toplumun olduğu bir ülke hayali kuruyorsak bunu kadınlarımız olmadan başarmamız mümkün değil.


Geri Dön