19 / 04 / 2024

İstikbal Halep'te 5 katlı mağaza açtı!

İstikbal Halep'te 5 katlı mağaza açtı!

Suriye'deki ikinci mağazasını akşam 20.00'de açan ve kampanyalar düzenleyen İstikbal, hedefinin üç kat fazlası ürün sattı. Açılışta bir saat içinde ürünler tükenince 15-20 gün sonraya sıra verildi.



Teknomarketlerin açılışında görmeye alışık olduğumuz izdiham, İstikbal'in Halep açılışında da yaşandı. Suriye'deki ikinci mağazasını akşam 20.00'de açan ve kampanyalar düzenleyen mobilya devi, hedefinin üç kat fazlası ürün sattı. Açılışta bir saat içinde ürünler tükenince 15-20 gün sonraya sıra verildi. şžirket yıl sonuna kadar Suriye'deki şube sayısını 4'e, 2012'de ise 10'a çıkarmayı hedefliyor.  
 
 
Lübnan asıllı ortağı ile Suriye'deki yatırımlarına hız veren İstikbal Mobilya, Halep'te ikinci mağazasını açtı. şžirket yıl sonuna kadar bu ülkedeki şube sayısını dörde çıkaracak. şžu anda 48 farklı ülkede 244'ü satış noktası olmak üzere toplam 3 bin noktaya ulaşan Türkiye'nin mobilya devi, yıl sonuna kadar 300 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Yeni mağaza planlarında İsveç, Suriye ve İtalya'ya yer veren şirket, Rusya'da yaşadığı navlun ücretlerini aşmak için 6 ay içerisinde Moskova yakınlarında bir üretim merkezi açmayı planlıyor.

Önceki gün Halep'te düzenlenen açılış töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, 2 bin 750 metrekare alan üzerine kurulan ve 4,5 milyon dolara mal olan Halep mağazasının 25 kişiye istihdam sağlayacağını anlattı. Lübnan asıllı El Moussawi ailesi ile Suriye ve Lübnan'da gerçekleşen yatırımların oldukça iyi sonuç verdiğini söyleyen Boydak, 2012 sonuna kadar Suriye'de 10 mağaza ile 20 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı planladıklarını aktardı. Ortadoğu'daki yatırımlarından çok memnun olduklarını ve bu yatırımlarının iyi gittiğini vurgulayan Boydak, 'Mobilya grubunun ihracatı, Türkiye'nin Ortadoğu ihracatının yüzde 38'ini oluşturuyor. Kuzey Afrika'da Tunus hariç gitmediğimiz ülke kalmadı. Yunanistan, Suriye gibi alanlarda pazarımızı büyütmek ana hedefimiz.' bilgilerini verdi.

şžu anda ihraç pazarları arasında en çok zorlandıkları ülkenin Rusya olduğunu kaydeden Boydak, navlun fiyatlarının, büyük hacimler nedeniyle bu ülkeye gerçekleşen mobilya ihracatını ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Sovyet döneminden kalan alışkanlıkların da bu pazarı zorlu hale getirdiğini vurgulayan Boydak, bu zorlukları aşmak için Rusya'da bir fabrika açmak gerektiğini söyledi. Boydak, bu doğrultuda 6 ay içerisinde Rusya'da bir üretim tesisi açacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: 'Rusya'daki zorlukları aşmak için bir fabrika açmak lazım. Satın alma şeklinde bir yatırım daha ağır basıyor. Bu yurtdışındaki ilk fabrika olacak. 6 ay içerisinde bir fabrikayı açacağız. Mobilya sektörüne dev şirketler girdi. Bizzat ilgilenmeyince bu işler yürümüyor. Rusya'da 2-3 ayrı alternatifimiz var. Satın alma yoluyla küçük kapasiteden başlayıp üretimi büyütmek daha iyi. Rusya'da kuracağımız fabrika mobilya ve yatak üretecek. şžu anda orada 2 şubemiz var. Fabrikamız Moskova'ya yakın bir yerde olacak.'

Dünya mobilya sektörüne yön veren İtalya'nın en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin başında geldiğini kaydeden Boydak, İtalya'da 416 noktada satış yaptıklarını anlattı. İtalya'ya şu ana kadar 13 milyon Euro'luk ihracat gerçekleştirdiklerini, bunun yıl sonunda rahatlıkla 15 milyon doları bulacağını ifade eden Boydak, 'İtalya'ya toplam ihracatımızın yüzde 15'ini yapıyoruz. Bu bizim adımıza çok büyük başarı. İtalya'da 10 kişilik kadro ile siparişleri tek tek tüm noktalara ulaştırıyoruz. Orada iyi bir iş modeli kurduk ve tutturduk. Doğru ürünleri de arz ederek orada bir başarı yakaladık. Güneyde de yaygınlaşıyoruz. Yunanistan'da yüzde 15 büyüdük. Orada 16 mağazamız var. Yunanistan'da ilk 3 mobilya markasından bir tanesiyiz.' dedi. Yurtdışındaki mağazalarında 2 bin 500 kişi istihdam ettiklerini vurgulayan Boydak, bu yıl sonuna kadar holding olarak 4 milyar TL ciro ve 140 milyon dolar ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.

'Gıda sektörüne girme niyetim var'

Grup olarak birçok alanda faaliyet gösterdiklerini anlatan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, farklı sektör arayışlarının devam ettiğini söyledi. Gıda sektörünün yatırım için cazip bir alan olduğuna dikkat çeken Mustafa Boydak, 'Biz sermaye şirketiyiz. şžu anda bir görüşme olmamasına rağmen Mustafa Boydak olarak benim niyetim gıda sektöründe olmak. Gıdada olmamız lazım. Ama bunun için mektepten gelmek, işin içinde olmak lazım. Bu alanda fırsatlara bakıyoruz, temennimiz var. Türkiye'de güzel iş modelleri kurmak lazım. Sağlıklı et ürünlerinden tutun da şekerli ürünlere ve içecek üretimine kadar pek çok alan var.' diye konuştu. Boydak Dış Ticaret Genel Müdürü Murat Bozdağ da yaptırımlar sebebiyle 30 mağazaları bulunan İran pazarında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Boydak'ı polis sanıp sınırda beklettiler

Türkiye ile Suriye arasında vizelerin kalkmasına rağmen zihinlerdeki vizelerin devam etmesi, bu ülkeye giriş yapmak isteyen Türkler için işkenceye dönüşüyor. İstikbal Mobilya'nın Halep'teki mağaza açılışı için bu ülkeye karayoluyla giriş yapan Mustafa Boydak, aracın camları siyah olduğu için polis zannedilerek yarım saat kapıda bekletildi. Aynı program için bu ülkeye giden gazeteciler de izin kağıtları olmadığı gerekçesiyle sınırda uzun süre bekletildi. Türkiye ile Suriye arasında yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı için Suriye'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer çağlayan'ın araya girmesiyle 4 saat sonra sorun çözüldü.
Zaman/Mustafa Yağmurlu
 


Geri Dön