23 / 04 / 2024

İsviçre'de robot ve 3D yazıcı kullanarak ev yapıyorlar!

İsviçre'de robot ve 3D yazıcı kullanarak ev yapıyorlar!

Gelişen teknoloji sayesinde 3D yazıcılar hayatımızı kolaylaştırmaya başladılar. ETC Zürich Üniversitesi'ndeki araştırmacılar robotlar ve 3D yazıcılarla ev inşa etmeye başladılar.



İsviçre'deki üniversitede üç katlı bir araştırma ve yenilikçilik kampüsü yaratmak isteyen araştırmacılar, robot ve 3D baskı teknolojisinden faydalanacak.DFAB House adını taşıyacak bina, dijital süreçlerle tasarlanan, planlanan ve inşa edilen ilk bina olma özelliğini taşıyacak.Sekiz profesörün iş ortaklarıyla çalışması sonucu hazırlanacak ev, yeni bina ve enerji teknolojilerinin gerçek zamanlı test edilmesini sağlayacak.


Üretimde kullanılan robot iki metre yüksekliğinde ve palet üzerinde ilerliyor. Robot, hem biçim vermek hem de beton kaplamalarda güçlendirici vazifesi görmesi için çelik telleri birleştirebiliyor. Aradaki boşluklar özel bir beton karışımı ile dolduruluyor. Bu karışımın seçilme sebebi, boşluklardan taşmaması.


Beton donduğunda, çatı olarak yine özel bir malzeme kullanılıyor. Statik olarak en iyi hâle getirilmiş ve entegre bir 3D yazıcı ile çatı levhası oluşturuluyor. Bunun için büyük bir 3D kum yazıcısı kullanılıyor. İç kısımlar ise odalara bölünecek ve bunun için de ayrı robotlardan faydalanılacak.


200 metrekarelik ev, 2018'in yaz aylarında tamamlanması planlanıyor.  Sonuçlar merakla bekleniyor.


Hürriyet 



Geri Dön