26 / 04 / 2024

İttifak Holding İstanbul'a taşınıyor!

İttifak Holding İstanbul'a taşınıyor!

Beş yılda yüzde 150 büyüyen İttifak Holding, Konya sınırlarını aşarak ulusal bir dev haline geldi



İş görüşmelerinin çoğunu, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı İstanbul'da yapan holding, icra merkezini megaşehire taşıma kararı aldı. Adese, Selva ve Seha Yapı ile 787 milyon liralık ciroya ulaşan grubun 2011 hedefi 1 milyar lira. 

1988 yılında Konya'da kurulan çok ortaklı İttifak Holding, son beş yılda yüzde 150 büyüdü. Sınırlarını Konya'nın dışına çıkararak Türkiye'nin her yerinde faaliyette bulunan şirket, 'ana merkezi' yine Konya'da kalmak üzere 'icra merkezini' İstanbul'a taşıma kararı aldı. Bir süre önce İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) kote olan İttifak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, "Konya'nın merkez şehir olmasını arzu ediyoruz. Ancak görüşmelerimizin çoğunu Türkiye'nin dünyaya bağlantısı olan İstanbul'da yapıyoruz. Bu aksaklığı engellemek için de icra merkezimizi İstanbul'a taşıma kararı aldık." dedi. Ana merkezi de taşımanın gündemde olmadığını ifade eden Buğa, Ramazan'dan önce taşınma işlemlerini tamamlayacaklarını duyurdu. Holding yer olarak da en büyük iştiraki Adese'nin Üsküdar'da bulunan genel müdürlüğü binasını seçti. 22 yıl önce 19 genç girişimci tarafında kurulan şirketin bugün 19 bin ortağının olduğunu; Adese, Seha Yapı ve Selva gibi markalar oluşturmayı başardıklarını anlatan Buğa, az olan bilinilirliklerini artırmak için imaj noktasında çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Konya'da yapılan basın bilgilendirme toplantısında iştirakler hakkında bilgi veren İttifak Holding İcra Kurulu Başkanı Ramazan Keser de holdingin kriz yılı olan 2009'da yüzde 12 büyüme gerçekleştirerek 787 milyon liralık konsolide bütçeye ulaştığını bildirdi. 2011 beklentilerinin de 1 milyar lira üzerinde olduğunu söyledi. Grubun en büyük iştiraki Adese, Türkiye'nin en büyük 8. perakendecisi konumunda. 145 şubesinin yüzde 40'ı Konya'da bulunan şirket, geçen yıl 517 milyon lira gelir elde etti. 1988'de grubun ilk şirketi olarak kurulan Selva Makarna da son 4 yılda gelirlerini yüzde 115 artırarak 92 milyon lira satış gelirine ulaştı. 2008'de 152 milyon lira ciro ile 2,5 milyon lira faaliyet kârı elde eden Seha Yapı geçen yıl 39 milyon lira satış geliri ile 4,4 milyon faaliyet kârı elde ederken 24,6 milyon lira satış gelirine ulaşan İmaş satışlarının yüzde 70'ini 40 ülkeye ihraç etti. Kriz senesinde 70 milyon dolarla tarihlerindeki en büyük yatırım miktarına ulaştıklarını vurgulayan Keser, krizde yatırım bedellerinin ucuzlamasından faydalandıklarını, ilerleyen yıllarda meyvelerini toplayacaklarını ifade etti.

Hayvancılığa soyundu, kendi çiftliğinde angus yetiştirecek

Yatırımlarına devam eden İttifak Holding, Selet ile tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteriyor. Bu alanda 50 milyon liralık yatırım yapılacağını duyuran Seyit Mehmet Buğa, Türkiye'ye angus getirmeyi düşündüklerini kaydetti. Proje kapsamında 5 bin dönüm arazide büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarım ve yem ürünleri üretimi gerçekleştirecek tesis kurulacak. Diğer taraftan yurtdışında da inşaat işleri yapma hazırlıkları içine giren İttifak Holding, 2009 yılında Suudi Arabistan'da yüzde 90 sermayesi kendilerine ait Seha Contarcting Co. Ltd.'yi kurdu. Yurtdışında fırsatlar kollayan holding ayrıca orta vadede grubun amiral gemisi konumundaki perakende şirketi Adese'yi yurtdışına taşımayı hedefliyor.

RAKAMLARLA İTTİFAK HOLDİNG

Kuruluş 1988

SPK kaydı 1994

İMKB kotasyonu 31 Aralık 2009

Sermaye 30 milyon lira

Konsolide gelir 787 milyon lira

Konsolide aktif büyüklük 691 milyon lira

Çalışan sayısı 5 bin 27

İhracatı 30,3 milyon dolar

Not: Finansal bilgiler 2009 verileridir.
Zaman/Şirin Kabakçı -Serkan Şahin

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İttifak Holding icra merkezini İstanbul'a taşıyor
İTTİFAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa, 'Kabul etmek gerekir ki birçok görüşmemizi İstanbul'da yapma imkanına sahibiz ama Konya'da olduğumuz için erteleme söz konusu olabiliyor. Bu aksaklığı gidermek istiyoruz' dedi. basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buğa, holdingin ana merkezini şu an için İstanbul'a taşımayı düşünmediklerini söyledi. Buğa, Konya'da geçmiş yıllarda bazı holdinglerin batmasının İttifak'ın İstanbul'a taşınmasında etkili olup olmadığının sorulması üzerine de, 'Konya'daki  gelişmeler etkilemiş olsaydı 5 yıl önce İstanbul'a giderdik ama yeni gidiyoruz.  İstanbul Türkiye'nin bağlantı merkezi'' dedi. İcra Kurulu Başkanı Ramazan Keser ise İttifak Holding'in cirosunun yaklaşık yüzde 90'ının, Adese Alışveriş Merkezi, Seha Yapı, Selva Gıda ve İmaş Makine'nin gelirlerinden oluştuğunu söyledi.
Zaman


Geri Dön