27 / 04 / 2024

İÇDAŞ, rüzgar enerji santrali için EPDK'dan onay bekliyor

İÇDAŞ, rüzgar enerji santrali için EPDK'dan onay bekliyor

İçdaş, son dönemin gözde sektörlerinden enerjiye, 2.5 milyar dolar yatıracak



İçdaş, son dönemin gözde sektörlerinden enerjiye, 2.5 milyar dolar yatıracak. 2011'de 1.200 megavatlık termik santral tesisini devreye sokmaya hazırlanan şirket, bu yatırımla, kurulu gücünü 1.605 megavata çıkaracak. İÇDAŞ ayrıca 106 megavatlık bir rüzgar enerji santrali için de EPDK'dan onay bekleyen şirketler arasında yer alıyor. İSO 500 listesine 11'inci sıradan giren İÇDAŞ'ın faaliyetlerini anlatan Genel Müdür Bülend Engin, firmanın kazandığının tamamını yatırıma dönüştüren bir şirket olduğunu dile getirerek, "Bu yüzden prefabrik konutlar yapmadık. Konteynerleri ofis olarak kullanıyoruz. Her zaman gaz ve fren ayağımızın altında, büyümek için fevri hareket etmemek lazım" diye konuştu.

HEDEF 3.5 MİLYAR TL CİRO
Enerji yatırımları için 2009 yılında harekete geçtiklerini ifade eden Engin, "Enerji yatırımımız iki ayaktan oluşuyor. Birinci ayak 2011 yılında, ikinci ayak ise 2012 yılında devreye girecek" dedi. İÇDAŞ'ın yatırımlarının üçüncü ayağını ise gemi saç üretiminin oluşturduğuna vurgu yapan Engin, "Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine giriyoruz. Aynı anda 10 gemiyi inşa edebilecek güçteyiz. 60 bin tonluk gemileri ilk etapta yapacağız. Uzun vadeli dönemde de 180 bin tonluk gemiler inşa edeceğiz. Gemi fiyatlarının inip çıkmasında ana etken demir çelik sektörü. Gemi sektörünün 2011'in 2. yarısından sonra canlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Krizle birlikte kapasiteyi yüzde 50 seviyelerine düşürdüklerini söyleyen Engin, "2008 yılında 3.8 milyar TL ciro elde etmiştik. 2009 yılında bu rakam 2.4 milyar TL'ye düştü. Bu yıl gene yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ancak bu yılsonunda yüzde 60 ve 70'ler seviyesine çıkabilir. Bu yılki ciro hedefimiz ise 3.5 milyar TL" açıklamasında bulundu. Engin bu rakamlarda göz önünde bulundurulduğunda dünya ekonomisinin gerçek oyuncusunun reel sektör olduğunu da ifade etti.

EYLÜLDE TALEP ARTACAK
Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörüyle birlikte demir çelik rakamlarında da önemli düşüşler olmasına rağmen, talepteki artışın devam ettiğini belirten Engin, "Eylül ayı itibariyle demir çeliğe olan talep çok artacak. Biz bu alanda şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ama kâr marjı da yok. Zaten bu sektörde yüzde 5'lik kar marjı çok iyi bir başarıdır" dedi. Dünyada 1 milyar 450 milyon ton çelik üretildiğine de işaret eden Engin, "4 yıl öncesine kadar bu rakam 1 milyar tonun altında idi. Bunun sebebi Çin ve Hindistan'ın da üretime katılması. Biz Türkiye olarak 430 milyon ton demir çelik ürettik. Bu rakamla Türkiye üretimde 9. sırada. İÇDAŞ ise yüzde 14- 15 ile bu rakama dahil oluyor. Biz uzun mamul üretimi gerçekleştiriyoruz. Ekonomik kriz olmasaydı yassı mamul üretimine de girecektik. Bunun için kredi verecek banka çok ancak 4-5 yıl içinde yeniden böyle bir kriz ile karşılaşmamamızın garantisi yok. Üretimimiz de yüzde 50 ihracat yüzde 50 iç pazar olarak çalışıyoruz" diye konuştu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Demir çelik devi 2,5 milyar dolara kömür santrali kuruyor  
 
Demir çelik üreticisi İÇDAŞ şirketi, üretim tesislerinin bulunduğu Çanakkale'nin Biga ilçesine 2,5 milyar dolarlık yatırımla kömürden elektrik üretecek bir santral kuruyor. 2011 yılında üretime geçecek santral 1.200 megavat kapasiteli. Şirketin bir diğer hedefi önce 55 bin, sonra 180 bin tonluk gemiler inşa etmek. 
 
Türkiye'nin önde gelen demir çelik üreticisi şirketlerinden İÇDAŞ, Çanakkale Biga'da 2,5 milyar dolar yatırımla bir termik santral kuracak. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım AŞ en son açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde 11. sırada, ihracatta ise 8. sırada bulunuyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, yeni kuracakları kömür santralinde 2011 yılında elektrik üretimine başlayacaklarını söyledi. 1.200 megavat gücündeki santralle birlikte şirketin enerji üretiminde kurulu gücü 1.605 megavata çıkacak. Şirketin 106 megavatlık bir rüzgar enerji santrali de Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan onay bekleyen projeler arasında yer alıyor.

İÇDAŞ Çanakkale çelik üretim tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Bülend Engin, kazandıklarının tamamını yatırıma dönüştüren bir şirket olduklarını söyledi. Bülend Engin, "Bu yüzden prefabrik konutlar yapmadık. Konteynırları ofis olarak kullanıyoruz. Her zaman gaz ve fren ayağımızın altında, büyümek için fevri hareket etmemek lazım." diye konuştu. Enerji yatırımları için 2009 yılında harekete geçtiklerini anlatan Engin, "Enerji yatırımımız iki ayaktan oluşuyor. Birinci ayak 2011 yılında, ikinci ayak ise 2012 yılında devreye alınacak." dedi. İÇDAŞ'ın yatırımlarının üçüncü ayağını ise gemi sacı üretiminin oluşturduğuna vurgu yapan Engin, "Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine giriyoruz. Aynı anda 10 gemiyi inşa edebilecek güçteyiz. İlk etapta 55 bin tonluk gemiler yapacağız. Uzun vadeli dönemde de 180 bin tonluk gemiler inşa edeceğiz. Gemi fiyatlarının inip çıkmasında ana etken demir çelik sektörü. Gemi sektörünün 2011'in 2. yarısından sonra canlanacağını düşünüyoruz." diye konuştu. Krizle birlikte üretim kapasitelerini yüzde 50 seviyelerine düşürdüklerini söyleyen Engin, "2008 yılında 3,8 milyar lira ciro elde etmiştik. 2009 yılında bu rakam 2,4 milyar liraya düştü. Bu yıl gene yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Ancak bu yıl sonunda kapasite yüzde 60 ve 70'ler seviyesine çıkabilir. Bu yılki ciro hedefimiz ise 3,5 milyar lira." dedi.

Krizden sonra dünya ekonomisinde gelinen noktayı değerlendirirken ise Bülend Engin, gerçek oyuncunun reel sektör olduğunu ifade etti. Krizde en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat ile birlikte demir çelik geliyor. 2009 yılında dünyada 1 milyar 220 milyon ton demir çelik üretildi. Türkiye ise 25,3 milyon ton demir çelik üretimi ile dünyada 9. sırada yer aldı. Türkiye pazarında yüzde 15'lik paya sahip olduklarını söyleyen Engin, yüzde 50 ihracat, yüzde 50 iç pazar olarak çalıştıklarını söyledi. Ancak 2010 başından beri talepte artış gözlemleniyor. Engin, "Eylül ayı itibarıyla demir çeliğe olan talep çok artacak. Biz bu alanda şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ama kâr marjı da yok. Zaten bu sektörde yüzde 5'lik kâr marjı çok iyi bir başarıdır." diye konuştu.
Zaman/Kenan Mehmetzade


Geri Dön