26 / 04 / 2024

İzmir 10 metre yükselecek!

İzmir 10 metre yükselecek!

Metehan Kavuk 'Geçmişteki yönetmelik artık günümüz şortlannda kat yüksekliklerinde sorun yaratmaya başlamıştı Cok basık yapılar ortaya çıkıyordu. Son yönetmelik bu anlamda sektörün ihtiyaçlarına cevap veriyor' dedi.



Kavuklar Gayrimenkul Grup Başkanı Metehan Kavuk, yönetmeliğin sektörün birçok soruna çöj zum getirdiğini belirterek, "Geçmişteki yönetmelik artık günümüz şortlannda kat yüksekliklerinde sorun yaratmaya başlamıştı Cok basık yapılar ortaya çıkıyordu. Son yönetmelik bu anlamda sektörün ihtiyaçlarına cevap veriyor' dedi. 


Kıyılardaki yüksekliğin artması durumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kavuk, 'Kordon,  İzmir  için özel bir bölge. Geçmişteki hatalar nedeniyle bugünkü görünüm oluşmuş. Bu yönetmelikle birlikte buradaki yapıların yükselmesi yeni bir sorun olur. 


Ama burada yetki belediyenin. Mevcut yönetmelikte belediyelere yeniden planlama imkanı sunuluyor. Büyükşehit Belediyesi, bu bölge için yeni bir plan notu hazırlamalı" diye konuştu. 

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı"nca yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip Irııar Yönetmeliğiyle yapılan kat yüksekliği artışına Mimarlar Odası'ndan sert tepki geldi İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, bu değişikliğin kentleri güneşsiz, ışıksız, hava almayan kalitesiz mekanlar Şehir Plancıları Odası izmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Senyol Kocaer ise planlamayla çözülecek bir durumun yönet melikle giderilmeye çalışıldığı * na, bunun da kargaşa yarattığına dikkat çekti. 


Yönetmelik değişikliğinde kat yükseklikle! inin konut yapılarında 3 metreden 3.5 metreye, ofis ve turizm yapılarında 3 metreden 3.80 metreye çıkarıldığına dikkat çeken Topal, "Bu değişik tiğin kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı levizyotıları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale gelecektir. Caddeler ışıksız, havasız, insanı ezen boşluklara, sokaklar ise karanlık daha boğucu mekanlara dönüşecektir" dedi. 


CİN SEDDİ GİBİ 


Hasan Topal, Kordon ve Körfez kıyılarında kentlilerin 'Çin Şeddi' benzetmesiyle tanımladığı mevcut 24.80 metre olan yapı yüksekliğinin bu yönetmelikle 10 metre artırılarak 35 metreye çıkarıldığına dikkat çekti. 

Topal. "Ticari alan olan zemin katlarda 4.5 metreye, asma katlı zeminler de 5.5 metreye çıkarılan yükseklik ve çatı katlardaki kullanımlar da dikkate alındığında Karşıyaka ve Güzelyalı kıy ila unda 8 katlı yapılar olan bölgelerde ve ana caddelerde bina yükseklikleri 10 metre, 5 katü bina bulunan sokaklarda ise 5 ınetre artıı ılmaktadır. Bu plansız ve plana aykııı gelişme kentin tamamen iflası olacakür" diye konuştu Uygulamalım imar Kanununa aykırı olduğunu savunan Hasan Topal, şöyle devam etti: "Bakanlığı, yerel yönetimleri ve izmirlileri uyarıyoruz. Bu yönetmelik koşullaıı, yapılaşmış bölgelerde ilgili mevzuata uygun imar planı değişiklik ve revizyonları yapılmadan her yapı özelinde uygulanırsa Izmü yaşanamaz hale gelecektir. Kentsel dönüşüm ve benzeri gerekçesi ne olursa olsun, bu yönetmelik yuıurlukte bulunan imar planlaıına gore yapılaşmış yerleıde imar planı revizyonları yapılmadan, tek tek yapılara uygulanmamalıdır. Bu İzmir için tarihi bü uyandu."


Hürriyet Ege


Geri Dön