26 / 04 / 2024

İzmir Aliağa Camii'nin istinat duvarı yeniden yapılıyor!

İzmir Aliağa Camii'nin istinat duvarı yeniden yapılıyor!

İZMİR’de Hisar Camii’nin ardından en eski cami olarak bilinen 350 yıllık Aliağa Camii’nin restorasyonunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü üstlenirken Konak Belediyesi’de tarihi yapıyı koruyan 40 metrelik istinat duvarını yeniden yapıyor.



Konak Diş Hastanesi arkasında yer alan tarihi Aliağa Camii için gerekli ihale sürecinin tamamlanmasının ardından bakım ve onarımına başlandı. 350 yıllık geçmişe sahip cami Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Konak Belediyesi’nin eş zamanlı yürüttüğü çalışmalar ile kısa zamanda yeniden ayağa kaldırılacak. Caminin restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yapılırken, güney cephesinde yer alan 8 metre yüksekliğinde ve 40 metre uzunluğundaki istinat duvarı Konak Belediyesi’ne bağlı ekiplerce onarılıyor.


 

Tarihi Konak su kanallarının bir tanesinin de avlusuna açıldığı 350 yıllık Aliağa Camii’ne dayanak olan ve geçtiğimiz yıllarda yıkılan istinat duvarı tarihi dokuya uygun şekilde yapılacak. Avlusunda Osmanlı döneminden kalma dev mezar taşlarının da sergilendiği tarihi camii yapılan yenileme çalışmalarının ardından yeniden eski günlerine kavuşmuş olacak. Hisar Camii’nden sonra İzmir’in en eski camii olarak bilinen Aliağa Camii, 1672 yılında Gedizli Ali Ağa tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor.


Hürriyet Ege


Geri Dön