25 / 04 / 2024

İzmir belediyelerindeki imar değişikliği davası başladı!

İzmir belediyelerindeki imar değişikliği davası başladı!

Aziz Kocaoğlu, dönemin ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediye meclis üyelerinin aralarında bulunduğu 128 sanığın '' Görevi kötüye kullanma '' suçlaması ile yargılandığı davaya başlandı.



Buca, Seferihisar ve Karabağlar ilçelerindeki arazilere 2009 ile 2011 yılları arasında mevzuata aykırı şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verdikleri iddiasıyla, haklarında dava açılan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dönemin ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediye meclis üyelerinin aralarında bulunduğu 128 sanıklı davaya başlandı.


İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, salonun küçük olması nedeniyle 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve diğer bazı sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşma kimlik tespiti ve ardından iddianamenin okunmasıyla başladı.


Hakim, iddianamede, Karabağlar'da Tahsin Yazıcı mahallesinde, “ortaokul alanı” iken, “eğitim ve sosyal tesis alanı” olarak yapılan değişiklikte İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı, yine aynı ilçede “park jeolojik yapı yasaklı koruma alanları” ve “orta yoğunluklu konut alanı” olarak belirlenmiş bölgenin ölçeklere uyulmadan konut alanı olarak belirlendiği, Buca ilçesindeki bir arazide “arka bahçe mesafesi”ne uyulmadığı, Seferihisar'daki bir arazide de “kıyı imar planı”na aykırı karar verildiği gibi suçlamaların bulunduğunu kaydetti.


İddianamenin ardından savunma yapan sanık Murat Bakan, söz konusu tarihler arasında Karabağlar meclis üyesi ve CHP meclis grup başkan vekili olarak görev yaptığını, nasıl ki parlamentoda yasa çıkarıldığında, bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilene kadar yürürlükte kalırsa, aynı şekilde belediye meclislerindeki kararlar da iptal olana dek yürürlükte olduğunu, bunun da ceza değil, idari yargılama gerektirdiğini, yapılan işlemlerde hiçbir kamusal zararın oluşmadığını savundu.


İddianame aşamasında savcılık tarafından sanıkların ifadelerinin alınmadığını belirten Bakan, bu nedenle yargılamanın yasal olmadığını ileri sürdü.


Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları reddederken, beraatlerini isteyip, ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da istemediklerini, zira suçsuz olduklarını, mecliste önlerine gelen plan değişikliklerine ilişkin oy kullandıkları için yargılandıklarını söylediler.


- Aziz Kocaoğlu: ”16 büyükşehir belediyesinde bu tür davalar görülmüş mü?”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, iddianamede belirtildiği gibi bir suç unsurunun olmadığını savunarak “İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinin yaklaşık 7-8 yıldır bu tür davalarla uğraştığı kadar diğer 16 büyükşehir belediyesi hakkında da bu tür davalar görülmüş müdür, bunun incelenmesini talep ediyorum” dedi.


Suçlamaları kabul etmediğini, beraatini istediğini kaydeden Kocaoğlu, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını şu aşamada istemediğini, çünkü suçsuz olduğunu sözlerine ekledi.


- İddianame


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 2009-2011 döneminde Buca, Seferihisar ve Karabağlar ilçelerinde yapılan beş ayrı imar değişikliğiyle “İmar Yönetmeliği”ne aykırı düzenlemeler yapıldığına ilişkin yapılan şikayet ve dönemin İçişleri Bakanlı İdris Naim Şahin'in verdiği izinle cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlattı.


Sanıklar'ın Danıştay'a itirazının reddedilmesi üzerine de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hakan Evgin iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu.


İddianamede, aralarında Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu 128 sanık hakkında TCK 257/1. maddesi uyarınca ''görevi kötüye kullanma'' suçlamasıyla 1-3 yıl arası hapis cezası istenirken, TCK 53. maddesi uyarınca da ''belli haklardan yoksun bırakılmalarını'' talep edildi.


AA


Geri Dön