27 / 04 / 2024

İzmir Bergama'da bazı arazilerin ilçe belediyesince satılacağı iddiaları mecliste!

İzmir Bergama'da bazı arazilerin ilçe belediyesince satılacağı iddiaları mecliste!

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Çalıbahçe Mahallesi'ndeki bazı arazilerin ilçe belediyesince satılmasının planlandığı iddiasına ilişkin soru önergesi verildi. CHP İzmir Milletvekili Av. Murat Bakan, konuyu meclis gündemine taşıdı.



CHP  İzmir  Milletvekili Av. Murat Bakan, İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Çalıbahçe Mahallesi'ndeki bazı arazilerin ilçe belediyesince satılmasının planlandığı iddiasına ilişkin soru önergesi verdi. Bakan, sorularının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını talep etti. CHP'li Bakan, "Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim" dedi. Bakan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Büyükşehir Yasası'nın değiştirilmesiyle 2012 yılında Türkiye genelinde 30 ilde toplam16 bin 220 köy mahalleye dönüştürülmüş, 34 bin 434 olan köy sayısı 18 bin 214'e düşmüş, bin 53 belde ise mahalle olmuştur. Yasa 30 Mart 2014'teki seçimlerden sonra uygulanmıştır.

Geçen bu süre zarfında çok önemli sıkıntılar yaşanmış ve çözümü için yapılan değişiklikler de sorunları ortadan kaldırmaya yetmemiştir. Bu noktada özellikle mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan tüm malları, meraları, taşınmazları bağlandıkları belediyeye geçmiştir. Bunun en büyük zararı Türkiye genelinde tarımsal üretime olmuştur. 

Bazı yerlerde tarım alanları imar değişiklikleri ve benzeri uygulamalarla amaç dışı kullanıma açılmış, köylerin meraları belediyeler tarafından satılmıştır. 

Tüm Türkiye'de yaşanan bu sorun İzmir'in Bergama ilçesinin Çalıbahçe Mahallesi'nde de yaşanmaktadır. Bölgenin en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Ancak büyükşehir yasası nedeniyle hayvan yetiştiriciliğinde ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Bölgede hayvan yetiştiriciliği yapan çok sayıda üretici maalesef yetiştiriciliği bırakmak zorunda kalmıştır.
 
Bunun en önemli nedeni ise Çalıbahçe Köyü'nün yıllardır hayvancılıkta merak ve otlak olarak kullandığı yaklaşık 800 dönümlük arazinin ilçe belediyesine geçmesidir. 

Bölge halkının ata toprağı olarak tanımladığı, yaklaşık 800 dönümlük bu araziler yıllardır aynı aileler tarafından kullanılmaktadır. Hayvancılığın yanı sıra başta zeytin olmak üzere pek çok tarımsal üretim de yapılmaktadır. Ancak son yıllarda bu bölgenin amaç dışı kullanıma açılması veya belediye eliyle satılması bölge halkının geçim kaynağı da olan hayvancılığın da tarımın da yapılamamasına neden olmaktadır."

İzmir Bergama da bazı arazilerin ilçe belediyesince satılacağı iddiaları mecliste!

CHP İzmir Milletvekili Av. Murat Bakan'ın soruları:

1- Çalıbahçe Köyü'ndeki yaklaşık 800 dönümlük arazinin ilçe belediyesi tarafından satışının planlandığı ifade edilmektedir. Bu satışın gerçekleşmesi, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığın da tamamıyla bitirilmesi anlamınna gelmektedir. Bakanlığınız bu satışın engellenmesi ve ata toprağı olan söz konusu arazinin yeniden bölge halkının kullanımına sunulması için herhangi bir adım atacak mıdır? 

2- Bakanlık olarak, büyükşehir yasasıyla ilgili yaşanan sıkıntılar Tarım ve Orman Şurası raporlarınıza da yansımıştır. Yaşanan sorunların bir kısmının çözümüne yönelik olarak 16 EKim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun' ile mahalleye dönüşen köy ve beldelerle ilgili bazı düzenlemeler de yapılmıştır. Ancak bu düzenleme de sorunların çözümünde yetersiz kalmıştır. Söz konusu sorunların çözümüne yönelik hangi çalışmalar yürütülmektedir?

3- Bergama'da son 10 yılda, yıllar bazında olmak üzere, hayvan yetiştiriciliğini bırakan üretici sayısı kaçtır?

4- Bakanlığınız, son 10 yılda, yıllar bazında olmak üzere, Bergama'da hayvan yetiştiriciliğini desteklemek ve üreticiyi üretime teşvik etmek amacıyla verdiği destekler nelerdir? Verilen destek ve teşviklerin TL bazında değeri nedir?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com 


Geri Dön