26 / 04 / 2024

İzmir butik müzenin başkenti olacak!

İzmir butik müzenin başkenti olacak!

Oyun ve Oyuncak, Mask, Neşe ve Karikatür, Radyo ve Demokrasi müzeleri ile yerli ve yabancın turistlerin akınına uğrayan İzmir, iki yeni butik müzeye daha ev sahipliği yapacak




İzmir'de müzecilik kavramına yeni bir boyut kazandıran Konak Belediyesi, kenti butik müzelerle tanıştıralı üç yıl oldu. Üç yılda üç müzeyle  İzmir  kültür yaşamını zenginleştiren ve kent merkezi odaklı turizm hareketliliğini artıran Konak Belediyesi müzeleri on binlerce ziyaretçiyi konuk etti. Aralık ayında Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin de hizmete girmesiyle birlikte İzmir'in adı dünya müzecilik literatürüne "Butik Müze'nin Başkenti" olarak girecek. 

İlk butik müze Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi 2010 yılının Ocak ayında açıldı. Varyant'ta İzmir'in sembol isimlerinden dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın bağışıyla anlam kazanan binasında hizmet veren Oyun ve Oyuncak Müzesi, açıldığı günden bu yana özellikle çocukların ilgi odağı oldu. 100 yılın üstünde tarihe sahip oyuncaklarıyla adeta bir dünya tarihi belgeseli olan müzede ziyaretçiler sokak oyunlarına dair de bilgileniyor. Müze, her hafta farklı bir etkinlikle ziyaretçileri karşılarken yabancı turistler de düzenlenen Karagöz ve Hacivat, Kukla gösterileri, Origami ve Tangram oyun çalışmalarını hayranlıkla izliyor. Öte yandan müze, Üretken Belediye Proje Yarışmasında birinciliği İzmir'e getirdi. 


İlgi çekiyor

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi açılışının hemen bir yıl sonrasında Nejdet Alpar İzmir Mask Müzesi de kent yaşamındaki yerini aldı. Konak Belediyesi'ni en ilgi çekici ve etkinlik dolu müzesi olan Mask Müzesi her ay yenilenen sergileri ve düzenlediği 'Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı'yla sesini duyurdu. Alsancak Cumbalı Sokak'taki tarihi binada ziyaretçileri karşılayan müze özellikle Kruvaziyer gemilerinden inen turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerler arasında. Radyo ve Demokrasi Müzesi için Basmane'deki Altınpark Kazı Alanı karşısında bulunan Sarmaşıklı Ev restore edildi. Vatandaşların bağışlarıyla onlarca radyo toplandı.

Çalışmayacak durumda olanlar tamir edilerek müzeye kazandırıldı. Müzede dünyada radyo yayınının yapılmaya başladığı 1921'den günümüze kadarki her döneme ait radyo yer alıyor


Üç yılda 100 bin ziyyaretçi

Konak Belediyesi'nin müzeleri üç yılda 100 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi konuk etti. Kent merkezi'nde konumlanan müzeler, Kruvaziyer gemileriyle gelen turistleri şehir içinde tutarak esnafa da moral oldu. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan, İzmir'in turizmden aldığı payın yükselmesi için doğru çekim noktaları yaratılması gerektiğini belirtti. Dünyada yükselen akımın 'butik müzeler' olduğunu ifade eden Başkan Tartan yakın zamanda İzmir'e iki müze daha kazandıracaklarını müjdeleyerek şöyle konuştu:

"Kruvaziyer gemileriyle gelen turistlerin adımını attığı ilk yer Alsancak. Ancak kent merkezinde yeterince zaman geçirmiyorlardı. Çünkü gidebilecekleri, gezebilecekleri yer sayısı kısıtlıydı. Şimdi ise ulaşılması çok kolay noktalarda yer alan çağdaş butik müzelere akın ediyorlar. Yakın zamanda Basmane bölgesi de bu akının bir durağı olacak. Arkeopark'la birlikte hemen yanı başında 'Radyo ve Demokrasi Müzesi' ve yakın zamanda açılışını yapacağımız 'Kadın Müzesi' Konak'ın yeni simgeleri olacak. Kemeraltı'nda projesini hazırladığımız 'Sabun Müzesi' de yine kente keyifli bir renk katacak."


Yeni Asır


Geri Dön