20 / 04 / 2024

İzmir Çamdibi Altındağ imar planı iptal edildi!

İzmir Çamdibi Altındağ imar planı iptal edildi!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Temmuz 2012 tarihinde onayladığı Altındag-Cam- değişikliği ve ilavesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin açtığı davada iptal edildi. Oda Başkanı Hasan Topal; "İzmir bir plan yanlışından daha yargı yoluyla kurtulmuşt



İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Temmuz 2012 tarihinde onayladığı Altındag-Cam- değişikliği ve ilavesi, Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi'nin açtığı davada iptal edildi. Oda Başkanı Hasan Topal, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma karan vermeden iptal kararı vermesinin, planın hatalı yapılmış olmasının en çarpıcı göstergesi olduğunu söyledi. "İzmir bir plan yanlışından daha yargı yoluyla kurtulmuştur" dedi.


İptal edilen plan değişikliğiyle, ticaret koşullu alanlarda eski planda yer alan "Bu alanlar konut kullanımına açılamaz" ifadesi kaldırılarak bölge belli koşullarla konut amaçlı yapılaşmaya açıldı. Plana yapılan itirazlar reddedilince Mimarlar Odası yürütmenin durdurulması ve iptal davası açtı.


İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, revizyon plan yerine plan değişikliği yapılmasını, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, plan tekniği ve imar mevzuatına aykırı buldu. Mahkeme ayrıca dava konusu plan değişikliği ile dava konusu alanlarda konut amaçlı yapılaşmanın olanaklı kılındığına dikkat çekerek, ancak alanda yaşaması öngörülen artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarının aynı oranda arttırılmamış olmasını iptal gerekçelerinden biri olarak gördü. İzmir Büyükşehir Meclisi kararı ile uygun görülen plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine, yürürlükteki imar mevzuatı hükümlerine ve kamu yararına aykırı olduğuna karar veren mahkeme, planı iptal etti.


Hürriyet Gazetesi Ege eki


Geri Dön