25 / 04 / 2024

İzmir Dalan Sabun Fabrikası restore edildi!

İzmir Dalan Sabun Fabrikası restore edildi!

İzmir Bornava'da Hamdi Dalan’ın 1941 yılında Kemeraltı Çarşısı’nda kurduğu Dalan Sabun Fabrikası binasının “Restorasyon Uygulama Projeleri” tamamlandı.



İzmir Bornava'da Hamdi Dalan’ın 1941 yılında Kemeraltı Çarşısı’nda kurduğu Dalan Sabun Fabrikası binasının “Restorasyon Uygulama Projeleri” tamamlandı. Konak Belediyesi’ne teslim edilen proje, halen inceleme aşamasında. Proje, şartnamedeki koşullara uygun olarak hazırlandığı görülürse Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na onay için iletilecek.


Kızlarağası Hanı ile Başdurak Camii arasında 863 ile 864 sokakların kesiştiği bölgede bulunan Dalan Sabun Fabrikası, 75 yıl önce Hamdi Dalan tarafından kurulmuştu. Konak Belediyesi, tarihi binayı restore ederek “Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi”ne dönüştürmek için Dalan ailesiyle 2013 yılında protokol imzalamıştı.


Duvarları tehlike arz ettiği için çelik kafese alınan binayı kurtarmak için girişimlerini sürdüren Konak Belediyesi, binanın restorasyon karşılığında kullanım hakkının 31 Ocak 2014 tarihinde 49 yıllığına kendilerine verildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Dalan ailesi ile protokol imzalanmasının ardından, yapının merkezi bölgede olması nedeni ile çevresinde tehlike yaratmaması için acilen yapı dış güvenliği çelik kafes ile sağlanmıştır. Ardından hemen  İzmir  Valiliği Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonu’ndan restorasyon için ödenek talep edildi. İlk talebimizde ödenek çıkmadı. Bunun üzerine, ödenek ikinci kez talep edildi. Restorasyon Proje ödeneğinin verildiğine dair yazı, Ağustos 2014 tarihinde belediyemize ulaştı. Ödenek alınması üzerine ön hazırlık, ölçümleme ve arşiv evrak çalışmaları tamamlanarak restorasyon projesi ihalesi 26 Ocak 2015 tarihinde yapıldı. Restorasyon Uygulama Projeleri yeni tamamlanmış olup, Belediyemize teslim edilmiştir. Proje, halen inceleme aşamasındadır ve şartnamemizdeki koşullara uygun olarak hazırlandığı görülürse Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na onay için iletilecektir. Koruma Kurulu’nun projeleri onaylamasının ardından, işin restorasyon ihalesi için yeniden İzmir Valiliği’ne fon talebinde bulunulacaktır. Fon sağlanması halinde derhal restorasyona başlanacaktır. Müze tefriş ve sergileme projeleri de Dalan ailesi tarafından önemli bir müze uzmanına hazırlatılmaktadır.”


Ege Telgraf


Geri Dön