28 / 03 / 2024

İzmir Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinde son durum!

İzmir Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinde son durum!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Temmuz'da 1. etap yapım ihalesine çıkacağı Konak ilçesi Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi mahkemelik oldu. İşte dönüşümde son gelişmeler...



Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği ve 5 hak sahibi  İzmir  Valiliği'nin 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir' kararının ve belediyenin bazı parseller için yaptığı imar uygulamalarının iptali için dava açtı.


Romanların yoğunlukta olduğu Ege Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının yapım ihalesi yüzde 100 uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden tapularını alan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Temmuz'da gerçekleştirecek. İhale öncesi, mahalledeki tapu sahibi beş kişi ile üyesi de oldukları 'Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği' iki ayrı dava açtı. Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istendi. 


İkinci dava ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne açıldı. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uygulanan 3194 sayılı İmar Kanunu 15. Ve 16. madde uygulamasının ve buna dayanak Belediye Encümeni kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. 


Belediye ile mutabakata varamamış kişilerin mülkiyet haklarını etkileyecek mahiyette 3194 sayılı İmar Kanunu'nan 15.ve 16.madde uygulaması yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, "Belediye'nin inşaat yapmaya elverişli olmayan parsellerini inşaata elverişli hale getirmek, 15. ve 16. madde uygulamasına tabi tutulan ve kamulaştırılacak taşınmazların DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintileri sonrası düşük miktar ve bedel ile kamulaştırımasını sağlamak için" bu işlemi yaptığı önü sürüldü. Yürütmenin durdurdulması ve idari işlemin iptali talep edildi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilieri uzlaşma sağlanamayan hiçbir hak sahibinin mülkiyetiyle ilgili imar uygulaması yapılmadığını belirten Belediye yetkilileri, geri kalan 2. etabı kapsayacak kesimle ilgili uzlaşma görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. 




Hürriyet 


Geri Dön