25 / 04 / 2024

İzmir, EXPO’yu almakta kararlı!

İzmir, EXPO’yu almakta kararlı!

2008 yılında 2015 EXPO’sunu 21 oyla Milano’ya kaptıran İzmir, 2020’de Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg ile zorlu yarışa girecek. 27 Kasım’daki oylama öncesi İzmir’i yönetenler, lobi çalışmaları için Paris’te kamp kurdu.



Dünyanın en büyük sosyal ve ekonomik etkinliği olma özelliğini koruyan, düzenlendiği kenti ve ülkeyi insanlığın vitrinine çıkaran uluslararası bir organizasyon olan EXPO, 2020’de İzmir’de düzenlenebilir. 2015 EXPO’suna da aday olan ancak İtalya’nın Milano kentine 21 oyla kaybeden İzmir, EXPO 2020’de daha güçlü rakiplerle yarışacak. Ancak,  İzmir  bu kez dünyanın en büyük fuar organizasyonunu almakta oldukça kararlı. Nitekim 27 Kasım’da Paris’te yapılacak oylamada, İzmir 167 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin oylarını isteyecek. Ve İzmir için çok önemli olan o gün, öğleden sonra, 2020 EXPO’sunun İzmir mi, Dubai mi (BAE), Sao Paulo mu (Brezilya) yoksa Ekaterinburg’da mı (Rusya) yapılacağı belli olacak.


Ekip Paris’e akın etti

İzmir, oylama öncesi son kulis çalışmaları için Paris’e akın etti. Kentte seferberlik ilan edilirken, EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve EXPO’nun İzmir’e getirilmesi fikrini çok uzun yıllardır destekleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve çok sayıda bürokrat, büyükelçi, işadamı ve siyasetçi, BIE delegelerinin toplanmaya başladığı Paris’te temaslarda bulunuuyor. İzmir’i yönetenler ve kanaat önderleri, BIE delegeleriyle tek tek görüşerek, oylarının İzmir’e olması için çaba harcayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle oylamaya katılamayacağı ancak Türkiye’yi hükümet nezdinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından temsil edeceği öğrenildi.


Sunumda iz bıraktık

İzmir’in EXPO’daki sağlık teması ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar, Herkes İçin Sağlık’ olarak belirlendi. Paris’te 12 Haziran’da yapılan sunumda İzmir, BIE delegelerini bir hayli etkilemişti. Bu büyük organizasyon için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve hükümet, büyük yatırımlar yaparken, yeni yatırımların da önünü açtı. EXPO’da ilk kez sağlık konusu tema olarak seçildi. 7-8 Ekim tarihleri arasında BIE delegeleri İzmir’de ağırlandı. Yapılan yatırımları yerinde gören, yeni yatırımların neler olacağını dinleyen BIE delegeleri, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliğini de tanıdı.


Dünyanın dört bir yanında sağlık sorunları artış gösterirken, İzmir’in sağlık temasıyla yola çıkması, BIE delegelerinin İzmir’i ciddi ciddi benimsemesi için önemli bir adım oldu. Eğer İzmir EXPO’yu kazanırsa, 31 Ekim- 30 Nisan 2020 tarihleri arasında İnciraltı’nda sergi kurulacak.

Uçuracak yatırımlar


Bir hafta sonra yapılacak oylamada, BİE delegelerinin İzmir’i tercih etmesi durumunda, kente innılmaz yatırım seferberliği başlatılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberlerleşme Bakanı Bina Yıldırım, EXPO İzmir yatırım bütçesinin 40-50 milyar dolar civarında olacağını açıkladı.


Kenti ikinci bir havalimanı, İzmir Körfezi’ne Üçkuyular-Bostanlı/Karşıyaka arasına  Marmaray  gibi denizden bir “tüp geçit”, yine İzmir Körfezi ortasına, dev bir suni eğlence adası. İzmir’i çepeçevre kuşaklayacak ikinci bir çevreyolu, 20’nin üzerinde 5 yıldızlı otel, İzmir-Ankara hızlı tren, İzmir-İstanbul Otoyolu, dev çarşılar, bulvarlar, kruvaziyer liman, İzmir-Manisa-Denizli’ye hızlandırılmış tren/İZBAN, kente 60 kilometrelik yeni metro hattı, bu yatırımlardan sadece bir bölümü.



İŞTE ADAY KENTLER:

- İzmir: EXPO 2020’ye, “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık” temasıyla talip oldu. EXPO alanı olarak İnciraltı seçildi. Sergi için seçilen tarih, 30 Ekim-30 Nisan.

- Dubai: Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’nin EXPO 2020 için seçtiği tema “Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak.” Dubai’nin seçilmesi halinde, seçilen tarih ise 4 Ocak-3 Haziran.

- Sao Paulo: Brezilya’dan EXPO’ya aday olan Sao Paulo’nın teması “Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum.” Belirlenen tarih ise 15 Mayıs-14 Kasım.

- Ekaretinburg: Rusya’nın Ekaterinburg kentinin teması “Küresel Zihin.” Sergi için seçilen tarih 1 Mayıs 31 Ekim.


NEDEN SAĞLIK


8 bin 500 yıllık geçmişi olan İzmir, dünyanın en eski sağlık merkezi olan Bergama’yı bünyesinde bulunduran bir kent. Hipokrat burada yaşadı. Türkiye’de son 10 yılda ortalama yaşam süreci 71.4’ten 73.3’e çıkarken, bebek ölümleri de binde 9’a geriledi. Dünyanın ilk hastanesi Asklepion, şifalı sularıyla ünlüydü. Zamanın en ünlü hekimleri burada yetişti. İzmir ve çevresinde modern sağlık kuruşları artıyor. İzmir, ilkimi, doğal güzellikleri ve tarihiyle de EXPO’ya yakışan bir kent. Efes, Bergama, Agora gibi antik kentlerinin yanı sıra Meryem Ana da görülmesi gereken bir yer. Sağlıklı yaşamın parçası olan zeytin, zeytinyağı, balık, her türlü sebze ve meyve, İzmir’de fazlasıyla var.


Bu bir ülke meselesidir


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in çok özel bir kent olduğuna dikkat çekerek, oylama öncesi şu değerlendirmelerde bulundu: “Farklı inançların, ortak kültürlerin ve birlikteliklerin olduğu bir şehirdir İzmir. Barış, dostluk ve kardeşlikle yoğrulmuş kimliğe sahiptir. Bizde medeniyetler çatışması yoktur. 4 milyonu aşan nüfusu, 8 bin 500 yıllık geçmişiyle İzmir, EXPO’yu fazlasıyla hak ediyor. İzmir, EXPO adaylığında sağlık teması ile tüm insanlığa sesleniyor. İnciraltı‘na kurulacak EXPO sergi alanı, Avrupa’nın en büyük şehir içi parkına dönüşecek. Bir kısmı sağlık turizmine açılacak. Tarih boyunca şifa dağıtan İzmir, dünyaya yine sağlık sunacak.”


‘2015’e göre daha güçlüyüz’


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş işe 2020 EXPO oylaması öncesi şu açıklamayı yaptı: “2015’de İzmir favoriydi, Milano kazandı. 2020’de Dubai aday ama kazanan İzmir olacak. İzmir, 2015’e göre şimdi çok daha güçlü. BIE delegeleriyle temaslarımızın çok yoğun ve başarılı geçtiğini düşünüyorum. Afrika’dan sorumnlu delege lideriyim. Afrika ülkelerini tek tek ziyaret ettik. Onları İzmir’de ağırladık. Son dakikada sürpriz olmazsa, Afrika ülkelerinin de desteğiyle mutlu sona ulaşırız. İzmir’in yıllardır süren çabalarının, EXPO ile taçlanacağına inanıyorum.”


İzmir’e yakışır


İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Bu organizasyon, İzmir’e ve Türkiye’ye yakışır” dedi ve şunları söyledi: “Çokr önemli, uluslararası çapta bir organizasyona ev sahipliği yapmak istiyoruz. İzmir, EXPO’yu başarıyla gerçekleştirecektir. BIE delegelerinin, İzmir’in avantajlarını gözönünde tutarak oy kullanacaklarını umuyorum. İzmir olarak tüm gücümüzle EXPO’yu kentimize getirmek için uğraştık. Bu emeklerin karşılığını alacağımıza inanıyorum. EXPO, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin istediği bir organizasyondur.”


Milliyet Gazetesi


Geri Dön