08 / 05 / 2024

İzmir Günışığı Hastaneleri, "kota" sisteme takıldı

İzmir Günışığı Hastaneleri,

RHEA'nın kurucusu ve CEO'su Onur Takmak, çeşitli yabancı yatırımcıları da yanına alarak Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı projelerden birinin hastane olduğunu belirtti



Londra merkezli RHEA'nın kurucusu ve CEO'su Onur Takmak, çeşitli yabancı yatırımcıları da yanına alarak Türkiye'de gerçekleştirmeyi planladığı projelerden birinin hastane olduğunu belirterek, "İzmir Gaziemir'de yatırım aşamasına gelmiştik. İzmir'de hastane işine 120 milyon dolar yatıracaktık. Sağlık Bakanlığı'nın 'kota' modeline takıldık" dedi.

ADINI Zeus'un annesinden esinlenip RHEA koyduğu Londra merkezli "varlık yönetim platformu"yla Türkiye'de gayrimenkul, sağlık, turizm ve enerji yatırımlarına soyunan Onur Takmak'ın ilk projelerinden  İzmir  Günışığı Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı'nın "kota" sisteme takıldı. RHEA'nın CEO'su Onur Takmak, İzmir'de hastaneler kurmak üzere 120 milyon dolarla yola çıktıklarını, ilk yatırımı da Gaziemir'de gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, "Ancak, Sağlık Bakanlığı, 'artık nereye kaç hastane yapılacağını tek tek, belki de kurayla belirleyeceğiz' gibi karar alınca yatırımı beklemeye aldık" dedi.

Global Real Estate Instute'un (GRI) Londra'daki zirvesinde Türkiye bölümünde konuşan Onur Takmak, daha sonra sorularımızı yanıtladı. Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine "Ekim 2008'e kadar bekleyin" dediğini, ancak bugüne kadar ses çıkmadığını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Sağlık ve hastaneler bizim için önemli bir yatırım alanı. Gaziemir'le başlayıp, arkasını getirmeyi planlıyoruz. Ancak, Sağlık Bakanlığı, kimin nereye hastane kurabileceğini kurayla belirlemek gibi bir yola başvuracak. Belki de Gaziemir için, işi hiç bilmeyen yatırımcılarla aynı anda kuraya girmek zorunda kalacağız. Düşünün bir kere, işi bilen Acıbadem'le, hiç bilmeyen bir yatırımcının aynı kuraya girmesi doğru olur mu?"

Mevcutlara bakıyoruz

Gaziemir'deki hastane yatırımlarının "kota"ya takılması üzerinde yatırımı beklemeye aldıklarını vurgulayan Onur Takmak, şöyle konuştu: "Aslında Gaziemir'de kuracağımız hastanenin projesi her şeyiyle hazırdı. Hemşirelerin nerede kaç adım atacaklarına kadar her şey hesaplanmış, planlar ona göre yapılmıştı. Şimdi mevcut hastanelerden satışta olanlarla ilgileniyoruz. Sağlık alanındaki yatırımlarımızı satın almalar yoluyla yürütebileceğimizi düşünmeye başladık."

MediaMarkt'a bina

Onur Takmak, RHEA'nun yürüttüğü projelerden birinin de İzmir'de açılacak Alman Metro Group bünyesindeki MediaMarkt'a bina olduğunu kaydederek, şunları anlattı: "Yanımıza bir başka yabancı yatırımcıyı alarak İzmir'de MediaMarkt için bina yapıyoruz. Aramızda 30 yıllık kira sözleşmesi olacak. Ön anlaşmayı önceden yapıp, inşaata MediaMarkt'ın kullanımını düşünerek başladık. Önümüzdeki dönemde bu tür tek veya en fazla 3 kiracılı yerler geliştirmeyi düşünüyoruz."

Yenilenebilir enerji ve seracılık planı

RHEA'nun CEO'su Onur Takmak, Türkiye'de yenilenebilir enerji konusuna eğilirken, özellikle jeotermal enerjiye odaklandı. Manisa'da halen 4 jeotermal sahası üzerinde çalışan RHEA, buradan elde edeceği ısıyı da teknolojik sera yatırımlarında kullanma kararı aldı. RHEA, sera yatırımına bu yılın ilk yarısında başlamayı da gündemine aldı.

RHEA'yı 'varlık yönetim platformu' gibi oluşturdu

14 yıllık profesyonel çalışma döneminde global yatırım deneyimi kazanan, en son Londra'da 250 milyon dolarlık yatırım portföyünü yöneten Onur Takmak, 2006'da RHEA'yu 'uluslararası varlık yönetimi' modeli üzerine oturtarak kurdu. Takmak, kısa sürede İzmir, İstanbul, Dubai ve Bükreş'te ofis açtı. Takmak, öncelikle Türkiye'ye yönelerek, gayrimenkul geliştirme, ofis geliştirme, otel, sağlık, tarım ve yenilenebilir enerji projelerine yöneldi. Her projede yanına uluslararası piyasalardan yatırımcı ortaklar alan Onur Takmak, RHEA'yu aynı zamanda bir aile şirketi olarak konumluyor. Takmak'ın ayrıca Hollanda'da Eurasia Century Investment (ECI) adlı bir çatı holdingi de faaliyet gösteriyor.

Şehir otelleri için projeler geliştirecek

ONUR Takmak, perakende, sağlık, enerji ve tarım sektörünün yanına turizmi de eklediklerini belirterek, şunları anlattı: "Başlıca şehirlerde şehir otelleri için projeler geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda Avrupa'nın önde gelen bir kurumsal yatırımcısıyla da anlaştık."
Hürriyet


Geri Dön