28 / 03 / 2024

İzmir İnciraltı'nın imar sorununa neşter!

İzmir İnciraltı'nın imar sorununa neşter!

AK Parti İzmir Milletvekili Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimat doğrultusunda, İnciraltı imar sorununa ilişkin çalışmalara başlanacağını duyurdu.




AK Parti  İzmir  Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimat doğrultusunda, İzmir'in yıllardır çözülemeyen, kronik problemi olan İnciraltı imar sorununa ilişkin çalışmalara start verildiğini duyurdu. EXPO sürecinde yapılan İnciraltı imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava ile iptal edilmişti. 1973 yılından beri çözülemeyen planlama sürecine ilişkin olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü çalışmaları başlattı. Yıllardır planları çeşitli sebeplerle iptal olan İnciraltı bölgesinde, imar planlarının yaptırılması ve tamamlanması için Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine harekete geçen AK Parti İzmir Milletvekili Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Kemaletin Cengiz Tekinsoy ile konunun çözümü için bir çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Hem turizm merkezi hem de doğal sit alanı olan İnciraltı bölgesinde planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uhdesinde bulunuyor. Kaya'nın, Genel Müdür Tekinsoy ile yaptığı toplantıdan, turizm ve doğal sit alanı olan bölgede koruma kullanma dengesi gözetilerek bir plan çalışması yapılması, sürecin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütülmesi ve toprak sahiplerinin mağdur edilmemesi kararı çıktı. Buna göre, İzmir'in Balçova ilçesi İnciraltı Turizm Merkezi İzmir-Çeşme Otoyolu ile İzmir Körfezi arasında kalan 690 ha'lik alanda planlama çalışması yürütülecek. 690 ha'lik İnciraltı bölgesi, şehirleşme baskısı altında, hak sahiplerinin yıllardır beklediği büyük bir sorun olarak İzmir'in önünde büyümenin engeli olarak duruyordu. Bölgedeki imar probleminin ortadan kalkmasıyla birlikte, kentin önemli bir sorunu çözüme kavuşmuş olacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine harekete geçtiklerini belirten AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "İzmir Milletvekili olan, kenti ve kentin sorunlarını iyi bilen Sayın Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasıyla birlikte büyük bir şans yakaladığımızı her fırsatta dile getirmiştik. Sayın Başbakanımızın özel ilgisiyle İzmir'e olan yatırımların, projelerin, icraatların yıldırım hızına kavuşmasını tüm İzmirliler görüyor ve takdir ediyor. İnciraltı imar sorunu da yine şehrimizin sorunlu gündemlerinden biriydi. Sorunu iyice teşhis edip, kimseyi mağdur etmeden, Başbakanımızın talimatları ve İzmirlilerin talepleri noktasında Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde gerekli çalışmaları başlattık" dedi.


İNCİRALTI KENTİN YENİ CAZİBE MERKEZİ, SAĞLIK VE TERMAL TURİZM ALANI OLACAK


İki ay önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir araya gelen ve konuyla ilgili bir çalışma toplantısı gerçekleştiren Kaya, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile de bir araya geldik ve beraber bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Kendilerinin hazırladığı bir plan teklifi var. Geçmişte de bakanlık tarafından yapılmış bir plan çalışması var. Doğal sit alanının korunması ve gelecek kuşaklara taşınması önceliğimiz. Bu alanın planlarının yapılarak şehrimize kazandırılması da İzmir'in gelişimi açısından önemli bir mecburiyet. Sağlık ve termal turizm alanı olarak bölgeyi planlamayı düşünüyoruz. Planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Ancak sürece ilişkin her aşamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmeye devam edeceğiz. Yine süreç içerisinde arsa sahipleriyle bir araya gelerek onların da fikir ve düşüncelerini alacağız. Ayrıca İzmir'e kazandırılacak büyük bir eser olan İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin bir ayağı da bu bölgemizde olacak. İzmir Körfez Geçiş Projesi ile birlikte, İzmir'imiz bir gerdanlık kazanacak. Kentin iki yakası birbirine bağlanacak. İnciraltı imar sorununu da çözüme kavuşturarak söz konusu bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz" dedi.



Yeni Asır


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla İnciraltı’ndaki 43 yıllık imar planı sorunun kesin çözümü için harekete geçildi. İnciraltı kentin cazibe merkezi, sağlık ve termal turizm alanı olacak.


AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimatla, 1973'ten beri kentin gündeminde olan İnciraltı'nın imar sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalara başlandığını bildirdi. Yıllardır çeşitli sebeplerle imar planları iptal olan İnciraltı bölgesi sağlık ve termal turizmi alanı olarak düzenlenecek. Körfez Geçiş Projesi'nin tamamlanmasıyla bölge İzmir'in yeni cazibe merkezi olacak. Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Kemaletin Cengiz Tekinsoy ile konunun çözümü için bir çalışma toplantısı yaptı. Hem turizm merkezi hem de doğal sit alanı olan İnciraltı bölgesinde planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uhdesinde bulunuyor. Turizm ve doğal sit alanı olan İnciraltı'nda "koruma kullanma dengesi gözetilerek" bir plan çalışması yapılacak.


KOORDİNELİ ÇALIŞILACAK

Planlama çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde İnciraltı Turizm Merkezi İzmir-Çeşme Otoyolu ile İzmir Körfezi arasında kalan 690 hektarlık alanda yürütülecek. İmar sorununun ortadan kalkmasıyla, hak sahiplerinin beklentisi karşılanırken, kentin önemli bir sorunu çözüme kavuşmuş olacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine harekete geçtiklerini belirten Kaya, "İzmir Milletvekili olan, kenti ve kentin sorunlarını iyi bilen Sayın Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasıyla birlikte büyük bir şans yakaladığımızı her fırsatta dile getirmiştik. Sayın Başbakanımızın özel ilgisiyle İzmir'e olan yatırımların, projelerin, icraatların yıldırım hızına kavuşmasını tüm İzmirliler görüyor ve takdir ediyor. İnciraltı imar sorunu da yine şehrimizin sorunlu gündemlerinden biriydi. Sorunu iyice teşhis edip, kimseyi mağdur etmeden, Başbakanımızın talimatları ve İzmirlilerin talepleri noktasında Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde gerekli çalışmaları başlattık" dedi.


DOĞAL SİT KORUNACAK

Kaya, 2 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile de konuya ilişkin bir araya geldiklerini kaydederek, "Kendilerinin hazırladığı bir plan teklifi var. Geçmişte de Bakanlık tarafından yapılmış bir plan çalışması var. Doğal sit alanının korunması ve gelecek kuşaklara taşınması önceliğimiz. Bu alanın planlarının yapılarak şehrimize kazandırılması da İzmir'in gelişimi açısından bir mecburiyet. Sağlık ve termal turizm alanı olarak bölgeyi planlamayı düşünüyoruz. Planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Ancak sürece ilişkin her aşamada Kocaoğlu ile görüşmeye devam edeceğiz. Yine süreç içerisinde arsa sahipleriyle bir araya gelerek onların da fikir ve düşüncelerini alacağız. Ayrıca İzmir'e kazandırılacak büyük bir eser olan İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin bir ayağı da bu bölgemizde olacak. İzmir Körfez Geçiş Projesi ile birlikte, İzmir'imiz bir gerdanlık kazanacak. Kentin iki yakası birbirine bağlanacak. İnciraltı imar sorununu da çözüme kavuşturarak söz konusu bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz" diye konuştu.


Sabah


Haber Hürriyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


İNCİRNALTI 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu, Başbakan Binali Yıldırım'ın İnciraltı planlarının tamamlanması için verdiği talimata sevindi. Yıl sonuna kadar planlamanın tamamlanmasını umut eden İnciraltılılar, İzmir iş dünyasını da planlama sürecine katkı vermeye ve yatırım yapmaya çağırdı.


İzmir'in yıllardır çözüm bekleyen sorunlarından biri olan İnciraltı bölgesinin planlanması, Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimattan sonra yeniden gündeme geldi. Mahkeme kararırıyla iptal edilen önceki imar planları yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi işbirliğiyle yeni plan yapılacak. Başbakan Yıldırım'ın talimatı sonrası çalışmaların hızlandığı bilgisini alan İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu, Bahçelerarası Mahallesi'nde basın açıklaması yaptı. İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Karabulut "40 yılı aşkın bir süredir çözüm inancımızı hep kuruduk. İzmirli Başbakan Yıldırım'a, göreve geldiği ilk günden beri İnciraltı'nı İzmir ekonomisine kazandırma çabasına şahit olduğumuz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederiz" dedi.


"50 YILIN ÇEVRECİLERİYİZ"


Dedelerinin emaneti olan topraklara sahip çıkıp, korumaya çalışarak, bugünlere kadar getirmelerinin has İzmirli olduklarının kanıtı olduğunu belirten Karabulut, geçen süreçte çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Karabulut, "Bazı komşularımızın maddi olanaksızlardan dolayı topraklarını satmak zorunda kaldıklarını üzülerek izledik. Bugüne kadar çevre, yeşil denildiğinde İnciraltı'nın akla ilk gelen yerlerin başında olmasına katkı sağladık. Bu nedenle İzmir'de son 50 yılın çevrecileri bizleriz" diye konuştu. İnciraltı çözümünün Başbakan Yıldırım ile İzmir'de oluşan uzlaşma yapısı ve Başkan Kocaoğlu'nun çözüm iradesi sayesinde olacağını belirten Karabulut, kentteki oda ve sivil toplum kuruluşlarının da İnciraltı'nın çevreci planla planlanmasını istediklerini söyledi. İnciraltı planlamasıyla bölgenin istihdamda kaldıraç etkisi yaratacağını gördüklerini dile getiren Karabulut "İnciraltı'nda sağlık turizmi ile 'Yıldırım düzeyde teşvikle' oluşturulacak işletmeler sayesinde 15 bin istihdam yaratılacağına inanıyoruz" dedi.


Buluşmaya davet 


Karabulut, son günlerde yurtiçi ve yurtdışından İnciraltı'na yatırımcı ilgisinin ciddi anlamda arttığını da açıkladı. İzmir'in yararına olacak her çevreci plana destek vermeye hazır olduklarını belirten Karabulut, İzmir iş dünyasını, planlama sürecine katkı yapmaya ve bölgeye yatırıma çağırdı. Karabulut, "İzmir'e 1902 yılından itibaren katkı koyan, şehrimizin tarihi olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı has İzmirli Lucien Arkas'ı, marka projelerle sanatsal katkılarla, İzmir'in değerine katkı koymuş, İzmir'de doğanlardan daha fazla İzmirli Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'ı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve kalpten İzmirli tüm işadamlarımızı vakit kaybetmeden İnciraltı için buluşmaya davet ediyoruz" dedi.


Hürriyet Ege 



Geri Dön