23 / 04 / 2024

İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatına 2010'da başlanacak

İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatına 2010'da başlanacak

İzmir'de liman, otoyol, termal tesis, enerji, tarım ve turizmde çok önemli yatırımlar hedefleniyor



İzmir, ekonomik krizin etkilerini hissettiği 2009'u uğurlarken 2010 yılına yeni umutlarla girdi. İzmir, 2010'da İstanbul ile arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek otoyol inşaatının başlamasını,  İzmir  Limanı'nın özelleştirme sorununun çözülmesini bekliyor.

İletim hatları yapılmadığı için yaklaşık 5 yıldır bekleyen Çeşme Yarımadası'ndaki rüzgar santralları, 2010'da hayata geçirilecek. Yaklaşık 1.2 milyar TL'lik bu yatırım için 14 firma el ele verdi. TEİAŞ, yılın ilk aylarında ihaleye çıkmayı planlıyor.

2010'da, yer tespiti ve şirketin faaliyete geçmesinden sonra lojistik merkezi için yatırıma başlanacak. Kurulacak lojistik merkezle İzmir'deki tüm sanayi bölgeleri, toplama ve aktarma merkezine kavuşacak. Yatırımın tutarı yaklaşık 150 milyon dolar olarak belirlendi.

İzmir-İstanbul Otoyolu
İzmir-İstanbul Otoyolu, 2009 yılı içinde ihale edildi. İhaleyi İtalyan Astaldi firmalarının da aralarında bulunduğu 6 firmalı bir konsorsiyum kazandı. Yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak ve İzmir ile Gebze arasına yapılacak 421 kilometrelik yolun inşaatına 2010'da başlanması bekleniyor. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak yol için İzmirlilerden gelen, "İnşaat İzmir'den de başlasın" çağrısına kayıtsız kalmayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolun yapımının iki taraftan da aynı anda başlayacağını söylemişti.

Kuzey-Güney Otoyolu
Ulaştırma Bakanlığı, Edirne ile İzmir arasına inşa edilecek olan Kuzey-Güney Otoyolu'nun proje çalışmalarını son noktaya getirdi. Bu otoyolun da yap-işlet-devret modeliyle 2010'da ihale edilmesi bekleniyor. Bu otoyolda Gelibolu-Çanakkale arasına köprü yapılması öngörülüyor.

Alsancak Limanı
İzmir Alsancak Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesi için 2007'de başlayan süreç, 2009'da tamamlanamadı. Limanın özelleştirilmesi ve sonrasında yaklaşık 300 milyon dolar tutarındaki yatırımlara başlanması için tüm umutlar, 2010 yılına kaldı. Limanın işletme hakkını 1 milyar 275 milyon dolar teklif vererek kazanan Global Holding-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri konsorsiyumu, 2009'un son günlerinde ek süre isteğiyle Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) başvurdu.

Rüzgar santralı
İletim hatları yapılmadığı için yaklaşık 5 yıldır bekleyen Çeşme Yarımadası'ndaki 570 milyon euro tutarındari rüzgar santralları için 2010'da harekete geçiliyor. Yarımadada rüzgar santralı kurmak için lisans alan 14 firma, kendi aralarında anlaşıp, Enerji Nakil Hattı Yatırımı ihalesini düzenleyecek Türkiye Elektrik İletim A.Ş'ye teminat sözü verdi. Bunun üzerine TEİAŞ, 2010 başında ihaleye çıkma kararı aldı.

Tarım ürünleri
İzmir merkezli Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda, 2010'da yeni finansman ürünleri gündeme gelecek. Bunlar arasında opsiyon sözleşmeleri, enerji vadeli sözleşmeleri, gayrimenkul endeksi sözleşmesi ve altın sözleşmelerinde fiziki teslimat yer alıyor. Ayrıca Ege'deki tarım ürünlerinin vadeli piyasada işlem görmesini sağlayacak lisanslı depoculuk da hayata geçecek.

Çamaltı Tuzlası
Özelleştirme kapsamında olduğu için uzun yıllar yatırım yapılmayan Çamaltı Tuzlası, devir sözleşmesinden sonra yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla modern hale getirilecek. Tuzla'nın 2031 yılına kadar işletme hakkını Beşiktaş'ın eski yöneticisi Nevzat Demir, 115 milyon lira vererek kazanmıştı.

İnşaat sektörü
Bayraklı'daki tütün deposu ile Alsancak'taki eski tütün deposu ihalelerinin önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor. İhale sürecinin tamamlanmasıyla beraber yapılacak projeler, inşaat sektörünü bir nebze de olsa soluk alacak.

Kalkınma Ajansı
İzmir Kalkınma Ajansı, 2010'da tarım ile turizm-çevre yatırımları için 31 milyon lira hibe destek verecek. Bu alanlarda proje hazırlayan, hazırladıkları projeler İZKA tarafından uygun bulunan yüzlerce firma, bu destekten yararlanma imkanına kavuşacak. Öte yandan yine 2010'da yenilenebilir enerji alanında proje üreten firmalara yine hibe kredi verilecek.

Libya'ya sefer
İzmir ile Libya'nın Trablus şehirleri arasında yeniden düzenlenmesi planlanan feribot seferleriyle, başta mobilyacılar olmak üzere İzmir'deki esnafın yüzü gülecek. İki ülke arasında gerekli anlaşmalar imzalanırken, seferlerin başlaması için akaryakıt sorununun çözümü bekleniyor.

Teknokent'te ilk kazma
Fransız teknoloji geliştirme firması C.I.COM'un, Ege Genç İşadamları Derneği ile Urla'da kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesi için ilk kazma, 2010'da vurulacak. Yaklaşık 4 milyar dolar yatırımla kurulacak teknokent için yatırımcı şirketle, bölgenin işletme hakkını elinde tutan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. arasında ana sözleşmenin imzalanması bekleniyor. Teknokentin yaklaşık 20 bin kişiye iş sağlamyacağı tahmin ediliyor.

Termale 500 milyon TL
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye genelinde 48 termal turizm alanını özel sektöre kiralamak için düzenlediği ihaleyle ilgili şartname yayınlandı. Son başvuru tarihi 4 Ocak 2010 olan ihaleye katılmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar, şartnamede belirtilen özel şartlara göre teklif verecek. Şartnamede yapılacak yatırımın detayları da ortaya konurken, Ege Bölgesi'ndeki termal alanlara yaklaşık 430 milyon liralık yatırım öngörülüyor.

Kruvaziyer Limanı
İtalyan Costa firmasının talip olduğu kruvaziyer limanı projesi için yer arayışları devam ederken, 2010'da bu sürecin bitmesi bekleniyor. Yeni yer tespiti ve ardından yapılacak ihale sonucunda İzmir, yeni bir kruvaziyer limanına kavuşacak. Costa'nın Üçkuyular'ı temel alarak yaptığı proje kapsamında aynı anda 4 geminin yanaşabileceği bir liman planlanıyor.

Lojistik merkezi
Ekonomik krize rağmen İzmir'e dev lojistik projesinin startı verildi. 2010'da yer tespitinin belirlenmesi ve şirketin faaliyete geçmesinden sonra lojistik merkezi için yatırıma başlanacak. Yatırımın tutarı yaklaşık 150 milyon dolar olarak belirlendi.

Princess Otel
Geçtiğimiz yaz sonunda boşaltılan Princess Otel'in, 22 Aralık 2009'daki ihalesini Kaya Grubu kazandı. Grup yaklaşık 10 milyon TL yatırım yapacağı tesisi 2010'da hizmete açacak.

Kuzey Ege Limanı
Çandarlı'da kurulması planlanan Kuzey Ege Limanı için 2010'da ihaleye çıkılıyor. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak limana ilk geminin 2013'te yanaşması bekleniyor. Liman, derin su yolu ile büyük tonajlı gemilerin rahatça yanaşabilecekleri nitelikte olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Belediyesi'nin yapacağı yatırımlar

Opera binası, teleferik ve Sosyal Yaşam Kampusü ihalesine çıkılacak. Buz pateni salonu açılacak
Yeni yılın ilk aylarında opera binası, teleferik ve Sosyal Yaşam Kampusü için ihaleye çıkmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Olimpik Buz Pateni Salonu, Bornova amfitiyatro ve Gaziemir Semt Garajı gibi projeleri de Eylül ayına kadar tamamlayacak. Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılına hızlı bir başlangıç yapacak. Opera binası ve bölgesel katlı otoparklar inşa etmek, sosyal yaşam kampusü ve yeni rekreasyon alanları oluşturmak, kültür ve gençlik merkezi ile aile danışma merkezleri kurmak için yeni yılın başında somut adımlar atılacak.

Şato'ya konukevi
Büyükşehir, bu ay içerisinde Gaziemir Yeni Fuar Alanı için proje ihalesine de çıkacak. Bornova Rekreasyon Alanı içinde yer alan amfitiyatro ile Gaziemir Semt Garajı'nı Temmuz, Olimpik Buz Pateni Salonu'nu Eylül, konuk evine dönüştürülecek Şato Restoran'daki çalışmaları ise yeni yılın ilk ayında bitirecek. Kent genelinde metro ve raylı sistemden oluşan ulaşım yatırımları, küçük yerleşimlere çok amaçlı salon kazandırılması gibi belli başlı projelerin yapımlarına devam edilecek.

Yarışma ilanı
Büyükşehir Belediyesi, Buca'daki 65 bin 302 metrekare alana "Sosyal Yaşam Kampusü" yapmak için proje ihalesi gerçekleştirecek. Karşıyaka'daki toplam 25 bin metrekarelik alanda oluşturacağı İzmir Opera binası için jüri çalışmalarını başlatan Büyükşehir, "Sanatın mabedi" olarak nitelendirilen Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kadar görkemli ve uluslararası nitelikte teknik altyapıya sahip bir opera binası için 2010 yılı başında Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın ilanına çıkacak.

Kentin otopark ihtiyacının karşılanması için kamulaştırılan Alsancak Hocazade Camii'nin karşısındaki 938 metrekarelik alanda 300 araç kapasiteli ve Hatay 100 Sokak'ta 400 araç kapasiteli otopark kurulacak. Üçkuyular ve Evka 3'e metro bağlantılı aktarma merkezleri kurulması için projelere başlanacak. Evka 3 aktarma merkezinin yanında, Gençlik Merkezi kurulacak. Eskiyen teleferik, yeniden yapılacak.

Köprülü kavşak
2010 yılında yeni imar yolları açılarak trafik akışının daha düzenli hale getirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, ana arterlerde büyük rahatlama sağlayacak Evka 5 Köprülü Kavşağı ile Buca-Yeşildere çevre yolu bağlantısının yapımları da gerçekleştirilecek. Kentteki önemli derelerin üzerlerine, araç trafiği için ihtiyaç duyulan karayolu üstgeçitleri, trafik yoğunluğu çok olan ana arterlere de yürüyen merdivenli, asansörlü yaya üstgeçitleri yapılması planlanıyor.
YeniAsır


Geri Dön