19 / 04 / 2024

İzmir Kemalpaşa'da imara açılan zeytin alanı SİT değilmiş!

İzmir Kemalpaşa'da imara açılan zeytin alanı SİT değilmiş!

Milliyet Ege Gazetesi köşe yazarı Mustafa Yılmaz bugün köşesinde "Zeytin alanlar SİT değilmiş" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Bu sütunlarda 4 Mart tarihinde yayınlanan "Son zeytin alanının da imara açılacağının belgesi" başlıklı yazımda Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 13 hektar (13 milyon metrekare) zeytinlik alanın göz göre yok edildiğine değinmiştim. 


Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin zeytinlik alanları imarı açacağını başvuru yapan toprak sahiplerine yazılı olarak bildirmede bile sakınca görmediğini belgeleriyle ortaya koymuştum. 

Bölgeye sanayi tesisleri için verilen yer seçim belgesinde; Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı'mn onayının bulunduğunu vurgulamıştım. 


Orman Bölge Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan herhangi bir itiraz gelmedi. 

Kültür Bakanlığı ise bir açıklama gönderdi. 

Önce o açıklamaya bakalım: "Son zeytin alanının da imara açılacağının belgesi" başlığıyla kaleme alınan yazıda  İzmir  İli, Kemalpaşa İlçesinde 1300 hektar yüzölçümlü zeytinlik alanın OSB olarak imara açıldığı belirtilerek, bahsedilen alana ilişkin olarak 'Bakanlığımızca ilan edilen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alanı içinde yer almaktadır' görüşünün Bakanlığımızca bildirildiği ifade edilmektedir. 

Söz konusu alanla ilgili bakanlığımızın görüşü; söz konusu alanın 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen herhangi bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi veya Turizm Merkezi kapsamında kalmadığı şeklinde bildirilmiştir." 


Kültür Bakanlığı yetkilileri, Kemalpaşa'da zeytinliklerin yok edileceği milyonlarca metrekarelik alanın Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alanı içinde olmadığını söylüyor. 

Bu açıklama çok daha büyük ve vahim bir hatanın yapıldığını kanıtlıyor. 

Keşke binlerce zeytin ağacının bulunduğu bölge korunacak SİT alanı ilan edilseydi. 

Belki o zaman binlerce zeytin ağacı bu şekilde korunur, kesilmekten kurtulurdu. 


Tarım Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin yanlış planlanmış bir alan olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi: "Söz konusu sanayi bölgesi tarım alanları ve zeytinlikler üzerine kurulmuştur. 

Bölge içerisinde kalan zeytinliklerde imar uygulaması yapılması kabul edilemez. 

Kemalpaşa tarım alanları ve zeytinlikler, Organize Sanayi Bölgesi, Lojistik Merkezi ve otoyol çalışmaları nedeniyle büyük tehdit altındadır. 

Tarım alanlarının ve zeytinliklerin yok edilmesine karşı hukuki ve demokratik her türlü mücadeleyi vereceğiz." 


Son 50 yıldır, verimli tarım arazileri, ormanlık alanlar sanayi tesisleri ya da konut için yok ediliyor. 

Artık kent merkezlerinde yok edilecek tarım ya da ormanlık alan neredeyse kalmadı. 

Sıra galiba kent merkezi dışındakilere geldi. 


Milliyet Ege / Mustafa Yılmaz 



İzmir ve Manisa'da zeytin alanları imara mı açılıyor?



Geri Dön